Dome slatki dome
LIFESTYLE STIL IZRAŽAVA OSOBNOST

Vedre tinejdžerske sobe imaju osobiti šarm
Objavljeno 11. veljače, 2021.
To su sobe u kojima nema čvrstih pravila, osim onih koja bi trebala biti provedena zbog funkcionalnosti prostora

Iako ponekad “teški” za druženje s ostatkom obitelji, tinejdžeri često imaju mnoštvo originalnih ideja.

Idealno mjesto za njihovo izražavanje je vlastita soba, koju najradije ne dijele s mlađim bratom ili sestrom. Tinejdžersku sobu upravo tako i tretirajte - kao njihovo osobno vlasništvo, svijet u kome su stvari postavljene onako kako oni žele. To su sobe u kojima nema čvrstih pravila, osim onih koja bi trebala biti provedena zbog funkcionalnosti prostora, npr. pravilan položaj radnog stola u odnosu prema izvoru prirodne svjetlosti. Važno je napomenuti da boju na zidu uvijek možete promijeniti, a iskustvo trenutka u kome će tinejdžeri osjetiti što im neka boja znači ili ne znači - ne bi im trebalo uskratiti! Crno obojen zid može biti vrlo otkačen u kombinaciji s drugim elementima namještaja i dekoracijama poput postera, tekstova pjesama, crteža ili instrumenata na zidu. Crnu boju često odabiru tinejdžeri koji imaju umjetničke sklonosti, a to je omiljena boja i mnogih arhitekata, dizajnera, slikara...

Vedre tinejdžerske sobe imaju osobiti šarm. U ovakvim sobama vrijede drukčija pravila nego u ostatku doma: sve što požele imati u svojoj sobi, dopušteno je jer predmeti i stil namještaja, koji ne moraju biti jedinstveni, odražavaju njihovu osobnost i trenutačne potrebe. Umjesto lustera, sa stropa mogu visjeti nogometne lopte, a umjesto foteljica ili sofe, ispred televizora mogu biti postavljena sportska automobilska sjedala idealna za druženje. Sjedenje može biti organizirano i na druge otkačene načine. Uz klasičnu upotrebu garniture za sjedenje i klub-stolića, te primjenu tkanina i stakla s printom - prema želji tinejdžera, soba će dobiti originalan izgled. Kutak za druženje gotovo je najvažniji dio tinejdžerske sobe, jer upravo u ovom dijelu mogu iskazati svu svoju kreativnost.

Sastavni dio ovih soba su police za odlaganje knjiga i drugih važnih predmeta. Otkačeni, nepravilni, organski oblici savršeno će se uklopiti u koncepciju mladenačke sobe. Spretan dizaj polica rješava sve zahtjeve – i tinejdžersko-estetske i funkcionalne.
Monika Galović Rolich, mag. ing. arh.
Tehnički kutak
Današnji tinejdžeri pripadaju modernim generacijama, koje su tehničke uređaje stavile visoko na listu prioriteta. Računala i audiovideouređaji sastavni su dio njihovih života, kao i načina druženja s prijateljima. Upravo zbog toga osigurajte im tehnički kutak, kao obvezan sadržaj sobe. Ako ne podržavate sve ideje svojih tinejdžera, nastojte napraviti kompromis u sobi u kojoj oni provode najviše slobodnog vremena. Ambijent u kome uče, zabavljaju se i odmaraju treba biti uređen po njihovoj mjeri kako bi se osjećali maksimalno ugodno.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike