Regija
PRIHVATILE SE ODGOVORNIH POSLOVA

I racionalne i empatične: Belišće je u rukama žena
Objavljeno 6. veljače, 2021.
Funkcije pročelnika i čelna mjesta u gradskim tvrtkama drže žene
BELIŠĆE - I dok mnogi gradovi i tvrtke u Hrvatskoj godinama muku muče kako poštovati Zakon o ravnopravnosti spolova, jer su im na svim vodećim pozicijama uglavnom muškarci, Belišće nema takvih problema. Dapače, većinu najvažnijih pozicija u Gradu i gradskim tvrtkama drže žene.U samom vrhu gradske vlasti, odmah do gradonačelnika Dinka Burića, njegova je prva zamjenica Ljerka Vučković, koja tu funkciju obnaša već drugi mandat i izvrsno se snalazi u području kreiranja i prijavljivanja projekata na fondove EU-a i razne druge natječaje, po čemu je Belišće među najuspješnijim gradovima u državi. Kad je pak o pročelničkim funkcijama riječ, i na njih su zasjele sve redom dame, od kojih dobar dio njih također već drugi mandat, pa i mnogo duže: Upravni odjel za financije i proračun vodi Božica Lalić, Upravni odjel za komunalno-stambene djelatnosti i uređenje naselja Kata Budimir Varžić, a Upravni odjel za društvene djelatnosti Antonija Andrašek-Barić. Upravni odjel za prostorno planiranje i gospodarstvo već niz godina pod palicom je pročelnice Ljiljane Žigić, a i tajnica Grada je žena - Sanja Takač. U gradskoj upravi inače radi 15 žena i 15 muškaraca.

Slična je situacija i kada je o gradskim tvrtkama i ustanovama riječ - od njih deset sedam vode žene. Predsjednica je uprave komunalne tvrtke Kombel Marina Novoselnik, direktorica Hidrobela Lidija Gavrić, a na čelu je Poduzetničkog inkubatora Polet Karolina Štefan Bugarinović. Nježniji spol dominira i na čelu gradskih ustanova: ravnateljica je Gradske knjižnice i čitaonice Vlasta Putar, ravnateljica Centra za kulturu "Sigmund Romberg" Tea Glavica, a ravnateljica Muzeja Nada Milas Bosanac. Turističku zajednicu vodi Mirjana Klen.

Njihovi muški kolege u gradu papira i sporta, a Belišćani u šali kažu - sve više i gradu žena, uspjeli su se "izboriti" za pozicije zamjenika gradonačelnika, direktora LRA-a, ravnatelja Dječjeg vrtića "Maslačak", Bel-Pressa, Gradskog radija, Zajednice sportskih udruga i Vatrogasne zajednice.

Gradonačelnik Dinko Burić smatra da su njegove prve suradnice u proteklom razdoblju itekako opravdale povjerenje.

- Garancija uspješnog svladavanja izazova rukovodećih funkcija, naravno, nije spolna ni bilo koja druga pripadnost, no iz iskustva, ne umanjujući vrijednosti muškaraca na rukovodećim mjestima, mogu potvrditi kako žene na tim mjestima krasi racionalnost u odlučivanju, otvorenost za suradnju i spremnost na razmjenu mišljenja i konzultacije u procesu donošenja zahtjevnih odluka, samokritičnost, odlične komunikacijske vještine, težnja poštenju u poslovanju i snažno izražena empatija - komentirao je Burić.

- To su osobine koje treba imati svaka osoba na rukovodećem mjestu, bilo da se radi o ženama, bilo o muškarcima. No kao čovjek iskreno sam sretan što za suradnice i suradnike imam ovakve osobe - kazao je.

Lidija Aničić
Uz dobru organizaciju ništa nije problem
Uglavnom ne razmišljajući o tome da su dio velikog “ženskog tima” koji pomaže u preobrazbi Belišća u moderan industrijski gradić, belišćanske čelnice gradskih odjela i institucija poručuju da su one samo kotačić u nizu kako bi u njihovu gradu sve funkcioniralo kako treba.

Tea Glavica, čelnica Centra za kulturu “Sigmund Romberg”, za sebe kaže da je u zadatak dobila nastaviti voditi Centar na temeljima koje je desetljećima gradila jedna uspješna Belišćanka, Silvija Kifer, i da taj posao nastoji obavljati što je moguće bolje. Tomu teži i pročelnica s 15-godišnjim stažem Antonija Andrašek-Barić, koja vjeruje da su za odgovornu funkciju presudni rad i trud koji se ulažu u posao i koji ne ostaju neprepoznati.

- Imam i entuzijazma i snage, a uz dobru organizaciju poslovnog i privatnog života i dobre suradnike, biti žena na rukovodećoj poziciji nije problem - poručuje čelnica Kombela, Marina Novoselnik.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike