Osijek
NEFORMALNA INICIJATIVA MLADFORMA PROSLAVILA PRVI ROĐENDAN

Trebamo nove suborce i bolje politike za mlade
Objavljeno 28. siječnja, 2021.
Prošlo je godinu dana otkako smo u cafe-baru Peppermint bili na predstavljanju Mladforme - neformalne inicijative mladih grada Osijeka, nastale, kako su tada poručili njezini osnivači, iz potrebe za stvaranjem kvalitetnijih uvjeta i prostora za uključivanje mladih u zajednicu.


Od tog 25. siječnja 2020. godine skupina mladih aktivista, dugogodišnjih volontera i voditelja različitih aktivnosti, akcija i projekata za mlade u civilnom sektoru organizirala je više akcija i projekata. Od uvodnog predstavljanja inicijative na panel-raspravi "Kažu da smo budućnost: a što je s mladima DANAS?", u sklopu koje su gostovali ugledni predavači te je održana i predstava mladih aktivista "Izgubljeni u prostoru", do prvog službenog projekta Europskih snaga solidarnosti "Bez filtera", kojega su pokrenuli u rujnu, a trajat će godinu dana, s ciljem poticanja mladih angažiranih pojedinaca koji će kreirati medijske poruke te pokušati stvoriti novu vrstu utjecanja na vrijednosni sustav među mladima.


Između te dvije aktivnosti, nakon što se situacija s koronavirusom malo stišala, Mladforma je tijekom ljeta pokrenula dugoročnu akciju uklanjanja natpisa govora mržnje na osječkim pročeljima, u suradnji s grafiterom Armandom El-Hag Hassanom i udrugom Hip-Hop Osijek te na taj način iznjedrila jednu trajnu akciju kojoj je cilj potaknuti građane da upozoravaju na govor mržnje i da se uključe u njegovo uklanjanje.


- Nastojali smo biti inspiracija mladima, potaknuti ih na djelovanje u zajednici, dijeljenje vrijednosti kao što su poštovanje i razumijevanje ljudskih prava i solidarnosti, baviti se pravima mladih, vrijednostima volonterstva i aktivizma, održivog razvoja, medijske pismenosti i kvalitetnog obrazovanja. Isto tako, upozoravali smo na probleme koji muče današnje mlade u lokalnoj zajednici – nedostatak prostora za mlade (doslovnog i figurativnog), manjak i manjkavosti politika za mlade, stvaranje kvalitetnih uvjeta za osnaživanje mladih i kreiranje dodatnih sadržaja za provođenje kvalitetnog slobodnog vremena - rekla nam je Mirna Šmit, jedna od osnivačica Mladforme, koju poznajemo i kroz rad u drugim udrugama civilnog društva, ali i kao novinarku i PR-ovku.


Iako se odmah početkom planiranja i provođenja aktivnosti Mladforme dogodila pandemija i lockdown, prilagodili su prve aktivnosti online djelovanju. U povodu Dana žena organizirali su mini kampanju "Dajmo im ulicu", posvećenu ženama za koje smatraju da su vrijedne jedne "table" te tako upozoravali na sramotno mali broj ulica posvećenih ženama u Osijeku. Kreirali su i podcast serijal "Sitne radosti iz prošlosti", gdje smo se imali priliku upoznavati sa zanimljivim načinima života građana Osijeka kroz 19. i 20. stoljeće.


- Sve ovo navedeno ne bi bilo moguće da se s vremenom nije formirala sve veća i veća grupa entuzijasta, koji su nam pomogli da zajedno sve ideje pretočimo u djela. Zato svima šaljemo jedno veliko hvala! - poručuje Šmit. I.Alilović
MLADI ZA DRUŠTVENE PROMJENE
“Uložili smo puno volonterskog vremena, osobne motivacije i iskrenog žara u izgradnju aktivističke priče “mladih za mlade.” I svejedno se uvijek pitamo - jesmo li mogli dati još više, truditi se još snažnije, raditi još bolje?! I ne znamo odgovor. Znamo samo da mi ne odustajemo, ali i da se veselimo priključivanju novih članova, koji će nam pomoći u našim naporima i postati naši suborci za bolje politike prema mladima. Jer udruživanjem energije i perspektive mladih stvaramo kapital za istinsku društvenu promjenu”, poručili su u povodu svog prvog rođendana iz Mladforme.
Nastojali smo biti inspiracija mladima, potaknuti ih da pošuju i razumiju ljudska prava i solidarnost
Najčitanije iz rubrike