Crna kronika
DEVET MJESECI NAKON POLICIJSKE AKCIJE

Četvorica uhićenih dilera droge iz Rockatikija ostaju i dalje u istražnom zatvoru
Objavljeno 18. veljače, 2021.
Lani uhićeno 118 dilera i zaplijenjeno oko 50 kilograma raznih droga

U lipnju prošle godine osječki su policajci uhitili devet osoba koje su osumnjičili za dilanje droga u narodnjačkom klubu Rockatiki. Videosnimke uhićenja policija je objavila i na svojim službenim stranicama, a kao prvoosumnjičeni je naveden Osječanin Dario K., koji je imao u najmu narodnjački klub Rockatiki u Osijeku. U istražnom zatvoru još su uvijek Dario K., Arijan V. i još dvije osobe.


Ustavni sud odbio je žalbu Arijana V. na rješenje o produženju istražnog zatvora koji može trajati do 9. ožujka ove godine, i to zbog opasnosti od ponavljanja djela. Arijan V. žalio se da iz nadzirane komunikacije ne proizlazi da se on aktivno bavio preprodajom droge te da u stanu u kojem se, kako tvrdi, slučajno zatekao jer se dan prije posvađao s roditeljima, nije pronađena ni droga ni otisci papilarnih linija ili drugih fizioloških tragova koji bi se mogli povezati s njime. Inače, zatečen je u stanu koji je Dario K. unajmio. Arijan je u žalbi izrazio sumnju da mu je istražni zatvor produžen samo da bi ga se natjeralo na priznanje djela, a to je potkrijepio tvrdnjama da je suokrivljenica, koja je priznala (ne)djelo, puštena na slobodu. Također je navodio da je nekim okrivljenicima koji se terete za puno teža kaznena djela, a o kojima se svakodnevno piše u medijima, omogućena obrana sa slobode, pa tako i njega treba pustiti. Žalio se i da trajanje istražnog zatvora nije razmjerno djelu koje mu se stavlja na teret. Sve njegove žalbe su odbijene.


- Ustavni sud utvrđuje da se osporena rješenja u obrazloženju opasnosti da će podnositelj ponoviti kazneno djelo temelje na okolnostima samog načina počinjenja kaznenih djela. Za njih postoji osnovana sumnja da ih je zajedno s ostalim suokrivljenicima počinio, posebno upozoravajući na to da su svi suokrivljenici dulje razdoblje postupali dogovorno i planirano, udruživši se radi počinjenja kaznenih djela. Pritom ih se tereti da su iskazali izrazitu upornost u činjenju kriminalnih aktivnosti koje su bile usmjerene na kontinuiranu opskrbu drogom kokain i drugih vrsta droge osoba s područja Osijeka i okolice, te osoba s područja Srbije, kroz šifriranu komunikaciju i ustaljene načine dopreme droge. To ukazuje i na pravilnost zaključka nadležnih sudova da se radi o dobro organiziranoj skupini s međunarodnim elementom. Dobra međusobna povezanost svih suokrivljenika naročito proizlazi iz radnji koje su poduzimali nakon pronalaženja droge kod pojedinih pripadnika udruženja u vidu obavještavanja drugih i poduzimanju mjera opreza, skrivanja droge, brisanja poruka i drugih radnji kako se ne bi otkrila uključenost drugih u otkrivenu kriminalnu aktivnost - navodi se, između ostaloga, u odluci Ustavnog suda.


Isti sud smatra da sumnja da je Arijan V. počinio kazneno djelo za koje ga se tereti proizlazi i iz rezultata izvršenih pretraga, pri čemu je u stanu gdje je zatečen pronađeno 22,05 grama amfetamina, plastična folija u kojoj se nalazilo 1,16 grama šećernog alkohola manitola, u kojem su pronađeni tragovi kokaina, te dvije precizne vage. Na jednoj su nađeni tragovi amfetamina, kokaina i tetrahidrokanabinola, a na drugoj je utvrđena prisutnost amfetamina i kokaina. Pronađena je i članska iskaznica nogometnog kluba na ime M.K. na kojoj je također utvrđena prisutnost kokaina, a prisutnost iste droge pronađena je i na čajnoj žličica, kao i pištolj i streljivo. Istraga u vezi s ovim slučajem i dalje traje.


Prošle je godine u Osječko-baranjskoj županiji uhićeno 118 dilera.

- Evidentirano je 249 zlouporaba droga te je kazneno prijavljeno 118 osoba. Zaplijenjeno je oko 50 kilograma droge, od marihuane do kokaina, hašiša, ecstasyja i LSD-a. Još 187 osoba dobilo je prekršajne prijave. U samo tri dana veljače ove godine policija je u Osijeku zaplijenila više od kilograma marihuane. U srijedu je pretražen dom 24-godišnjaka, pri čemu je pronađeno oko 430 grama marihuane, amfetamin i MDMA težine oko 3 grama, joint, precizna digitalna vaga, dvije drobilice za usitnjavanje marihuane te 15 000 kuna. U subotu su policajci pretražili kuću i automobil kojim se koristi 28-godišnjak, pri čemu je pronađeno 850 grama marihuane, jedan grumen hašiša težine 1,4 grama i mobilni telefon. Oba mlada Osječanina dobila su kaznene prijave.

Sandra Lacić

Ustavni sud odbio je žalbe osumnjičenog Arijana K. da ga se pusti iz istražnog zatvora
Možda ste propustili...

ŠTETA U OSJEČKOJ TRGOVINI 2000 KUNA

Noćni provalnik ukrao 150 “unučića”

PRIJAVLJENO VIŠE VOZAČA

Pijani vozili aute i padali s mopeda

PRAVOMOĆNA PRESUDA ZBOG KRAĐA U SL. BRODU

Iz pet su grobova ukrali zlatni nakit i 3000 eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UTVRĐUJE SE UZROK POŽARA NA KUĆAMA U RETFALI

Nakon požara tavanskih prostorija, u borbi s vatrom Osječanin lakše ozlijeđen

2

PRIJAVLJENI NA GRANIČNOM PRIJELAZU BATINA

Imali su lažne ugovore za rad u RH

3

U VINKOVAČKOM KRAJU

Lopovski “hit” - provale u auto i ne biraju plijen