Mozaik
FILM RADUA JUDEA "BAKSUZNO BUBANJE ILI BEZUMNI PORNIĆ"

Hrvatska koprodukcija u natjecateljskom programu Berlinala
Objavljeno 18. veljače, 2021.
Najnoviji dugometražni igrani film nagrađivanog rumunjskog redatelja Radua Judea "Baksuzno bubanje ili bezumni pornić" uvršten je u glavni natjecateljski program (Competition) ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. Film je nastao u koprodukciji Rumunjske, Luksemburga, Češke i Hrvatske, a prikazivanje na festivalu u Berlinu bit će mu svjetska premijera. Hrvatski koproducent filma je Kinorama, a koproducentica Ankica Jurić Tilić.


"Baksuzno bubanje ili bezumni pornić" ("Bad Luck Banging or Loony Porn") priča je o nastavnici Emi koja se zatekne u nezahvalnoj situaciji nakon što u javnost procuri njezina privatna snimka seksa s mužem. Iako prisiljena suočiti se s bijesnim roditeljima koji inzistiraju na tome da bude otpuštena iz škole, Emi je odlučna u borbi da ne popusti njihovu pritisku. Radu Jude donosi uzbudljivu kompilaciju atipične forme i beskompromisnog humora, s mnoštvom britkih i zanimljivih primjedbi o licemjerju i predrasudama tipičnim za današnje društvo.


Jude je 2006. godine debitirao kratkim filmom Katodna cijev, nagrađenim s više od pedeset međunarodnih priznanja. Tri godine poslije snimio je dugometražni igrani prvijenac – film Najsretnija djevojka na svijetu – koji je međunarodno priznanje stekao sudjelovanjem na više od pedeset filmskih festivala diljem Europe i svijeta. Nedugo zatim slijedili su novi uspjesi i nagrade: 2015. godine, Jude je s filmom Bravo! (Aferim!) na Berlinalu dobio Srebrnog medvjeda za najboljeg redatelja, a 2016. Posebnu nagradu žirija u Locarnu za film Srca s ožiljkom. Iste ga je godine Europska filmska akademija nominirala za najboljeg europskog scenarista. Godine 2017. Jude je debitirao kao dokumentarist filmom Mrtvi narod, premijerno prikazanim na festivalu u Locarnu. Godinu poslije film Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari osvojio je dvije prestižne nagrade u Karlovyim Varyima: Kristalni globus i Label Europa Cinema Prize. Dva njegova najnovija filma, Velika slova i Odlazak vlakova s postaje, premijerno su prikazana na Berlinale Forumu 2020. godine.


- Radu je jedan od redatelja koji me od samih početaka inspirira i zadivljuje; njegov kratki igrani film Katodna cijev gledala sam bar deset puta, a Aferim! mi je jedan od najzanimljivijih filmova posljednjih desetak godina. Način na koji Radu u svojim filmovima propituje svijet, otkopava zatrpane sramote, upozorava na anomalije suvremenog društva, a pritom je i beskrajno duhovit, doista je jedinstven. Jako mi je drago da sam sudjelovala u stvaranju ovog filma, a selekcija u natjecateljski program Berlina je velika čast i svi smo presretni zbog toga. Film je snimljen u kasno ljeto 2020., u predahu između dva snažna vala pandemije koju se Radu nije bojao uvrstiti u film - on doista pripada trenutku u kojem je stvaran - izjavila je u povodu objave berlinske selekcije producentica Ankica Jurić Tilić.


Scenarij za film potpisao je sam redatelj Radu Jude, producentica filma je Ada Solomon (microFILM, Rumunjska), koproducenti su Paul Thiltges i Adrien Chef (Paul Thiltges Distributions, Luksemburg), Jiří Konečný (endorfilm, Češka) i Ankica Jurić Tilić (Kinorama, Hrvatska), direktor fotografije je Marius Panduru RSC, montažer Cătălin Cristuțiu, skladatelji Jura Ferina i Pavao Miholjević, zvuk potpisuju Hrvoje Radnić i Dana Bunescu, scenograf je Cristian Niculescu, a kostimografkinja Cireșica Cuciuc. U glavnoj ulozi učiteljice Emi je Katia Pascariu, uz koju u filmu još igraju Claudia Ieremia, Olimpia Mălai, Nicodim Ungureanu, Alexandru Potocean i Andi Vasluianu. Film je snimljen uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.


Uz novi naslov Radua Judea u istoj je sekciji pa samim time i u konkurenciji za Zlatnog medvjeda i Srebrne medvjede još 14 drugih naslova: "Albatros" (Xavier Beauvois), "Ballad Of A White Cow" (Behtash Sanaeeha, Maryam Moghaddam), "Fabian Oder Der Gang Vor Die Hunde" (Dominik Graf), "Forest - I See You Everywhere" (Bence Fliegauf), "Herr Bachmann Und Seine Klasse" (Maria Speth), "Ich Bin Dein Mensch" (Maria Schrader), "Introduction" (Hong Sangsoo), "Memory Box" (Joana Hadjithomas, Khalil Joreige), "Nebenan" (Daniel Brühl), "Natural Light" (Denes Nagy), "Una Pelicula De Policias" (Alonso Ruizpalacios), "Petite Maman" (Céline Sciamma), "What Do We See When We Look At The Sky?" (Aleksandre Koberidze) i "Wheel Of Fortune And Fantasy" (Hamaguchi Ryusuke).


Sedamdeset prvo izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu ove godine se održava u dva dijela. Prvi dio, na kojem sudjeluju i hrvatski projekti i filmaši, čine industrijski programi European Film Market, Berlinale Co-Production Market, Berlinale Talents i World Cinema Fund, a sve se to odvija od 1. do 5. ožujka. Drugi dio Berlinala namijenjen je filmskom programu te se fizički odvija od 9. do 20. lipnja.


- Promjenom festivalskog formata 2021. imat ćemo priliku zaštititi zdravlje svih gostiju i podržati ponovno pokretanje filmske industrije. Ljetnim događajem želimo ponovno slaviti filmsku umjetnost i uživo predstaviti festivalske filmove svojoj publici. Želimo održati veliko slavlje za ljubitelje filma te nanovo očarati gledatelje filmovima na velikom platnu te im ponuditi gozbu za sva čula. Sve ćemo to napraviti u suradnji s berlinskim kinodvoranama i kinima na otvorenom te tako, zajedno s kinooperaterima, poželjeti dobrodošlicu publici, upoznati filmaše i pomoći im svima u tome da filmovi i njihovi autori ponovno potaknu rasprave, razmišljanja i nadahnuća - rekla je izvršna direktorica Berlinala, Mariette Rissenbeek. T.K.
Možda ste propustili...

NOVI HITOVI SPREMNI ZA GLASANJE

Objavljeni konkurenti za Hit ožujka

PIONIRI PROGRESIVNOG METALA DOLAZE U HRVATSKU

Dream Theater u Areni Zagreb

Najčitanije iz rubrike