Kultura
UMRO HRVATSKI KNJIŽEVNIK I PRAVNIK NENAD ŠEPIĆ

Knjigom "Granice beskraja" najavio poetiku borhesovaca
Objavljeno 16. veljače, 2021.
Poznati hrvatski književnik i pravnik Nenad Šepić preminuo je u 78. godini, u utorak ujutro, u Zagrebu, priopćilo je Društvo hrvatskih književnika (DHK). Šepić je rođen 1943. godine, u Harpendenu, u Velikoj Britaniji. Završio je Pravni fakultet u Zagrebu, gdje je i magistrirao. Od 1977. godine radio je kao sudac na Okružnom privrednom sudu u Zagrebu, a od 1995. do 2002. godine bio je predsjednik Visokoga trgovačkog suda Republike Hrvatske.


U književnosti se javlja pripovijestima koje je objavljivao u Kolu, Forumu, Vidicima, Dometima, a 1969. godine izlazi mu knjiga pripovijesti "Granice beskraja", za koju je nagrađen tadašnjom republičkom nagradom za književnost. Ta će zbirka novela biti prva najava nadolazećega naraštaja i poetike tzv. borhesovaca (fantastičara).
Nakon zbirke "Majstori sreće" (1972.) objavljivao je pripovijetke i romane s pomorskom tematikom - "Čudesne pripovijesti s mora i kraja", "Izdana jedra". Opsežni trodijelni političko-filozofski alegorijski roman "Prosječnikova čest", nastao je pod utjecajima Roberta Musila i Hermana Hessea, a povijesni fantastični roman "Jakovljica" povezuje sudbinu branitelja iz Domovinskoga rata s poviješću njegovih predaka u XVII. st. T.K.
Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

Najčitanije iz rubrike