Regija
ZAVRŠENO JE 54. ŠOKAČKO SIJELO

Uz inat su šokački sačuvali tradiciju i vjeru u bolje sutra
Objavljeno 17. veljače, 2021.
Program ovogodišnje manifestacije išao je online, Županjci su zadržali kontinuitet sijela i pokazali čime se diče i ponose

U proteklih 11 dana srca Županje i Županjaca kucala su u znaku 54. Šokačkog sijela, pokazujući s kolikom ljubavlju, brigom i poštovanjem njeguju tradiciju, baštinu i običaje svojih predaka. Program je zbog pandemije bolesti COVID-19 prebačen na online platformu, bio je u drukčijem obliku nego svih dosadašnjih godina, prilagođenom novonastalim uvjetima, bez nazočnosti gledatelja.

Koroni unatoč, stanovnici grada na Savi, ponosni graničari, ponovno su pokazali široku slavonsku dušu. Pokazali su da su inat šokački i ljubav prema rodnoj slavonskoj grudi, koje prenose na mlađe naraštaje, jamstvo očuvanja tradicije i opstojnosti ove najznačajnije i najstarije manifestacije županjskog kraja.

"Inat šokački nek govori, ne pogni glavu, nikad ne kleči, zemljom slavonskom nek zaori, neka se piva, nek sinđir zveči", stihovi pjesme pučkog pjesnika Marija Vinkovića Dade, za koju je videospot u ljeto 2020. predstavila Prva pjevačka konjica Sinđir, dobili su potvrdu upravo na 54. Šokačkom sijelu.

Pjesma i topot konja
Iako je program održan online, Županja je u proteklih 11 dana pokazala sve ono najbolje i najljepše čime se ponosi, bogatstvo običaja i narodnog stvaralaštva, raskoš i blještavilo narodne nošnje. Kao čuvari hrvatske tradicijske kulture i običaja Županjci su uspjeli očuvati hrvatski izraz autentičnosti narodnog stvaralaštva. Program ovogodišnjeg Šokačkog sijela bio je iznimno dobro popraćen, a više nego pozitivne povratne informacije zadovoljnih gledatelja potvrda su da su Organizacijski i Izvršni odbor manifestacije odradili odličan posao. I što je jako važno, uspješno su proveli sve potrebne epidemiološke mjere, kojih su se pridržavali svi sudionici programa, kako ne bi došlo do infekcije i zaraze, i u Županji u vrijeme Šokačkog sijela nije zabilježen nijedan slučaj oboljelih od koronavirusa.

Manifestaciju su, u skladu s dugogodišnjom tradicijom, pjesmom i topotom konja, baš onako kako joj i priliči, najavili jahači. Njih 50 podijeljenih u dvije skupine prodefiliralo je ulicama grada i na najljepši način objavilo početak Šokačkog sijela. Županjci sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća obnavljaju običaj pokladnog jahanja, koji korijene vuče još iz vremena Vojne krajine, kada su graničari čuvali granicu na Savi od Turaka. I dandanas se njeguje i čuva kao dio tradicijske kulturne baštine i bogate slavonske povijesti. U Županji je tada bitnu ulogu odigrao graničarski čardak sagrađen početkom 19. stoljeća uz savski nasip, koji je bio središnji graničarski punkt i stražarnica prema Turskoj, a danas je jedini očuvani čardak u ovom dijelu Europe. Graničari su tako uspjeli sačuvati i uspomene iz Vojne krajine, povijest i šokačke priče ispričane oko konjarskih vatri. Građani smatraju kako je vrijeme da Županja običaj pokladnog jahanja pretvori u prepoznatljiv turistički brend.

U okviru Šokačkog sijela postavljeno je nekoliko prigodnih izložbi – izložba rukotvorina "Masku nosim, njome se ponosim" Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba, virtualna izložba "Tikva mala, a stotinu šara" autorice Vlaste Šabić, izložba likovnih radova županjskih osnovaca i polaznika Dječjeg vrtića "Maslačak" te virtualna skupna izložba slika članova LUŽ-a.

Bogat program
Doprinos organizaciji ovogodišnje manifestacije dala je i Gradska knjižnica Županja. Podsjetila je na najmlađim čuvarima tradicije omiljeno Malo šokačko sijelo iz nekih prijašnjih godina, a kratkim je videom obuhvatila i predstavljanje knjiga tijekom godina održavanja Šokačkog sijela. Prigodnom povjesnicom prisjetila se i Malih literarnih sijela, čiji je dugogodišnji organizator. U programu lokalne radiopostaje održano je Sijelo pučkih pisaca, zanimljiva emisija "Dva sata šokačkog inata" te Šokački cušpajz, koji je postao neizostavak sadržaj Sijela.

Na LED digitalnom ekranu u središtu grada prikazane su snimke triju večeri folklora s prošlogodišnje manifestacije. Šokačko sijelo u svojim počecima utemeljeno je na folkloru, a tijekom godina dopunjavano je drugim sadržajima, no folklorne večeri ostale su tradicija. Uz poštovanje svih epidemioloških mjera održana je radionica tradicijskih glazbala Stjepana Večkovića, solista u Ansamblu LADO. Županjce je upoznao i s pričom o trstici, odnosno nastanku tradicijskih glazbala na području Hrvatske.

Preksinoć je prikazana i "Večer uz tamburu", u kojoj su nastupili MPS "Divandžije" iz Svilaja, Hrvatski gajdaški orkestar i TS "Kristali".

Županja je ovih dana bila prigodno uređena, na svakom se koraku mogao osjetiti šokački štih i prepoznatljiva obilježja manifestacije, a najljepše su uređeni prostori i nagrađeni. Prosudbena komisija obišla je, razgledala i ocijenila izloženo o temi "Inat šokački". Prvo mjesto i nagrada od 1000 kuna pripali su poslovnom prostoru u Velikom kraju 62 pod nazivom "Dođi diko, čijat ćemo perje" i "Peče čiča rakiju", koje je uredio Josip Filipović. Drugonagrađeni je s iznosom od 700 kuna Siniša Lacković, koji je uredio poslovni prostor u Velikom kraju 74, pod nazivom "Ne prodajem! Kod kuće ostajem!" i "Šokicin inat". Treća nagrada od 500 kuna pripala je Marini Đemić za uređenje balkona na Trgu kralja Tomislava s temom "To je zemlja dide mog, ja ostajem na njoj".

Predsjednica Izvršnog odbora Terezija Nemetz ističe da je iznimno zadovoljna što se Šokačko sijelo u ovim čudnim vremenima uspjelo provesti na jedan drukčiji način, online, preko elektroničkih društvenih mreža i portala.

Svi zainteresirani mogli su pratiti program i svatko je mogao naći nešto za sebe, za svoju dušu, uz nadu i vjeru kako će dogodine ponovno uživo uživati u sadržajima manifestacije, a Županja će širom otvoriti svoja vrata i biti velika pozornica pjesme plesa i narodnih običaja.

Marija Lešić Omerović
NAGODINU ĆE NADOKNADITI PROPUŠTENO
Predsjednik Organizacijskog odbora Šokačkog sijela, gradonačelnik Davor Miličević, zadovoljan je što je i u vremenu koronakrize nastavljena tradicija koja nije prekidana ni tijekom Domovinskog rata, držeći se one stare “bolje da umre selo nego običaji”. Vjeruje da će 55. Šokačko sijelo zabljesnuti punim sjajem, da će Županja dočekati i ugostiti brojne posjetitelje sa svih strana koji će uživati u druženju, bogatstvu narodnog stvaralaštva i svemu onome što će im Županjci kao nadaleko poznati domaćini pripremiti. A sljedeće će godine, poručuje, nadoknaditi sve propušteno, uz Sajam zlatne niti, veliku pokladnu povorku i neizostavnu Seljačku zabavu...
MLADOST I LJEPOTA JAČI OD KORONE
Program otvorenja sijela prikazan je online, uz inspirativnu priču o momačko-djevojačkom inatu i prkosu, uz pjesmu, ples i zvuke tamburice. A potom je uslijedio po mnogima najatraktivniji dio manifestacije - izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji. Mladost i ljepota djevojaka i bogatstvo narodnoga ruha zabljesnuli su na scenski pomno uređenoj pozornici i brojne gledatelje prikovali uz male ekrane. Laskavi naslov “Šokačkog cvita 2021.” ponijela je Karla Babić iz Babine Grede, a pratilje su Mirna Čolić iz Županje i Ana Sopta iz Nuštra. U cjelovečernjem su programu prikazani sva raskoš i ljepota Šokadije, bogatstvo tradicije, narodnog ruha i običaja.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike