Kultura
NATJECANJE MLADIH GLAZBENIKA

Pet slavonskih talenata na "Papandopulu"
Objavljeno 6. veljače, 2021.
Cijelo natjecanje može se pratiti uživo na www.natjecanje-papandopulo.org.

U Hrvatskom glazbenom zavodu od 6. do 12. veljače održat će se deveto Natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo! Prvo natjecanje održano je 2012. godine i ove bi godine bilo proslavljeno jubilarno, deseto, da nisu bili prisiljeni zbog pandemije odgoditi ga te se prilagoditi novim uvjetima.

Stoga je dodan novi (online) natjecateljski krug koji se održao potkraj 2020. pod nazivom Virtualni uzmah. Na taj način željelo se održati kontakt kandidata s publikom do održavanja (odgođenog) natjecanja te istovremeno promovirati skladbe suvremenih hrvatskih skladatelja u izvedbi kandidata. Publika je bila pozvana glasati za najbolje izvedbe te je Nagrada publike u prednatjecanju omogućila najboljima snimanje Virtualne glazbene iskaznice. Ove godine u natjecanju sudjeluju i četiri talentirane mlade glazbenice iz Slavonije: Emma Štern i Ivana Vukojević iz Osijeka, Barbara Kšenek i Maja Mustapić iz Požege, te Erin Keleuva iz Nove Gradiške.

Natjecanje Papandopulo je godišnja manifestacija koja se održava u više natjecateljskih kategorija s osnovnim ciljem da se mladim glazbenicima u Hrvatskoj tijekom školovanja i neposredno nakon završetka školovanja omogući da upoznaju složenu i konkurentnu klasično-glazbenu scenu te da se pripreme za međunarodna natjecanja. Natjecanje je nazvano po jednom od najvećih i najplodnijih skladatelja i dirigenata u hrvatskoj povijesti - Borisu Papandopulu čiju 115. obljetnicu rođenja i 30. godišnjicu smrti obilježavamo ove godine.

Mladi glazbeni umjetnici natječu se u četiri kategorije: violini, flauti, klarinetu i saksofonu. I ove godine ocjenjivat će ih stručni ocjenjivački sud u tri izlučna kruga. U drugi krug ulazi šestero najbolje plasiranih iz prvoga, a u finale ulazi troje kandidata. U svakoj se kategoriji dodjeljuju tri novčane nagrade te nagrada za najbolju izvedbu djela hrvatskoga skladatelja, AV snimanja Virtualne iskaznice, nastupe na koncertima, sudjelovanje na festivalima te kutije za instrumente Accord Case iz Pule.

U subotu, 6. veljače, u 10 sati na redu je prvi izlučni krug klarineta, a u 18 sati je prvi izlučni krug violine. Slijedi 7. veljače u 10 sati prvi izlučni krug saksofona, a u ponedjeljak, 8. veljače, u 10 sati flaute. Drugi izlučni krug violine je 9. veljače u 10 sati, a klarineta u 18 sati. Sljedećeg dana, 10. veljače, slijede drugi izlučni krug saksofona u 10 sati i flaute u 18 sati. Finale klarineta je 11. veljače u 18 sati, a saksofona u 20 sati te slijedi proglašenje nagrađenih. U petak, 12. veljače, u 18 sati je finale flaute, a u 20 sati finale violine te proglašenje pobjednika.

Zbog epidemioloških mjera natjecanje uživo u HGZ-u može pratiti ograničen broj osoba uz prethodnu najavu na info@natjecanje-papandopulo.org. Natjecanje se može pratiti uživo na www.natjecanje-papandopulo.org. Natjecanje se održava u organizaciji Unisona - Hrvatskog glazbenog saveza, uz potporu Ministarstva kulture RH i Ureda za kulturu Grada Zagreba.

Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike