Novosti
OD SRIJEDE

Isplata naknade za starije
Objavljeno 17. veljače, 2021.
Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje izvijestili su da u srijedu počinje prva isplate nacionalne naknade za starije osobe, za siječanj, korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama. U prvoj isplati nacionalnu naknadu za starije osobe dobit će 3091 korisnik (64,54 % žena i 35,46 % muškaraca), za što je osigurano nepuna 2,2 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Do 31. siječnja HZMO je zaprimio 6822 zahtjeva, od čega ih je u obradi još 1507, koje nije bilo moguće obraditi zbog nedostajućih podataka i nepotpunih zahtjeva (IBAN, odjava s osiguranja i slično). Ostali podnositelji zahtjeva nisu ostvarili pravo jer ne ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o nacionalnoj naknadi za starije osobe, poput dužine prebivališta u Hrvatskoj, iznosa prihoda po članu kućanstva...

Najviše korisnika dolazi iz Vukovarsko-srijemske županije (281) i Osječko-baranjske županije (277), a slijede korisnici iz Zagrebačke, Grada Zagreba i Koprivničko-križevačke županije.

Prema ustupljenim podatcima HZMO-a, u dvije slavonske županije prosječna dob korisnika je 74 (Vukovarsko-srijemska županija) odnosno 73 godine (Osječko-baranjska županija). U Vukovarsko-srijemskoj županiji naknadu će primiti 191 žena, prema 90 muškaraca. Slično je i u Osječkoj-baranjskoj županiji, gdje je 185 žena u odnosu prema 92 muška korisnika.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života s prebivalištem na području Hrvatske u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet. Uz njega moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, primjerice, da korisnik mirovine nije osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju te da prihod i/ili prihod članova kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 800 kuna. D.Kuštro.
Možda ste propustili...