Kultura
KCO: OTVORENA IZLOŽBA “LJUDI” DALIBORA OLUJIĆA

Pogled u svijet preko granice koji je pandemija učinila još egzotičnijim nego što je bio
Objavljeno 17. veljače, 2021.

U prizemlju zgrade Kulturnog centra Osijek u ponedjeljak je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Ljudi" Osječanina Dalibora Olujića. Riječ je o fotografijama dimenzija 70 x 100 centimetara nastalima tijekom autorovih posjeta dijelovima Kine, Indije, Pakistana, Sjedinjenih Američkih Država i Kazahstana, koje donose (uglavnom) nasmiješena lica iz navedenih zemalja, odnosno pogled u svijet preko granice kao mjesto koje je pandemija koronavirusa učinila još egzotičnijim.

- Fotografije su nastale zahvaljujući mom poslu. Naime, bavim se automatikom, pa sam radeći na postrojenjima diljem svijeta usput fotografirao ove ljude po ulicama manjih mjesta. U njihovim sam pogledima tražio nešto što će mi reći kako i od čega oni žive te što traže od života, a gotovo uvijek sam odgovor dobio u osmijehu ili nekom pogledu koji bi mi na trenutak objasnio da i oni žive kao i ja, boreći se i tražeći svoje mjesto u ovome svijetu. Znalo mi se dogoditi da se na trenutak osjećam kao da ja stojim u koži tih ljudi, a oni u mojoj. I sad se naježim kada se prisjetim - kaže Olujić.

Osim posjetom izložbi u KCO-u, "Ljude" možete vidjeti i istražujući grad. Naime, svi se predstavljeni radovi također nalaze i na brojnim lokacijama u više gradskih četvrti, na glavnoj tržnici, kao i na tramvaju GPP-a. Prekjučerašnjem otvorenju nazočio je i Branko Kostelnik, publicist, producent i multimedijski djelatnik, ali i dugogodišnji Olujićev prijatelj, istaknuvši kako je riječ o izložbi prepunoj topline i ljubavi.

- Da me je Dalibor pitao, ja bih ovu izložbu nazvao "Ljubav u doba korone". Praktički imamo situaciju u kojoj je pandemija sve zatvorila i s druge strane autora koji u rodnom gradu kozmopolitski i multikulturalno prikazuje likove iz istih takvih sretnih ili nesretnih udaljenih mjesta. Htio bih naglasiti i koncept izložbe, odnosno interakciju s multimedijalnošću jer, uključivši tramvaj, tržnicu, osječke ulice i sam foaje KCO-a, izložba je dobila nekakvu vrstu širokog spektra multimedijale, što raduje jer će Daliborove radove vidjeti i doživjeti veći broj građana - rekao je Kostelnik.

Ravnatelj KCO-a Ivan Kristijan Majić rekao je kako će izložba "Ljudi" biti otvorena do kraja ožujka.

- Jako nam je drago što smo domaćini ove izložbe i da ćemo ovo prijelazno razdoblje između zime i proljeća provesti u nekakvom živopisnijem okruženju, s dalekozorom u sve te svjetove koje, nažalost, u posljednjih godinu dana nismo nikako ni mogli iskusiti - kaže Majić. D.Miklić
Svi se predstavljeni radovi također nalaze i na brojnim lokacijama u više gradskih četvrti
Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike