Tehno
IGRALI SMO: CYBERPUNK 2077

Nakon 7 godina čekanja dobro došli u Night City, napokon
Objavljeno 5. veljače, 2021.
Igra je izuzetno zahtjevna, na osnovnim konzolama poput PS4 ili PS4 Slim teško igriva

Jeste li čekali na neke stvari godinama? Vjerojatno su to rijetke stvari ili događaji, ali na kraju, kada se dogode, obasipaju vas srećom. Jednako tako su se osjećali brojni igrači, jer Cyberpunk 2077 je igra koju se željno čekalo još od 2013. godine!


Da, nešto više od sedam godina čekala se igra koja je trebala pokazati su raskoš tadašnjih next-gen konzola PS4 ili Xbox One S. No, Cyberpunk 2077 ne samo da nije pokazao ono što nudi na tim konzolama nego ih je i potpuno preskočio! No, po onoj staroj narodnoj „bolje ikad nego nikad“ ipak smo dočekali Cyberpunk 2077, a koji je dostupan za gotovo sve platforme, od računala, novih i starih konzola. Mi smo ga pak zaigrali na našem PlayStation 4 Pro.

Samo za nove konzole

Iza Cyberpunk 2077 stoji poljski studio CD Projekt (CDPR) poznat već ranije po odličnom The Witcher serijalu. I dok je The Witcher 3 ipak sudjelovao u obilježavanju prošle generacije konzola (zajedno s dosta drugih top-igara), Cyberpunk 2077 ostao je za nove konzole kao što je PlayStation 5 ili Xbox Series X. Međutim, ako ste iole pratili novosti oko igara, niste mogli preskočiti muke koje su zadesile CDPR zbog brojnih bugova u Cyberpunk 2077. Sve je eskaliralo najavama tužbi, prozivanja, izdavanja zakrpa. Bilo kako bilo, Cyberpunk 2077 je tu i napokon ga možemo igrati, a eventualni bugovi sigurno će biti zakrpani kroz neka od ažuriranja igre.


No odmah na počeku valja neke stvari objasniti - Cyberpunk 2077 je izuzetno zahtjevna igra. Toliko zahtjevna da je na osnovnim konzolama poput PS4 ili PS4 Slim teško igriva. Iako će igra raditi, osjetna je degradacija performansi i prikaza u odnosu prema novijim konzolama poput PS4 Pro ili nove generacije konzola. Isto vrijedi i za računala. No na našem PS4 Pro odmah na počeku reći ćemo kako je sve radilo „kao po loju“. Cyberpunk 2077 sukladno svome naslovu vodi nas u 2077. godinu u Night City, koji stoji kao metropola u Slobodnoj državi Sjeverne Kalifornije. Ovaj grad središte je avantura koje nas očekuju u ovoj igri. Protagonist Cyberpunka, jednostavno nazvan (ili nazvana) V, prazna je ploča koju igrač pretvara u živi lik. Na izbor nam se nude tri životna puta koja predstavljaju početak igre. Možemo biti pripadnik Nomada, lutajućih klanova koji svoja naselja podižu na rubovima gradova. Odlučujemo da je vrijeme za osamostaljenje, napuštamo klan i odlazimo u Night City. Druga mogućnost je Street Kid. Odrasli smo na ulici i sitni kriminal nam nije stran, a zbog njega upadamo u ozbiljne probleme. Posljednja opcija je Corpo. Član smo najveće svjetske korporacije – Arasake. Nalazimo se na posebnoj poziciji kao onaj neugodan tip kojeg se zove kada treba riješiti nerješive probleme, sve dok i sami ne postanemo taj problem. Radnja se pomiče pola godine unaprijed i V se priprema za posao koji će ga staviti na sam vrh traženih plaćenika. Zajedno s partnerom, Jackiejem Wellesom, i kriminalnim podzemljem Night Cityja planira krađu revolucionarnog biočipa koji vlasniku nudi put do besmrtnosti.
Isti tijek

I dok nam sam početak daje naslutiti kako je igra kompletno rađena u tri smjera, to zapravo nije tako. Prvih pola sata do sat vremena igre su drukčiji, a kasnije je tijek igre više-manje isti. Razlika koju dobivamo u tijeku igre odabirom drugačijeg životnog puta je u dijalozima koje će naš protagonist voditi. Iako ove razlike nemaju veliki učinak na priču, u određenim zadacima pružaju alternativni pristup rješavanju određenih problema. Cyberpunk 2077 kao i druge RPG naslove igramo slično birajući, odnosno izvršavajući glavne i sporedne misije, kojima igra obiluje. Neke su jednostavnije, neke kompliciranije, ali u svakom slučaju pružit će sate i sate zabavne, napete, intrigantne igre. Igra traje 20-ak sati, no uvjereni smo da će u nekim budućim dodacima stići i proširenja koja će omogućiti i znatno duže igranje. U pogledu grafike Cyberpunk 2077 će oduševiti. Cyberpunk je jedna od najljepših igara dosad prema mišljenju mnogih igrača. Od neonskih reklama pa do prljavih mračnih ulica. Velik je trud uložen u svaki detalj grada kako bismo ga što intenzivnije doživjeli. Stoga, ako dvojite kupiti ili ne Cyberpunk 2077 – naša preporuka je – da. No, samo ako ste vlasnik novije PS4 Pro ili najnovije PlayStation 5 konzole, odnosno snažnog računala.
Marin Režić
Igra traje 20-ak sati, no uvjereni smo da će u nekim budućim dodacima stići i proširenja
Iza Cyberpunk 2077 stoji poljski studio CD Projekt poznat već ranije po odličnom The Witcher serijalu
Možda ste propustili...

HUAWEI PREDSTAVIO NAJNOVIJU SERIJU

FreeClip slušalice za novo iskustvo slušanja

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike