Osijek
“ZAJEDNO U ZAJEDNICI” U VLADISLAVCIMA

Starije osobe voze do liječnika u gradu
Objavljeno 17. veljače, 2021.
Općini Vladislavci dodijeljena su sredstva za projekt "ZAJEDNO u zajednici u Općini Vladislavci" zahvaljujući prijavi na natječaj Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – Faza I, financiranog iz Europskog socijalnog fonda. Prema riječima načelnika Marjana Tomasa, nositelj projekta je Općina Vladislavci, a partner je Udruga umirovljenika.

- Općina Vladislavci nabavila je novo kombi vozilo koje je upravo isporučeno. Zahvaljujući tome naši stariji mještani imaju privilegij - besplatan prijevoz kombijem k liječniku ili u ljekarnu. Inače nam je, kroz ovaj projekt, cilj unaprijediti socijalnu uključenost i promicati pomirenje poslovnog i obiteljskog života pružajući podršku razvoju učinkovitih i uključivih socijalnih usluga. Projekt vrijedan 1.499.575 kuna provodit će se do 5. listopada 2022. godine kroz organizaciju dnevnih aktivnosti i psihološkog osnaživanja 80 osoba starijih od 65 godina. Omogućavamo im tako kvalitetniji život i njihovo uključivanje u zajednicu. Kroz projekt je zaposlen mobilni tim koji uključuje volontere za rad sa starijima na svakodnevnoj bazi. Također su kroz projekt osigurana sredstva za zapošljavanje i edukaciju djelatnika i volontera s ciljem jačanja njihovih kapaciteta kako bi se slični projekti mogli provoditi i u budućnosti – navodi Tomas.

Vladislavački načelnik pojašnjava da na području općine ne postoji nikakav oblik institucionalne, niti izvaninstitucionalne skrbi za stare i nemoćne, a budući da je riječ o ruralnoj općini, koju čine sela udaljena od većih urbanih područja, važne ustanove starijima ostaju nedostupne. Među onim što se želi postići projektom je povećanje uključenosti u društvo skupina u riziku od socijalne isključenosti širenjem i unaprjeđenjem kvalitete socijalnih usluga u zajednici, jačanje kapaciteta stručnjaka u svrhu razvoja usluga i povećanje dostupnosti socijalnih usluga starijima, koji zbog teže pokretljivosti i malih mirovina često nisu u mogućnosti doći do sadržaja koji im se nude. "Unaprijedit će se kvaliteta života 80 osoba kroz organizaciju dnevnih aktivnosti kao što su psihosocijalne, rekreativne i kulturno-kreativne radionice u prostorijama novoprilagođenima upravo starijima u općini. Umirovljenici će iskustvo i znanje prenositi i na prijateljske općine Garčin, Čačince i Cernu."

Tomas najavljuje da će se i nakon projekta uz općinsku potporu nastaviti usluga prijevoza starih osoba, održavanje vozila, ali i educirati druge osobe za rad sa starijima i nemoćnima. D.P.
Možda ste propustili...

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike