Sport
NITKO KAO OSIJEK

Napokon u Gradskom vrtu "živi" klub koji se apsolutno nikog ne boji
Objavljeno 9. veljače, 2021.
Nenad Bjelica je u Gradskom vrtu praktično tek započeo posao, ali momčad već sada postiže fascinantne rezultate

Nogometaši Osijeka zaključili su tri uzastopna domaća susreta pobjedom nad Hajdukom i klupskim rekordom jer bio im je to deveti uzastopni trijumf na domaćem terenu.


Nenad Bjelica s bijelo-plavima doista radi nevjerojatne stvari. Kada je početkom rujna preuzimao momčad, Osijek je nakon tri kola ima samo jedan bod i stvari nisu izgledale uopće obećavajuće. Pola godine kasnije i 17 utakmica poslije zbroj Osijekovih bodova izgleda nestvarno. Bijelo-plavi su od 51 mogućeg uzeli čak 44 boda ili 86 posto bodova, što je nezabilježen slučaj u klupskoj povijesti.

Sve kreće iz obrane

Ako bi se pravila tablica od samo tih 17 kola nakon Bjeličina dolaska, Osijek bi bio uvjerljivo prvi. Osvojio je u tom razdoblju osam bodova više od Dinama, a svi ostali klubovi iz HT Prve HNL bili bi na debelom dvoznamenkastom zaostatku. Još su fascinantniji podaci o broju primljenih pogodaka. Osijek ih je u tih 17 susreta primio samo devet, s tim da je u onoj čudnoj utakmici protiv Gorice inkasirao četiri. Dakle, u 16 susreta samo pet primljenih pogodaka još je jedna od stvari kakvu klupske statistike ne pamte. I zato je Bjeličin Osijek ozbiljan konkurent Dinamu u utrci za prvaka. Čvrsta i organizirana obrana koju igra cijela momčad uvijek je temelj iz kojeg se gradi put prema trofejima. Međutim, to ne znači kako Osijek nema što ponuditi i u ofenzivi. Dapače, taj je dio složen od jakih individualaca od kojih je svaki sposoban riješiti susret, ali ključ je u disciplini i predanosti koju je momčad spremna isporučivati u svakoj utakmici.


- Može nam se dogoditi slabiji dan na tehničkom planu, ali kada je pristup u pitanju, tu nema pogreške. Imamo veliko zajedništvo u momčadi, što me posebno veseli. Napravili smo odlične stvari dosad, ali želimo to nastaviti i dalje - poručio je trener bijelo-plavih.


Od prvog dana otkako je sjeo na klupu zajedno sa svojim pomoćnicima donio je posebnu energiju. Osijek je malo-pomalo postao momčad koja se više nikoga ne boji. Baš je taj detalj u ranijim sezonama često znao biti prepreka koju se teško preskakalo. Bjelica je donio pobjednički duh i usadio u momčad mentalitet u kojem je "jedino važno pobijediti". Sve ostalo je sporedna priča. Zahtjevi mu, kako je i sam rekao, nisu komplicirani i zbog toga ih igrači brzo i lako upijaju. Zbog toga Bjelica nikada neće zaplakati ako mu nedostaje jedan, dva, tri, pa i više igrača koji su mu bili standardni jer oni koji ulaze u momčad točno znaju što trebaju i na koji način raditi.
Posao tek započet


O dojmu se uvijek može raspravljati. Kvragu i s njim kada dobri rezultati dolaze kao na tekućoj vrpci. Osijek igra moderan nogomet visokog tempa, to ne može nitko osporiti. Zapravo, najzanimljivije je što je Bjelica većinu svojih zamisli uspio implementirati u kratkom razdoblju i u nenormalnim uvjetima za rad koje je diktirala pandemija koronavirusa. Dvojbe više nema, Osijek je pod njegovim vodstvom izrastao u momčad koja je spremna boriti se za najviše ciljeve. U HNL-u to uopće nije lak posao jer, ako želiš biti ravnopravan s Dinamom, Rijekom, a ove sezone i s Goricom, jednostavno moraš biti rezultatski blizu savršenstva. Sve manje od toga nije dovoljno dobro. Ovo što je Osijek napravio otkako je Bjelica na njegovoj klupi točno je na tom tragu i zato će ostatak sezone biti itekako uzbudljiv za navijače bijelo-plavih. Još jedna je stvar u svemu tome itekako važna. Bjelica je u Osijeku praktično tek započeo posao. Legitimno je pitanje hoće li ga završiti, točnije odraditi bar te tri godine koliko mu traje aktualni ugovor. Stalno je na meti ne samo bogatijih klubova nego i nacionalnih saveza. No, jak adut bijelo-plavih jest taj što je Bjelica Osječanin koji ima strašnu želju s matičnim klubom napraviti velike stvari. Poznavajući ga, neće mirovati, a vjerojatno ni otići dok to i ne učini.


Dalibor Keler
ŽAPER UPITAN ZA DERBI
Pobjeda nad Hajdukom uzela je svoj danak. Ovaj put ne u žutim kartonima, već u ozljedama. U završnici susreta teren je morao napustiti Mihael Žaper, koji je osjetio zadnju ložu, a trenutačna situacija govori kako je njegov nastup u derbiju protiv Dinama pod znakom pitanja. Posljedice borbe s Mujakićem koji je na kraju isključen osjeti i Petar Bočkaj. Oba žuta kartona Hajdukov branič zaradio je baš nakon prekršaja nad Bočkajem, a kod prvog ga je dobro opleo po nogama. Pero je susret završio šepajući, ali do susreta u Maksimiru taj bi problem trebao biti saniran.
PROMJENE U OSIJEKU II
Sljedećeg vikenda nastavlja se prvenstvo u Drugoj HNL u kojem se natječe druga momčad Osijeka. Igor Tolić će u proljetni dio sezone ući s izmijenjenim igračkim kadrom. Otišli su kapetan Josip Gačić, Marin Magdić i Juraj Ljubić, a teško da ćemo gledati i Mileta Todorova. Inače, prvi susret u nastavku sezone Osječani će odigrati kod Orijenta 1919 u subotu.
Otkako je Nenad Bjelica na klupi, Osijek je osvojio fascinantnih 86 posto mogućih bodova
samo pobjeda
BIJELO-PLAVI POSVE PROMIJENILI MENTALITET
Najčitanije iz rubrike