Sport
BIJELO-PLAVI SRUŠILI HAJDUK I KLUPSKI REKORD

Kleinheisler majstorijom najavio, a Mierez potvrdio pobjedu nad Splićanima
Objavljeno 6. veljače, 2021.

Nogometaši Osijeka domaću trilogiju zaključili su pobjedom nad Hajdukom. Splićani su do tog susreta bili jedina momčad u HNL-u ove sezone koju osječka momčad nije uspjela svladati, ali sad je riješen i taj problem. Osvajanje ta tri nova boda Osijeku je donijelo i rušenje klupskog rekorda po broju uzastopnih domaćih pobjeda. Ovo je bila deveta u nizu. Bio je to susret koji se dugo lomio, a prelomio ga je isključenje Nihada Mujakića početkom drugog poluvremena. Osijek je tu prednost brzo materijalizirao zahvaljujući krasnom pogotku Laszla Kleinheislera koji je tim pogotkom začinio svoju odličnu predstavu. Pobjedu je potvrdio Ramon Mierez u samoj završnici susreta kojem je to bio 12. pogodak ove sezone.

Ravnopravna igra

Živo i zanimljivo bilo je prvo poluvrijeme, a proteklo je u ravnopravnoj igri. Obje su momčadi imale faze u kojima su pritiskale suparnika, bilo je i prilika za pogotke, ali mreže su ostale netaknute. Prva prilika Osijeku se ukazala pomalo neočekivano već u trećoj minuti kada je Simić loptu glavom izbio prema svojim vratima, prihvatio ju je Mierez i odlučio pucati bez zadrške s ruba kaznenog prostora, uhvatio je volej koji nije bio posebna opasnost jer je završio izravno u Kalinićevom naručju. U 11. minuti opet je Simić bio neoprezan, pa mu je loptu ukrao Mierez krenuo prema vratima, Hajdukovom stoperu nije ostalo ništa drugo nego ga povući s leđa za dres i oboriti na zemlju za što je dobio žuti karton. Provjeravao je sudac Ivan Bebek tu situaciju jer Mierez je imao otvoren put prema vratima, no Simić nije bio posljednji igrač već je iza njega ostao Vušković, što tu situaciju nije učinilo izglednom već obećavajućom za postizanje pogotka pa je javna opomena bila ispravna sankcija. Hajduk je krenuo nakon 15-ak minuta igre i odmah opasno zaprijetio. Gyurcso je ubacio slijeva, lopta se odbijala pred vratima Osijeka, na koncu došla do Jurića koji je mlako pucao sa osam-devet metara pa je Ivušić zaustavio taj pokušaj. U tom razdoblju  gosti su pritisnuli Osječane koji su imali dosta problema na lijevoj strani obrane gdje su prelako prolazili Jakoliš i Todorović, ali iz tih svojih akcija nisu napravili veću štetu. S druge strane u 24. minuti Miloš je poslao odličan ubačaj koji je pronašao glavu Brleka, ali udarac nije bio precizan. Još bolja je bila situacija u 29. minuti kada je Brlek pronašao Kleinheislera na rubu kaznenog prostora, Mađar je snažno odapeo, no opet ravno u dobro postavljenog Kalinića. Već u sljedećem napadu Atanasov je opalio sa 17 metara i promašio cilj. Možda najbolju priliku u prvom dijelu Osijek je imao u 34.  minuti nakon ubačaja Bočkaja, Kleinhesiler je vjerojatno u prvom navratu skinuo loptu s čistog udarca Boharu, koji je na koncu ipak pucao sa 12-13 metara, ali je Vušković uspio to blokirati. Dobro je intervenirao Vušković u 42. minuti nakon još jednog ubačaja Bočkaja kada je u posljednji trenutak izbacio loptu ispred Bohara. Bilo je to sadržajno poluvrijeme u kojem je Osijek bio opasniji, ali ni Splićani nisu u njemu igrali podređenu ulogu.

Isključenje Mujakića, pa Laszlova majstorija

Odmah na početku drugog dijela susreta imao je Osijek novu priliku za vodstvo. U 47. minuti Kleinheisler je pronašao Bohara na drugoj vratnici koji je istina imao težak kut, pucao je, no Kalinić je uspio zaustaviti taj pokušaj. Četiri minute kasnije Osječani su dobili odlične vijesti. Nejašmić je ničim izazvan lošim pasom u probleme doveo Mujakića kojem je Bočkaj ukrao loptu, a branič gostiju ga je nakon toga povukao s leđa i za to dobio žuti karton, a kako je već imao javnu opomenu Splićani su ostali s čovjekom manje na terenu. Jasno, Osijek je odmah dodao gas i krenuo materijalizirati tu prednost. U 54. minuti Bočkaj je pokušao atraktivno volej udarcem sa 15-ak metara koji je opet išao izravno u Kalinića. No, nije bijelo-plavima trebalo dugo kako bi brojčanu nadmoć pretvorili i u rezultatski plus. U 59. minuti Kleinheisler je postigao predivan pogodak sa 17 metara kada je "lažnjakom" izbacio svog čuvara i onda precizno pogodio sam gornji lijevi kut – 1:0.


Nakon toga trener Hajduka Paolo Tramezzani sve je karte bacio na napad, a strateg Osijeka Nenad Bjelica imao je spreman odgovor na to pa je uvođenjem svježih snaga ojačao obranu i sredinu terena. Splićani su bez obzira na čovjeka manje uspjeli stvoriti određeni pritisak, ali taj preuzeti rizik nije im se isplatio jer su u 89. minuti Osječani osigurali pobjedu. Vušković je pokušao vratiti loptu prema Kaliniću, a ispao je to idealan pas za Ramona Miereza koji takve poklone ne odbija. Argentinac je pobjegao čuvarima i onda precizno pogodio sam donji lijevi kut – 2:0.

Do kraja susreta još je i Vuković stigao opasno zaprijetiti udarcem s 20-ak metara, ali je Kalinić vršcima prstiju skrenuo taj udarac pored desne vratnice.

Bijelo-plavi su svoju rekordnu devetu domaću pobjedu zaredom proslavili pred istočnom tribinom gdje se u normalnim okolnostima nalaze njihovi najvjerniji navijači.

D. Keler

fotografije: Marko Mrkonjić

 
Standings provided by SofaScore LiveScore

Osijek – Hajduk 2:0 (0:0)


OSIJEK – Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme oblačno. Teren dobar. Bez gledatelja. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka) - 7. Strijelci: 1:0 Kleinheisler (59), 2:0 Mierez (89). Žuti kartoni: Igor Silva, Mierez, Lončar(Osijek), Simić, Mujakić, Dimitrov (Hajduk). Crveni kartoni: Mujakić (Hajduk).
IGRAČ UTAKMICE: LASZLO KLEINHEISLER (OSIJEK)


OSIJEK: Ivušić 7, Igor Silva 6,5, Škorić 7, Lončar 6,5, Miloš 7, Žaper 6,5 (od 78. Vuković -), Bočkaj 7 (od 78. Guti -), Brlek 6,5 (od 78. Pilj -), Kleinheisler 7,5 (od 72. Jugović), Bohar 6,5 (od 90. Lopa -), Mierez 7.
HAJDUK: Kalinić 6,5, Todorović 6,5 (od 89. Dolček -), Simić 5,5, Vušković 6, Mujakić 6, Nejašmić 5,5 (od 72. Dimitrov -), Jurić 5,5, Atanasov 6 (od 56. Jradi 5,5), Jakoliš 6 (od 72. Diamantakos -), Gyurcso 6,5 (od 56. Jairo 5,5), Umut 6.

Najčitanije iz rubrike