Kultura
NATJECANJE MLADIH GLAZBENIKA PAPANDOPULO

Drugo mjesto za osječku flautisticu Ivanu Vukojević
Objavljeno 18. veljače, 2021.
Finalisti će, između ostalog, nastupiti i na Danima Milka Kelemena u Slatini

Natjecanje nazvano po jednom od najvećih i najplodnijih skladatelja i dirigenata u hrvatskoj povijesti - Borisu Papandopulu, kojemu ove godine obilježavamo 115. obljetnicu rođenja i 30. godišnjicu smrti, ponovno je predstavilo najbolje mlade hrvatske glazbenike u kategorijama violina, flauta, klarinet i saksofon.

Kandidate je ocjenjivao stručni ocjenjivački sud u tri izlučna kruga, a zajednički je zaključak da je ove godine nivo svih natjecatelja viši nego na prethodnom natjecanju, što potvrđuje potrebu ovog natjecanja na putu profesionalnog usavršavanja mladih glazbenika.

Svjetske karijere
- Prvonagrađeni su gotovo uvijek ostali na podijima u Hrvatskoj, a mnogi su napravili svjetsku karijeru. Spomenuo bih, primjerice, kolegu Leona Koševića, koji je dobio prvu nagradu prije nekoliko godina, a sada je prvak opere u Londonu, dok je većini mladih glazbenika Natjecanje Papandopulo bilo prva stepenica u profesionalnoj karijeri. Natjecanje je do sada pokazalo svoj dio važnosti u hrvatskoj glazbi i kulturi, pridajući pozornost na one koji su najbolji - rekao je Goran Končar, predsjednik Natjecanja Papandopulo.

Svi finalisti osvojili su novčane nagrade (1. nagrada u iznosu od 12.000 kuna, 2. nagrada u iznosu od 8000 kuna i 3. nagrada u iznosu od 5000 kuna), nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja u iznosu od 3700 kuna koju dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja, AV snimanje Glazbene iskaznice, nastup na Svečanom koncertu te u sezonama Hrvatskog komornog orkestra, Dubrovačkog simfonijskog orkestra te Danima Milka Kelemena u Slatini.

Ove je godine na natjecanju sudjelovalo i pet talentiranih mladih glazbenica iz Slavonije: Emma Štern i Ivana Vukojević iz Osijeka, Barbara Kšenek i Maja Mustapić iz Požege, te Erin Keleuva iz Nove Gradiške. Nagradu je dobila Ivana Vukojević, koja je osvojila drugo mjesto u kategoriji flaute. Prva je bila Lucija Stilinović, a treća Marta Sesar. Nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dobila je Ivana Mišić za izvedbu skladbe "Ibis" Ivana Božićevića.

U kategoriji violine stručni ocjenjivački sud je u finale propustio samo dva kandidata, a pobijedila je Eva Šulić, dok je Ivanu Grazianiju pripalo drugo mjesto. Nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dobila je Šulić za izvedbu skladbe "Igra" Borisa Papandopula (iz "Improvizacija i Igra"). Kutiju za violinu Accord Case dobio je Fran Bobić kao jedini student u kategoriji violina.

Okruglo u 2022.
Kod klarinetista je pobijedio Toni Kranjac, drugo mjesto podijelili su Sebastijan Sarapa i Duje Stanić, a treći je Branimir Norac. Nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dobio je Stanić za izvedbu skladbe "Koncert za klarinet" Stjepana Šuleka. U kategoriji saksofona prvu je nagradu odnio Sven Crnković, a drugu su podijelili Nikola Smetko i Bartol Stopić (treća nagrada nije dodijeljena). Nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dobio je Jakov Varezić za izvedbu skladbe "Passamezzo" Marka Ruždjaka. Prvonagrađeni Sven Crnković dobio je na poklon i kutiju tvrtke Accord Case iz Pule, a svi kandidati koji su nastupili na Natjecanju zahvaljujući dugogodišnjem partneru i donatoru dobili su 30 % popusta za kupnju kutija za instrumente te pulske tvrtke.

Natjecanje se održava u organizaciji UNISON-a, Hrvatskog glazbenog saveza uz potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu. Sljedeće natjecanje, 10. po redu, održat će se u veljači 2022. za kategorije klavir, solo pjevanje i limene puhače.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike