Mozaik
NAKON SEDAM MJESECI PUTOVANJA

Rover Perseverance danas slijeće na Mars
Objavljeno 18. veljače, 2021.
NASA-in rover teži tonu, a opremljen je s 19 kamera i dva mikrofona za snimanje zvučne kulise na Crvenom planetu

Nakon sedam mjeseci putovanja NASA-in rover Perseverance priprema se za slijetanje na Mars u četvrtak, što će biti početak višegodišnje potrage za dokazima drevnog mikrobiološkog života na Crvenom planetu. Misija "Mars 2020", pokrenuta krajem srpnja s Floride, uključuje najveće vozilo dosad onamo poslano.

Stvoreno je u NASA-inu laboratoriju za mlazni pogon, teži tonu i ima robotsku ruku duljine dva metra. Opremljeno je s 19 kamera i dva mikrofona za snimanje marsovske zvučne kulise. Ako stigne netaknut, Perseverance će biti tek peti rover koji je uspješno završio putovanje od Zemlje do Marsa. Svi su američki. Prvi je bio Pathfinder 1997. godine, a posljednji, Curiosity, još je aktivan.

Prošli tjedan je kineska letjelica Tianwen-1 stigla u Marsovu orbitu i nada se da će svoj rover spustiti na planet u svibnju. Perseverance bi u četvrtak oko 21.55 prema srednjoeuropskom vremenu trebao spustiti svojih šest kotača na predviđeno sletište na Marsu koje znanstvenik NASA-e Ken Farley opisuje "spektakularnim". Krater Jezero, po selu u Bosni i Hercegovini, bazen je širine 45 kilometara i nalazi se na Marsovoj sjevernoj polutci.

Znanstvenici vjeruju da je prije 3,5 milijardi godina krater bio dom rijeci koja se ulijevala u jezero i stvarala talog u delti u obliku lepeze. "U to doba Mars je na nekoliko važnih načina bio sličan Zemlji", rekao je Farley. "Imao je gustu atmosferu, imao je jezera i rijeke na površini, naseljiva područja, prostore na kojima su mogli napredovati organizmi kakve danas poznajemo na Zemlji." H

Milan Bugarić
Najčitanije iz rubrike