Regija
ZA MLADE OBITELJI I GOSPODARSTVO

Miholjac osigurao 1,4 milijuna kuna
Objavljeno 17. veljače, 2021.
DONJI MIHOLJAC

I u 2021. godini Grad Donji Miholjac nastavlja pomagati mlade obitelji, poduzetnike i poljoprivrednike, a u proračunu je za to iznos od 1,4 milijuna kuna.

Cilj je nastavak stvaranja povoljnijeg poduzetničkog okružja, očuvanje i razvoj poljoprivredne proizvodnje i ruralnog prostora te pomoć mladim obiteljima u rješavanju stambene problematike, ali i sprječavanje sve većeg raseljavanja za boljim uvjetima života.

Programom mjera za poticanje razvoja poduzetništva korisnici mogu ostvariti od 3600 do 20 tisuća kuna potpora. Potpore se dodjeljuju ženama poduzetnicama, mladim poduzetnicima te poduzetnicima početnicima kroz deset mjera preko javnog poziva.

U 2021. godini potpore će se dodjeljivati, između ostalog, za subvencioniranje troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita, sudjelovanje na sajmovima i prezentacije projekata te obrazovanje i osposobljavanje. Valja spomenuti i potpore za sufinanciranje najma poslovnog prostora i financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata. Grad će sufinancirati i ulaganja u standarde kvalitete. Prošle godine odobreno je 39 podnesenih zahtjeva poduzetnika za što je izdvojeno 337.108 kuna, a bilo je planirano 500.000 kuna. Razlika sredstava je preusmjerena za potpore mladim obiteljima. Inače, u proračunu Grada Donjeg Miholjca za 2021. planirano je 370.000 kuna subvencija za poticanje razvoja gospodarstva.

Program potpora mladim obiteljima Grad Donji Miholjac prvi je put uveo prošle godine, a prijavilo se 26 obitelji.

- Mladim obiteljima dodijelili smo 710.000 kuna, a sličan iznos planiramo i ove godine. Ako interes bude veći, rebalansom ćemo pronaći dodatna sredstva jer nam je jedan od ključnih ciljeva zadržati što više mladih u gradu – kaže gradonačelnik Goran Aladić.

Mladim obiteljima tako će i ove godine Grad Donji Miholjac sufinancirati kupnju prve nekretnine (kupnju zemljišta ili stambenog objekta) u vrijednosti do 40 tisuća kuna, adaptaciju kuće ili stana do 20 tisuća kuna te plaćanje dijela troškova priključka na vodovodnu, plinsku i električnu mrežu, za što mogu ostvariti pomoć do 7500 kuna.

Grad Donji Miholjac prošle je godine poljoprivrednicima namijenio 607.000 kuna za četiri mjere, a izdvojio gotovo 500.000 kuna. Ove godine u proračunu je za Program ruralnog razvoja planirano 350.000 kuna. S.Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike