Mozaik
IZGUBLJEN U PRIJEVODU

Panamski šešir zapravo dolazi iz - Ekvadora
Objavljeno 17. veljače, 2021.
Šešir se ručno plete od biljke Carludovica palmata, u Ekvadoru zvane palmom iako to nije

Što je zajedničko Churchillu, Hemingwayu, Paulu Newmanu, Naomi Watts? Svi su bili odani poklonici jedinstveno oblikovanog šešira s vrpcom. Dio popularnosti panamskog šešira je i u tome što pristaje gotovo svakoj glavi i prikladan je za sve okolnosti, od službenih do ležernih. Međutim, iako se prodaje u suvenirnicama diljem zemlje, panamski šešir nije iz Paname. Svi putnici koji požele kupiti šešir ondje gdje se proizvodi morat će tisuću kilometara dalje, u Ekvador, pravu domovinu popularnog pokrivala za glavu.


Ondje raste biljka Carludovica palmata, koju u Ekvadoru zovu palmom iako to nije, od čijih se niti šeširi vrlo pomno, ručno pletu.


Radi se o vještini staroj 6000 godina, kažu znanstvenici. Danas je umjetnost pletenja šešira usredotočena oko gradova Montecristija, Jipijape i Cuence. Njihovi šeširi smatraju se najboljima na svijetu.


Lišće biljke prokuha se u kotlu prije nego što se iz nje izvuku vlakna. Slamke se potom u procesu izbjeljivanja ispiru u mješavini sa sumporom i ostave da se suše na suncu. Tada nastupaju pletilje. Počinju od sredine, oblikuju vrh šešira i zatim pletu spiralno prema dolje, do oboda. Završni oblik dobije se u preši. Cijena šešira, kulturnog dobra UNESCO-a, može biti i do tisuću dolara. Ulaganje se isplati jer je šešir trajan i zbog gustog pletenja štiti i od sunca i od kiše. Ljubitelji panamskog šešira kažu da nema boljeg. Uvijek moderan, lijepo izrađen i visokokvalitetan, znak je južnoameričke otmjenosti, elegancije i lakoće.
Ali zašto se tako naziva ako zapravo dolazi iz Ekvadora? Glavni razlog je vjerojatno niz zabuna. Kad je Napoleon III. naručio "sombrero napravljen od palme", 1855. u Francusku je dopremljen brodom koji je isplovio iz Paname. Parižani su stoga pogrešno zaključili da je ondje i napravljen. U godinama koje su slijedile pogreška je pustila korijenje jer su sva dobra izvezena iz Južne Amerike u Europu ili SAD išla preko Paname, pa su tako i šeširi iz Ekvadora imali pečat panamske carine. A kad je 1906. fotografija Theodorea Roosevelta sa šeširom za posjeta Panamskom kanalu obišla svijet, sudbina mu je bila zapečaćena. Od tada je mogao biti zvan jedino panamskim. H
1000

dolara doseže cijena originalnog šešira
6000

godina stara je vještina pletenja šešira od ekvadorske biljke
Panamci su zbog niza zabuna postali proizvođačima šešira iako to nisu
Možda ste propustili...

HRT: PODRŠKA BABY LASAGNI U PET HRVATSKIH GRADOVA

I Osijek je zaplesao na "Rim tim tagi dim"

PRINC HARRY I SUPRUGA MEGAN MARKLE

Produciraju dvije serije za Netflix

Najčitanije iz rubrike