Regija
VALPOVU STIGLA ODLUKA MINISTARSTVA

HDZ: Grad je ugrozio poslovanje Urbanizma
Objavljeno 27. siječnja, 2021.
“Valpovo se suočava s neugodnom činjenicom da gradska tvrtka ne može raditi posao za koji je osnovana”, kažu u HDZ-u
VALPOVO - Nismo dugo trebali čekati - već 20. siječnja ove godine u Grad Valpovo stigla je odluka Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine o obustavi primjene općeg akta Gradskog vijeća Valpova o komunalnim djelatnostima koje obavlja Urbanizam d.o.o. Valpovo - početak je najnovije objave valpovačkog HDZ-a o događajima u Gradu i komunalnoj tvrtki Urbanizam.U istoj su objavi iz stranke podsjetili da su "HDZ-ovi gradski vijećnici na sjednicama Gradskoga vijeća te kroz medije i društvene mreže već upozoravali na očite propuste i izbjegavanje usklađivanja s važećim zakonskim propisima, koje su uporno radili gradonačelnik Matko Šutalo i njegov tim. Nekoliko upozorenja iz Ministarstva nije bilo dovoljno i sada se Grad Valpovo suočava s vrlo neugodnom činjenicom da gradska tvrtka za obavljanje komunalnih poslova ne može raditi posao zbog kojega je osnovana. Ono što slijedi, vrlo vjerojatno, raspisivanje je natječaja za provedbu komunalnih poslova drugim tvrtkama, koje zadovoljavaju uvjete, a iz kojih sredstava će djelatnici Urbanizma dobiti plaće - na to pitanje očekujemo odgovor gradonačelnika". Slučaj su nazvali "nepotrebnim problemom" te građane podsjetili na kronologiju njegova nastanka.

Kako navode, pet godina nakon osnutka Urbanizma, 4. kolovoza 2018., na snagu je stupio novi zakon o komunalnom gospodarstvu, prema kojem Gradsko vijeće može dodijeliti obavljanje komunalnih djelatnosti trgovačkom društvu koje je u vlasništvu jedinice lokalne samouprave (JLS) ili više njih, a rok za usklađivanje osnivačkih i drugih akata bio je šest mjeseci. Kako Grad Valpovo to nije učinio, 5. veljače 2019. resorno ministarstvo šalje prvo upozorenje gradonačelniku, 8. travnja 2020. drugo, a 26. studenoga i treće upozorenje. Nakon toga, 18. prosinca, Vijeće ipak donosi odluku o povjeravanju obavljanja komunalnih djelatnosti Urbanizmu.

"Unatoč tome, 8. siječnja ove godine, Ministarstvo prostornog uređenja donosi Odluku o obustavi od primjene općeg akta Gradskog vijeća: Odluke o komunalnim djelatnostima koje obavlja Urbanizam, Odluke o povjeravanju obavljanja komunalnih djelatnosti Urbanizmu, čime je odluka Gradskog vijeća stavljena izvan snage, jer je vlasnik Urbanizma i dalje tvrtka Dvorac d.o.o., a po zakonu se odluka o povjeravanju obavljanja komunalnih djelatnosti može donijeti samo ako je trgovačkom društvu vlasnik JLS ili više JLS-ova s pojedinim vlasničkim udjelima", objašnjavaju iz valpovačkog HDZ-a, podsjećajući u cijeloj priči i na apsurd da se sve to dogodilo u gradu na čijem je čelu gradonačelnik pravnik!

Premda smo valpovačkoj gradskoj upravi jučer uputili zamolbu za komentar najnovije odluke Ministarstva prostornog uređenja, odgovor, kao ni toliko puta dosad, nismo dobili.

Lidija Aničić
Usklađivanje osnivačkog akta ili natječaj
Mogući scenariji sada su usklađivanje osnivačkog akta Urbanizma sa zakonom i ponovno donošenje odluke o povjeravanju komunalnih poslova Urbanizmu ili pak raspisivanje novog natječaja za obavljanje komunalnih djelatnosti na području grada, na koji se mogu javiti i druge tvrtke koje se bave tim poslom.

“Kako po zakonu posao dobiva najpovoljnija ponuda, to znači da je u teoriji moguće čak i da Urbanizam ostane bez toga posla ako netko da povoljniju ponudu, što će sigurno značiti višak radnika i otpuštanje u Urbanizmu”, upozoravaju u HDZ-u.
Možda ste propustili...

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike