Magazin
TJEDNI OSVRT

Besposleni Milanović i B.a.B.e. krsti
Objavljeno 13. veljače, 2021.

Za pet dan navršit će se godina da je Zoran Milanović postao peti hrvatski predsjednik. O tome što je u međuvremenu napravio, dalo bi se raspravljati. No bar je godišnjicu “vladanja” mogao obilježiti dostojanstveno, ali ne, on je radije u središtu suvišnog skandala i afera.

Naime, nastavlja sad već višednevni sukob s aktivisticama koje su se obrušile na njegove stavove o žrtvama seksualnog uznemiravanja. Neposredni povod je kampanja “Nisam tražila”, u kojoj su mnoge žene progovorile o seksualnom uznemiravanju i nasilju u brojnim institucijama. Milanović je, podsjetimo, kazao da, “kada zapomažu hollywoodske glumice koje iz kreveta ne izlaze za manje od pet milijuna dolara”, to baš ne vidi kao nešto čime bi se trebao zanimati. Dodao je da je problem kada to rade žene koje su zaposlenice, službenice, majke ili mlađe kolegice u akademiji. I zbog toga ga, prije svega u udruzi Budi aktivna. Budi emancipirana (B.a.B.e.), optužuju za nesenzibilnost i pogrešno shvaćanje. Pa se i on s njima obračunava na svom Facebook profilu. Zasmetao mu je čak i njihov akronim, o kojem je rekao: “Akronim im je glup i neduhovit, one uglavnom samo galame.” Aktivistica Sanja Sarnavka nakon njegovih izjava nije ostala dužna rekavši “da joj, kada čuje našeg logoreičnog (bolesno brbljavog) predsjednika države, dođe da uzme mokru krpu i da je zamota oko glave da bi spriječila glavobolju koja je hvata kada sluša takve izjave”. A i nakon što je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić reagirala na njihovu polemiku, javio se Milanović: “Nakon dva dana kalkuliranja i vaganja oglasila se i tzv. pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, poznata po tome da je uplovila u drugi mandat neposredno prije posljednjih parlamentarnih izbora. Isto tako je uplovila i u prvi mandat, 2011., u kojem za nju, odnosno od nje, nitko ništa čuo nije. Priopćenje koje je potpisala produhovljeno je poput obrasca za poreznu prijavu.” Nova runda nastavila se pak u polemici sa spisateljicom Vedranom Rudan, i inače poznatom po osebujnom rječniku, oštrom na jeziku i s vulgarnim eskapadama, kao, primjerice, u poruci: “Predsjednik Milanović hrabro je ustao u zaštitu muškaraca ugroženih od hordi žena koje ih sačekuju po ulicama, zvižde im, pipkaju ih i nagovaraju na seks. Jedan se javio, drogu su mu ubacile u viski-kolu, ujutro se probudio sav zapišan, bolnih prepona”, poentirala je Rudan.

E pa ni Rudanica mu, ponovimo, baš nije trebala, kao ni da jednu delikatnu temu, kao što je tema zlostavljanja, koja tek traži pravo glasa u javnosti, koristi na ovakav način u nesuvisle dnevnopolitičke svrhe.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NACIONALNI PLAN OPORAVKA I OTPORNOSTI (I)

Novac je na pladnju, pametno ga iskoristimo

2

DR. SC. IVAN KRISTEK, IZV. PROF. SA EKONOMSKOG FAKULTETA U OSIJEKU

Potrebno je pronaći ravnotežu između infrastrukture i proizvodnje

3

PETAR VUŠKOVIĆ, NEOVISNI HRVATSKI EKONOMIST IZ ZAGREBA

Postavljen je jasan pokazatelj da znamo što želimo s novcem