Zdravlje
FERMENTIRANI MLIJEČNI PROIZVODI

Koliko traju sir i jogurt
Objavljeno 15. veljače, 2021.

Kod mliječnih proizvoda poput sira i jogurta bakterije imaju važnu ulogu u održavanju okusa, funkcije i dobrobiti za zdravlje.

Sir je svakako najpopularniji fermentirani proizvod, s više od 2000 vrsta. Iako se mnogi sirevi prave cijeđenjem tekućine iz vrhnja ili jogurta, drugi, poput trapista, fete, kozjeg sira i plavih sireva zahtijevaju dodatne kulture i fermentaciju. Većina se jogurta izrađuje od mlijeka dodajući mliječne bakterije ili kulture poput Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Ove "dobre" bakterije stvaraju poseban okus i teksturu jogurta. Kefir je također fermentirani mliječni proizvod, podrijetlom s kavkaskih planina.

Kad kupujete te proizvode u trgovini, prvo treba obratiti pozornost na rok trajanja, a zatim na pravilno skladištenje. Sir treba umotati u masni papir i u plastičnu vrećicu prije nego što ga stavite u hladnjak. Zamrzavanje sira se ne preporučuje. Ako se na tvrdom siru pojavi plijesan, odrežite zahvaćeni dio, ako se radi o mekom siru, bacite ga. Jogurt traje od sedam do 14 dana u hladnjaku. Ako je riječ o većem pakovanju, izvadite u posebnu zdjelicu količinu koju ćete pojesti. Ne ostavljajte jogurt nikada na sobnoj temperaturi više od dva sata. Primijetite li plijesan, bacite ga. Mliječne proizvode uvijek držite u najhladnijem dijelu hladnjaka, iza i dalje od vrata. Pravilno čuvanje sira i jogurta, kao i ostalih mliječnih proizvoda, produžit će im trajnost i spriječiti pojavu štetnih bakterija. Protein u svježem siru uglavnom je kazein, koji se probavlja sporije od drugih proteina i može pomoći kod osjećaja sitosti. Prema istraživanju, svježi sir može biti zasitan kao i jaja, pa se preporučuje umjesto pahuljica i peciva. Danas mnoge vrste jogurta sadrže i posebne sojeve probiotika koji pomažu pri regulaciji probave ili jačaju imunitet. Lakše ćete prebroditi sezonu prehlade i gripe jedete li jogurt jer zdrave bakterije iz jogurta signaliziraju imunološkom sustavu da se bori protiv štetnih bakterija. J.Kn.
Možda ste propustili...

DANAS SE OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN ZDRAVLJA

Zdravlje je najvažnije

GLJIVE SU ODLIČAN IZVOR AMINOKISELINA

Za bolje pamćenje i govor

POSLJEDICE ONEČIŠĆENJA ZRAKA

Respiratorne bolesti, srčani i moždani udar

Najčitanije iz rubrike