Sport
S ONE STRANE ZAKONA

Nekad zaustavljali protivnike, policija sad zaustavila njih
Objavljeno 17. veljače, 2021.
Nije se lako snaći u životu nakon profesionalne sportske karijere, a neki izaberu i put u kriminal

U istome danu, ali s dva kraja svijeta, stigla je vijest - bivši proslavljeni sportaši uhićeni su zbog posla s drogom. Nije baš čest slučaj da nakon profesionalne sportske karijere ljudi krenu stranputnicom, ali slučajevi bivše australske plivačke zvijezde Scotta Millera te talijanskog nogometaša Luigija Sartora nisu iznimke. Ima sportaša koji se ne snalaze najbolje u "životu poslije nogometa, košarke, tenisa...", a onda je najlakše izabrati put s one strane zakona.


Scott Miller bio je velika plivačka zvijezda u Australiji, na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine osvojio je srebrnu medalju u utrci na 100 metara delfin te broncu u utrci štafeta 4x100 mješovito. Bio je i svjetski prvak na 100 metara delfin godinu dana ranije na SP-u u Riju de Janeiru. Imao je ugled i novac, ali sada, u 45. godini života, sve je to ukaljano, zato što je završio iza rešetaka zbog trgovine s drogom. Policija je u njegovom stanu pronašla metamfetamin u vrijednosti od približno dva milijuna australskih dolara. Priveden je još jedan 47-godišnji muškarac, njegov partner u biznisu, u čijem je domu policija pronašla kilogram heroina, veću svotu američkih dolara, mobitele, dokumente, šifrirane elektroničke uređaje...


Miller je optužen za vodstvo kriminalne skupine koja je drogu distribuirala iz Sydneya, dok je drugi muškarac optužen za sudjelovanje u toj skupini. Inače, Scott je i ranije imao problema s narkoticima, a tvrdio je kako je "čist" od 2014. kada je bio na rehabilitaciji zbog ovisnosti o metamfetaminu.
U Italiji je iza rešetaka završio nekadašnji reprezentativac te zemlje i nogometaš Juventusa, Intera, Parme, Rome, Vicenze, Genoe, Verone... 46-godišnji Luigi Sartor. On je devedesetih godina prošloga stoljeća zaustavljao protivničke napadače, a sada je policija zaustavila njega jer je uzgajao veće količine marihuane. Sartor je biljke uzgajao na napuštenoj farmi u blizini Parme, a policija ga je uhvatila na licu mjesta, dok se s pomoćnikom brinuo o biljkama. Izdalo ih je svjetlo koje je stalno svijetlilo na naizgled napuštenoj farmi, kao i velika potrošnja električne energije. I Sartor ima mrlju u biografiji od prije, bio je povezan sa skandalom oko namještanja utakmica, ali mu nije suđeno jer je slučaj otišao u zastaru.


Ivana Liović
1996.

na OI-ju Miller je osvojio srebrnu medalju
3

kupa UEFA ima Sartor, osvojio ih je s Juventusom, Interom i Parmom
Nije rijedak slučaj da poznati svjetski sportaši pune stranice crne kronike
Najčitanije iz rubrike