Crna kronika
PSIHIČKI I FIZIČKI ZLOSTAVLJALI CIVILE I HRVATSKE BRANITELJE

Uhićena su tri zatvorska čuvara zbog ratnog zločina u Dalju, jedan nedostupan
Objavljeno 27. siječnja, 2021.

Zbog ratnog zločina u Dalju 1991. godine u utorak su uhićeni muškarci u dobi od 52, 61 i 70 godina, a 65-godišnjak nije dostupan hrvatskoj policiji. Sva četvorica hrvatski su državljani, a sumnjiči ih se da su u vrijeme rata, 1991. i 1992., kao zatvorski čuvari u Dalju zatočili šest hrvatskih civila i osam hrvatskih branitelja te ih fizički i psihički zlostavljali.


- Policajci Odjela ratnih zločina PU osječko-baranjske su, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom Osijek i Sigurnosno-obavještajnom agencijom, dovršili kriminalističko istraživanje nad četiri hrvatska državljanina. Sumnja se da su 52-godišnjak, 61-godišnjak, 65-godišnjak i 70-godišnjak kao zatvorski čuvari od listopada 1991. do lipnja 1992. u Dalju držali šest hrvatskih civila i osam hrvatskih branitelja protupravno zatočenima. Tijekom tog razdoblja su ih teško fizički i psihički zlostavljali. Na taj su način počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika - doznajemo iz PU osječko-baranjske.


Ni trideset godina od počinjenja ratnih zločina u Slavoniji i Baranji mnogi zločinci nisu privedeni pravdi jer su u međuvremenu preminuli. Tako je Županijsko državno odvjetništvo Osijeku u svibnju 2010. podiglo optužnicu protiv Enesa Tase zbog ratnog zločina jer je 1. kolovoza 1991. u Dalju, kao zapovjednik 51. motorizirane brigade JNA, svojim postrojbama, Teritorijalnoj obrani Dalja i Borova Sela te dobrovoljcima, izdao zapovijed za napad na Dalj, u kojem ne smije biti zarobljenih pripadnika policije i ZNG-a. Također, od 1. kolovoza do prosinca 1991. u Dalju, Erdutu i Aljmašu nije spriječio, iako je za to znao, da njemu podčinjeni nezakonito zatvaraju i zlostavljaju, siluju i ubijaju civile i zarobljene pripadnike Hrvatske vojske i policije, a ubijeno je 136 osoba. Velik broj ubijenih bile su osobe koje su kao civili ili pripadnici hrvatskih oružanih snaga zarobljene u Vukovaru nakon 18. studenoga 1991. te su tijekom transporta u logore na području Srbije u prolaznim logorima u Dalju zlostavljane i ubijene. U tom kaznenom predmetu je 5. ožujka 2019. protiv Tase doneseno rješenje o obustavi kaznenog postupka jer je okrivljenik umro.


U drugom slučaju, zbog rušenja crkve Svih svetih u Erdutu, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku donijelo je u lipnju 2018. rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenih B.H., J.G. i D.J. Sumnjičilo ih se da su 25. rujna 1991. eksplozivom srušili crkvu Svih svetih. Protiv B.H. istraga je obustavljena 17. prosinca 2018. jer je preminuo.
U trećem slučaju, zbog ratnog zločina u Antinu 8. studenoga 2011., pokrenuta je istraga protiv Dragomira Petkovića zbog zapovjedne odgovornosti, pri čemu je najmanje 26 civila ubijeno, a više teško ranjeno. I ta je istraga obustavljena jer je okrivljenik preminuo, 3. travnja 2019. S.Lacić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike