Dome slatki dome
DIZAJN STANA

Kako urediti stan da bi vam život u njemu bio ugodan
Objavljeno 16. veljače, 2021.

Pri kupnji potpuno novog stana svatko želi urediti svoj životni prostor kako njemu odgovara. Bez obzira na to je li riječ o manjem ili većem prostoru, bitno ga je praktično urediti da bi vam život u novom stanu bio ugodan.


Ideje za uređenje svog stana možete pronaći na internetu, u časopisima, knjigama ili pitati stručnu osobu (poput arhitekta ili dizajnera interijera). Bez obzira na to što ćete svoj dom urediti onako kako vi želite, ima nekoliko stvari na koje trebate obratiti pozornost prije početka radova:


Odredite budžet


Prije početka uređenja stana trebate odlučiti koliki će vam biti budžet. Što je veći, imate više mogućnosti oko uređenja. Što je manji, to ćete morati kompenzirati na nekim drugim stvarima.


Način života


Način na koji vodite svoj život itekako utječe na izgled vašeg doma. Osim toga, bitna je i vaša osobnost, broj ljudi s kojima dijelite prostor, itd. Bilo da se radi o samcu, paru ili obitelji s djecom, dom je bitno urediti tako da odgovara svima.
Primjerice, prije početka uređenja pogledajte raspored pojedinih prostorija u stanu, što se zbiva u kojoj prostoriji, gdje kontinuirano borave ukućani, itd.


Birajte kvalitetno


Prilikom traženja namještaja i drugih predmeta koji su vam potrebni za uređenje doma birajte one kvalitetne. Možda će vam na prvi pogled biti skup, ali namještaj je dugovječan, osobito ako se radi o kvalitetnom komadu. Nekvalitetni namještaj će vam brzo smanjiti budžet, a nećete dobiti na dugotrajnosti i udobnosti.


Boje i tekstura


Boja ima snažnu moć stvoriti dojam privlačne ili neprivlačne prostorije. Osim toga, svaka boja ima svoje značenje i odaje nekakvu emociju. Primjerice, nijanse žute i crvene boje stvaraju dojam topline te se najčešće stavljaju u prostorije gdje nema puno svjetlosti poput kuhinje, hodnika, itd. Nijanse plave i zelene su hladne boje te stvaraju dojam mirnoće. Prikladne su u prostorijama gdje ima dovoljno dnevnog svjetla.
Tekstura namještaja je vrlo bitna za cjelokupni dojam prostorije. Bitno je obratiti pozornost na usklađenost teksture i boja.


Ključni predmeti u prostoriji (biljke, tepih, itd.)


Vjerovali ili ne, tepih unosi određeni dojam topline i podiže izgled interijera. Danas ima tepiha s različitim uzorcima i jarkim bojama koje možete staviti u prostoriju i učiniti ju vizualno privlačnom.
Ako vam fali nešto posebno u nekoj prostoriji, razmislite o tome da dodate nekakvu biljku. One su zdrave jer upijaju razna zračenja, pročišćavaju zrak te smanjuju stres. Srećom, ima biljki koje traže minimalnu pažnju i potrebu za održavanjem poput paprati, begonije, zelenog ljiljana, itd.


Nemojte pretjerivati


Kao i za sve u životu, tako i za uređenje doma – manje je više. Nemojte pretjerivati s glomaznim, sjajnim ili raskošnim komadima (osim ako volite takav stil). Stručnjaci često preporučuju da ne naglašavate dva predmeta istovremeno u istoj prostoriji.


Potpuno je u redu držati se trendova, ali ako vas to ne privlači, okrenite se stilovima koji vama više odgovaraju (primjerice, minimalizam). Tako ćete izabrati izgled stana koji će vama stvoriti osjećaj mirnoće i sigurnosti.


Za više informacija o uređenju stana posjetite web stranicu Nivogradnja.hr.

Možda ste propustili...

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike