Novosti
VELEDROGERIJE TRAŽE ŽURNO PLAĆANJE, DUGOVI 5,7 MILIJARDI KUNA

Plaćen tek svaki četvrti lijek, zdravstvo ove godine u manjku 10 milijardi kuna
Objavljeno 17. veljače, 2021.

Dugovi zdravstva za isporučene lijekove krajem veljače ponovno će dosegnuti rekordnih 5,7 milijardi kuna iz listopada, od početka godine svaka peta bolnica prestala je s plaćanjem, a plaćen je tek svaki četvrti lijek, upozorili su predstavnici veledrogerija. Taj dug komentirao je i premijer Andrej Plenković rekavši da će se ministri financija i zdravstva sastati s predstavnicima veledrogerija. Podsjetio je da je u prosincu isplaćeno više od 1,3 milijarde kuna, a preraspodjelama u proračunu dodatnih 300 milijuna kuna.


"Veledrogerije više ne mogu kreditirati državu, zato tražimo žurno podmirenje iznosa od dvije milijarde kuna za dugove bolnica, uz dodatnih 700 milijuna za dugove ljekarni", rekla je na konferenciji za novinare Diana Percač u ime Koorodinacije veledrogerija pri HUP-u. Njezine članice potražuju zaključno s 31. siječnja više od 3,972 milijarde kuna od bolnica i ljekarni. "Nalazimo se na točki pucanja. Dug je dosegnuo 5,77 milijardi kuna, kao u listopadu. U prosincu smo imali rekordan rast dugova bolnica, a sada se pridružio i HZZO kašnjenjem plaćanja ljekarnama", kazala je Percač.


Predsjednik Uprave Oktal Pharme Ivan Klobučar ističe da lijekovi čine 20 % potrošnje u zdravstvu, 80 % je sve ostalo. "Jasno je da se ne smije dirati prava pacijenata, to nitko ne bi htio, rješenje je racionalizacija sustava i povećanje davanja", kaže Klobučar. Nisu željeli navoditi bolnice s najvišim dugom, no spomenuli su kako je jedan KBC posljednjih šest mjeseci lijekove platio samo jedan mjesec. O mjerama koje će poduzeti odlučit će svaka veledrogerija za sebe.


Glavni direktor HUP-a Damir Zorić ocijenio je kako bi zdravstveni sustav trebalo reformirati, no oni koji bi to trebali ne doživljavaju nikakve probleme u hrvatskom zdravstvu. "Oni se cijepe, dobivaju svoju uslugu, imaju svoje prijatelje i nemaju nikakvu potrebu kompromitirati svoj položaj. Tko je u čekaonicama? Ljudi s dna društva, oni su na listama, u čekaonicama, oni nemaju veze i dolaze na red za šest mjeseci, za godinu dana", rekao je Zorić.


"Kako bi se osigurala normalna isporuka lijekova potrebno je hitno osigurati 2 milijarde kuna dodatnih sredstava za bolnice te rokove plaćanja HZZO-a prema ljekarnama svesti u zakonske. Plan otplate preostalih dugova i definiranje plaćanja u sljedećem periodu imperativ je da bi se osigurala normalna opskrba lijekovima i opremom tijekom 2021.", kaže Tomislav Kulić, predsjednik Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima HGK-a.
Zdravstveni sustav će, procjenjuju oni, ove godine imati manjak od oko deset milijardi kuna. Naime, toliko nedostaje u proračunu samo za podmirenje obveza prema dobavljačima lijekova i opreme, dodatne COVID troškove te podmirenje tužbi liječnika. I.Bošnjak/H
DUGOVI RASTU 230 MILIJUNA KUNA MJESEČNO
Prema podatcima 40 veledrogerija, članica Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima HGK-a, ukupni dug bolničkog i ljekarničkog sustava 31. siječnja ove godine prešao je 5,2 milijarde kuna, s tim što je dug bolnica iznosio 4,1 milijardu kuna, a procijenjeni dug HZZO-a ljekarnama premašio je 1,1 milijardu kuna. Stoga veledrogerije upozoravaju da možemo ponovo očekivati poremećaje u sustavu opskrbe lijekovima ako ne bude hitne reakcije resornih ministarstava. "Bolnički dugovi su i ove godine nastavili rasti dinamikom od oko 230 milijuna kuna mjesečno pa se ponovo suočavamo s razinom duga koja ugrožava poslovanje veledrogerija, izvršenje njihovih obveza prema dobavljačima te normalnu opskrbu lijekovima, medicinskim proizvodima i opremom", istaknuo je predsjednik Udruženja Tomislav Kulić, podsjetivši da je prošle godine bolnički sustav prema veledrogerijama generirao dug od gotovo tri milijarde kuna, koji je djelomično saniran u tri navrata, ukupnim iznosom od 2,24 milijarde kuna.