Novosti
SLAVONCI LANI U BIH OSTAVILI 98 MILIJUNA KUNA

Prepolovljena potrošnja, a situaciju iskoristili krijumčari
Objavljeno 28. siječnja, 2021.
U 2019. godini Slavonci su u prekograničnom šopingu potrošili približno 193 milijuna kuna

Zbog pandemije koronavirusa, koja je dovela do privremene zabrane i ograničavanja odlazaka u susjednu BiH, prekogranična potrošnja lani je u odnosu prema 2019. godini više nego prepolovljena. Prema podatcima koje je Glasu Slavonije dostavio Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu suradnju Uprave za indirektno oporezivanje BiH, strani su državljani u 2020. kupili robe u vrijednosti od 65,5 milijuna konvertibilnih maraka (KM), za koju su zatražili povrat PDV-a.

Orašje prednjači
Riječ je o približno 252,7 milijuna kuna, prema srednjem tečaju HNB-a od 3,86 kuna za jednu marku. Stranci su godinu prije u BiH potrošili približno 135 milijuna konvertibilnih maraka, gotovo 520 milijuna kuna. Lani je prepolovljen i broj zahtjeva za povrat PDV-a od 17 posto. Strani državljani ostvaruju ga na robu kupljenu u vrijednosti od minimalno 100 KM (oko 400 kuna) koju iznose izvan carinskog područja te države. Na granici im carinici pregledavaju robu i ovjeravaju obrasce, a novac mogu podići u roku od tri mjeseca. Lani je podneseno ukupno 226.440 zahtjeva, a godinu prije njih čak 438.763. Iznos isplaćenog PDV-a u 2020. bio je 9,5 milijuna maraka, odnosno 36,7 milijuna kuna. Pravo na povrat poreza ne ostvaruje se na iznesena mineralna ulja, alkohol i alkoholna pića te prerađevine od duhana.

Bosanska Posavina već je godinama šoping-odredište Slavonaca, posebice stanovnika pograničnog područja, koji su svakodnevno, najviše vikendom i tržnim danima, neki i biciklom i pješice, odlazili u Orašje, Brčko, Brod, Gradišku... Prekogranični šoping je cvao, a potrošeni iznosi iz godine u godinu bivali sve veći. A onda je početkom 2020. stigla epidemija, zatvorila granice i Slavoncima poremetila navike. Podatci s ukupno pet graničnih prijelaza prema Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji govore da su u šoping-centrima oraške i brodske Posavine lani potrošili 25,4 milijuna maraka, približno 98 milijuna kuna. U 2019. godini ostavili su približno 50,5 milijuna maraka, odnosno 193 milijuna kuna. Podnijeli su ukupno 78.619 zahtjeva za povrat poreza, a, usporedbe radi, u 2019. bilo ih je 151.857, odnosno 12.025 više nego godinu prije.

Prema vrijednosti kupljene robe u iznosu od 8,4 milijuna maraka (32,4 milijuna kuna) i lani je prednjačio granični prijelaz Orašje, jedan od najfrekventnijih prijelaza u BiH. Ondje su podnesena 27.723 zahtjeva za povrat PDV-a. Godinu prije bilo ih je 52.276 na ostvarenu potrošnju od čak 16,178.036,51 KM. Iza Orašja su prijelazi Brčko, Gradiška, Šamac i Brod.

Uz kućne potrepštine, lijekove i gorivo, jedan od glavnih razloga zbog kojega Slavonci redovito odlaze u susjednu BiH jesu cigarete i duhan. Ondje ih kupuju po znatno nižim cijenama nego u Hrvatskoj. Za pola kilograma rezanog duhana, koji je i najtraženiji, u Orašju plaćaju 50 kuna.

Novi propisi
Mnogi su krijumčari u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koji su duhana imali u zalihama ili su preko svojih kanala uspijevali doći do robe, iskoristili situaciju i privremeno zatvaranje granica prodajući ga i trostruko skuplje nego inače. "Godinama u Orašju kupujemo duhan. Sada smo smanjili potrošnju koliko smo mogli, ali su zalihe na samome kraju", priča nam Petar K. iz Županje.

Opskrbu jeftinijim cigaretama i duhanom u BiH i Srbiji od početka godine otežali su i novi propisi. Republika Hrvatska odlučila je izmijeniti Pravilnik o oslobođenju od PDV-a i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država (izvan EU-a) te za robu uvezenu kao malu pošiljku nekomercijalnog značaja. To će ujedno značiti i rigoroznije carinske kontrole na granici. Iz BiH se u Hrvatsku od 1. siječnja može unijeti najviše dvije kutije cigareta, umjesto dosadašnje šteke, u kojoj je deset kutija. Isto vrijedi i za duhan, kojeg se bez naplate nameta umjesto dosadašnjih 250 smije unijeti 50 grama.

Sve do sredine ožujka 2020., kada su granice prvi put zatvorene, gužve na graničnom prijelazu Orašje bile su svakodnevne, a pred tamošnjim šoping-centrima brojni automobili županjskih, vinkovačkih, vukovarskih i osječkih registracijskih oznaka uobičajen prizor. Danas je situacija bitno drukčija. O tome svjedoče i podatci Policijske uprave vukovarsko-srijemske. U 2019. godini preko prijelaza Županja, koji vodi u Orašje, bilježili su kretanje oko 250.000 osoba mjesečno i granicu je prešlo oko tri milijuna putnika. A lani ih je bilo oko 1,6 milijuna.

Marija Lešić Omerović
NOVI REŽIM
Prema novom režimu, granicu s BiH bez PCR testa i samoizolacije u vremenu od 12 sati mogu prijeći osobe koje za to imaju neodgodive potrebe - zbog obiteljskih razloga, smrtnih slučajeva, medicinsko neodgodivih potreba, a u iznimnim slučajevima zbog vlasništva nad nekretninama. Za sve se trebaju predočiti potvrde i policija ih strogo kontrolira. Granicu bez PCR testa i samoizolacije može prijeći i osobe izliječene od koronavirusa, uz potvrdu liječnika, koja vrijedi najduže 90 dana.
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar