Novosti
TESTIRANJE PREPUSTITE STRUČNJACIMA

Ljekarnici: Nijedan test za detekciju koronavirusa nije namijenjen kućnoj uporabi
Objavljeno 17. veljače, 2021.

Na adrese elektroničke pošte nekolicine poduzeća i građana ovih je dana pristigla ponuda jedne tvrtke za prodaju zaštitne opreme u kojoj se nude brzi antigenski testovi na koronavirus. Cijena jednog testa je 68 kuna, plus PDV. Kao napomenu uz ponudu potencijalnim naručiteljima navodi se kako je riječ o uvoznom proizvodu farmaceutske tvrtke koja surađuje s njemačkom i nizozemskom vladom, a kao sugestija dodano je da, iako je korištenje iznimno jednostavno, za provođenje testova potrebno je unajmiti zdravstvenog radnika.

Pravila o privatnoj prodaji ovakvih testova različita su od zemlje do zemlje. U većini privatna upotreba nije dopuštena, a postavlja se i pitanje svrhovitosti takvog testa. Antigenski testovi, kako su ranije upozoravali zdravstveni stručnjaci, često nisu pouzdani i amaterska upotreba može dati krive rezultate.

Aurora Antolović-Amidžić, mag. pharm., voditeljica Bolničke ljekarne Kliničkog bolničkog centra Osijek, kaže kako od takvih ponuda nema nikakve koristi. "Svašta ljudima padne na pamet i prodati i kupiti, ali jako moramo paziti na takve ponude, kao i kod kupnje lijekova putem interneta. Pri takvoj kupnji uopće ne postoji distribucijski put, a mora se raditi o ovlaštenim distributerima, jer i testovi moraju imati poseban način čuvanja. U našoj ljekarni radimo samo s ovlaštenim dobavljačima koji imaju dozvolu za promet lijekova, a pogotovo dezinficijense ne kupujemo bez certifikata. Svaki dezinficijens mora proći i naše testiranje. Sugestija takvih ponuda da će netko dobiti nalaz na koronavirus kod kuće, ali da se ipak javi zdravstvenom radniku, smiješna je. Savjetovala bih građanima da to ne kupuju", poručila je voditeljica bolničke ljekarne KBC-a Osijek.

Iz Hrvatske ljekarničke komore upozoravaju da ne postoji nijedan serološki test za detekciju protutijela na SARS-CoV-2 koji je namijenjen za samotestiranje, odnosno za kućnu uporabu.

"Svi in vitro dijagnostički medicinski proizvodi namijenjeni serološkom testiranju za detekciju protutijela na SARS-CoV-2 koji su stavljeni u promet na tržištu RH namijenjeni su za primjenu u laboratoriju, ili u drugim odgovarajućim sredinama, odnosno za uporabu u obavljanju zdravstvene djelatnosti. Ovakva namjena je i naznačena u uputi za uporabu tih testova. U ljekarnama takvi serološki testovi koji nisu namijenjeni za samotestiranje ne izdaju se pojedincima za osobnu uporabu. Veledrogerije mogu ljekarnama isporučiti serološke testove koji nisu namijenjeni za samotestiranje, međutim, ljekarne takve testove mogu dalje distribuirati isključivo prema drugim zdravstvenim ustanovama i zdravstvenim radnicima koji obavljaju privatnu praksu, u kojima se testovi mogu primjenjivati sukladno njihovoj namjeni. Takvo ograničenje izdavanja vrijedi i za sve ostale medicinske proizvode koji su, u skladu s podacima koje navodi proizvođač, namijenjeni isključivo za uporabu u obavljanju zdravstvene djelatnosti", kažu iz Hrvatske ljekarničke komore. Kako dalje navode, ljekarnička djelatnost osigurava opskrbu medicinskih proizvoda pučanstvu, zdravstvenim ustanovama i drugim pravnim osobama te zdravstvenim radnicima koji obavljaju privatnu praksu. Osiguranje kakvoće, sigurnosti i izvedbenih mogućnosti medicinskih proizvoda kao proizvoda od posebnog značenja za zdravstvenu zaštitu ljudi utvrđeno je Zakonom o medicinskim proizvodima, a ljekarne mogu izdavati samo one medicinske proizvode koji su prikladni za određeno izdavanje, uzevši u obzir njihovu namjenu, odnosno okolinu u kojoj su medicinski proizvodi predviđeni za uporabu.

Dakle, brzi testovi na koronavirus postoje u ljekarnama, ali ne može ih kupiti tko god želi u slobodnoj prodaji, nego jedino može doći u ljekarnu, ako mu je liječnik dao recept za test, koji će mu liječnik i napraviti.

Podsjetimo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo navodi kako se brzi antigenski testovi zbog niže osjetljivosti u odnosu na PCR testove, ne koriste za isključivanje COVID-19. Negativni nalaz brzog antigenskog testa treba potvrditi PCR testom kako bi se isključio lažno negativni nalaz. Uz to, uzimanje uzorka iz nosa nije jednostavan postupak ni za zdravstvene radnike, a kamoli za laike.

Sandra Lacić
Brzi testovi postoje u ljekarnama, ali ne može ih kupiti tko god želi u slobodnoj prodaji
Možda ste propustili...

DAN PRIJE IZBORA

Kraj nastave do 18.30 sati

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”