Sport
VITO POROBIĆ DANAS KONTRA BIVŠEG KLUBA

O prekidu crnog niza treba razmišljati tek nakon Cibone
Objavljeno 17. veljače, 2021.
Vrijednosnice Osijek odrađuju protiv Zagrepčana zaostatak iz 17. kola

U tijeku je trotjedna stanka u HT Premijer ligi košarkaša, ali za to vrijeme nećemo biti lišeni dvoboja za bodove. Zbog aktualne pandemije podosta je utakmica bilo odgođeno, ali do početka trećeg, posljednjeg ligaškog kruga (prvi vikend u ožujku) trebalo bi ih sve odraditi i u završnicu ući s čistim računima.

Među onim klubovima koji su dužnici nalaze se i Vrijednosnice Osijek, koje su od 21 dvoboja odigrale dva manje. Prvi zaostatak Brokeri odrađuju danas, kada u malu dvoranu Gradski vrt (17 sati) stiže naš najtrofejniji klub, Cibona. Riječ je u susretu koji je prema planu trebao biti odigran još 9. siječnja u sklopu 17. kola.

Jasno je da Zagrepčani u grad na Dravi dolaze kao apsolutni favoriti (trenutačni učinak im je 15-3, dok je domaćin na 5-14), svjestan je toga i Vito Porobić, koji je prošlog ljeta u osječku svlačionicu stigao upravo iz redova današnjeg protivnika.

- Rijetki su susreti na hrvatskim parketima da Cibona u dvoboj ne ulazi s ulogom favorita. Mi smo i protiv takvih momčadi pružali dosta dobre partije, čak i u ovoj negativnoj seriji, koja nas prati od početka godine. Nažalost, za dobra izdanja nismo nagrađeni, već smo sedam utakmica izgubili u borbi za bodove, a objektivno teško da do njih možemo i u današnjoj osmoj. Cibona nije suparnik za vađenje, stoga je realno o prekidu crnog niza razmišljati u sljedećim dvobojima - smatra 20-godišnji bek Vrijednosnica Osijek, koji je prije dolaska u Slavoniju dvije sezone proveo u juniorskom pogonu "cibosa", odakle je stigao iz rodnog Bjelovara. Razborito je Porobić procijenio situaciju za nastavak karijere, umjesto ostanka pod Tornjem ili pak mogućem odlasku negdje na posudbu, izabrao je dolazak u Vrijednosnice Osijek, gdje želi igrati i napredovati. Zasada se stvari i odvijaju u željenom smjeru.

- Ostanak u Ciboni bio je želja, ali bilo je jasno da ću tamo ipak teško do seniorskih minuta. Stoga sam izabrao sredinu gdje mladi igrači dobivaju prigodu, a ja se na minutažu i tretman ne mogu požaliti. U posljednje vrijeme rastu minute i brojke, jedino što zabrinjava je što skoro dva mjeseca nismo nikoga dobili. No valjda će i tome uskoro doći kraj - priželjkuje Porobić, koji je odigrao svih dosadašnjih 19 utakmica u HT Premijer ligi. Na parketu provodi 22 minute, na učinku je od 6.5 poena, 3.1 skoka i 2.2 asistencije. Na posljednjih pet dvoboja imao je dvoznamenkasti broj poena, a nije zanemariva ni energija koju donosi svojim ulaskom na parket. Još samo da stigne i pokoja pobjeda.

- Nije ugodna situacija, tražiš izlaz iz rezultatske krize, a onda igraš protiv momčadi koja se bori za naslov prvaka. Jasno da pritisak postoji da se iziđe iz negativne serije, ali danas ipak možemo na parket izići bez opterećenja. Tada u pravilu i dobro igramo, što se primjerice najbolje vidjelo u posljednjoj utakmici u Kupu protiv Zadra, gdje smo kasnijeg pobjednika držali budnog do samog kraja. To jest neka utjeha, ali svjesni smo da su na kraju važni bodovi i pobjede, koje će uskoro doći na red - uvjeren je Vito Porobić.

Nino Benčina
DOMAĆINA MUČE OZLJEDE, GOSTI BEZ TERCETA
Iako se ove sezone generalno Vrijednosnice Osijek dobro nose sa sastavima iz gornjeg doma, to u slučaju današnjeg protivnika baš nije bio slučaj. Jedan od težih poraza bio je upravo onaj zagrebački, u listopadu prošle godine semafor je pokazivao 102:70 za Cibonu. Što će pokazati danas oko 19 sati kada završi ogled u Gradskom vrtu? Objektivno, gosti bi trebali završiti u plusu, iako na ovoj dvoboj dolaze bez dva važna igrača, Matea Drežnjaka i Roka Prkačina, koji su s reprezentacijom u Turskoj, a reprezentativne obveze ima i njihov odnedavni trener Vladimir Jovanović, koji je u stožeru Srbije, pa će glavni na klupi biti Bariša Krasić. Kod domaćina sigrno u zapisniku neće biti Šveđanina Elijaha Clarancea, koji još nije zaliječio ozljedu, koje muče još neke igrače, među kojima je i Vito Porobić, koji je propustio nekoliko treninga zbog upale tetive. No on će danas biti na raspolaganju treneru Stipi Šarliji, kao i Arijan Lakić, te Pavao Paić, koji su također imali manjih problema. Ipak, dvoboj protiv Cibone se ne propušta tako lako.
Možda ste propustili...

ATLETSKA DIJAMANTNA LIGA

Sve počinje u Kini

SAVATE PRVENSTVO HRVATSKE

HUS-u četiri medalje

Najčitanije iz rubrike