Regija
OTKAZ RENATE BANOŽIĆ

Gradonačelnica Budimir planira spojiti knjižnicu i muzej u Iloku
Objavljeno 27. siječnja, 2021.
Dugogodišnja ravnateljica knjižnice upozorila je na više prekoračenja ovlasti gradonačelnice
ILOK - Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Ilok Renata Banožić dala je izvanredni otkaz, a kao razlog odstupanja s dužnosti navela je "niz prekoračenja ovlasti gradonačelnice Marine Budimir", uključujući i namjeru da spoji knjižnicu i muzej u jednu ustanovu.- Njezin je stav kako je Ilok mali grad i nepotrebni su troškovi dvaju ravnatelja, dok istodobno ona i njezin zamjenik rade za profesionalne plaće. Od Ministarstva kulture tražila je uputu kako se dvije institucije mogu spojiti. Knjižnicu ne može ugasiti, no muzej može i od njega kao pravne osobe napraviti muzejsku djelatnost koja bi bila priključena knjižnici - rekla je Banožić (koja je na čelu iločkog HDZ-a), dodavši kako Budimir ima većinu u Gradskom vijeću i mogućnost dobivanja potpore za sve odluke.

Ustvrdila je kako je gradonačelnica mijenjala sistematizaciju radnih mjesta više puta kako bi otvorila nova radna mjesta, te da je nedavno zaposlila u Gradu četiri osobe visoke stručne spreme dok istodobno priča o smanjenju troškova.

- Ravnateljica knjižnice sam od 2003. godine i ne želim sudjelovati u rušenju nečega što sam godinama gradila. Ministarstvo kulture uložilo je više od pet milijuna kuna u obnovu knjižnice i ona je reprezentativna ustanova. Spajanjem knjižnice i muzeja bilo bi narušeno financiranje programskih aktivnosti od strane Ministarstva, koje redovito pomaže i financira programe obiju ustanova - navela je Banožić.

Također je istaknula da je gradonačelnica početkom prošle godine uvela gradsku riznicu te su pravne ustanove morale ugasiti svoje račune, što je rezultiralo novim problemima.

- Ako hoću napredovanje knjižice, moram se javljati na javne pozive i natječaje. Potpisujem ugovore, novci odoše u gradsku riznicu i potom nemam uvid u njihovo trošenje. Tako sam potpisala ugovor s Ministarstvom vrijedan 70 tisuća kuna za nabavu knjiga. Pokazalo se kako 27. prosinca računi nisu plaćeni i nakon što sam reagirala, podmireni su tek 30. prosinca, pa sam posljednjeg dana godine poslala izvješće. Takvo nešto je nedopustivo - rekla je Banožić i istaknula kako njezina odluka o otkazu nema političku pozadinu, već je razlog u prvom redu to što je uvođenjem jedinstvenog računa (riznice) dovedena u situaciju da kao ravnateljica odgovara za potpisane ugovorene obveze, a nema utjecaja na njihovo pravovremeno ispunjavanje.

Gradonačelnica se nije javila na naš poziv, no na službenoj web-stranici Grada Iloka objavljeno je kako će sutra (28. siječnja) Gradsko vijeće elektroničkim putem održati izvanrednu sjednicu na kojoj su dvije točke dnevnoga reda: razrješenje dosadašnje ravnateljice i donošenje rješenja o imenovanju v.d. ravnatelja Gradske knjižnice i čitaonice Ilok.

Dragana Korpoš
5

milijuna kuna uložilo je Ministarstvo kulture u obnovu i rekonstrukciju Gradske knjižnice i čitaonice Ilok
BEZ KOMENTARA NAVODA RENATE BANOŽIĆ
Na web-stranici Grada Iloka navedeno je kako je Banožić u rujnu prošle godine ponovno imenovana na mjesto ravnateljice knjižnice na razdoblje od četiri godine.

“U službenom dopisu navela je nekoliko različitih razloga za izvanredni otkaz, a naknadno se doznalo da je dobila drugo radno mjesto. Bit će pozvana na primopredajni proces kako bi se utvrdilo trenutno stanje svih mjerodavnih parametara i razdužila zadužena oprema”, stoji, među ostalim, uz zahvalu Renati Banožić na dosadašnjem radu i njezinu doprinosu u radu Gradske knjižnice i čitaonice.
Možda ste propustili...

ZAKUP POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA - ČEKA SE MINISTARSTVO

Gradu je neprihvatljivo za povrat predvidjeti više od 60 % zemljišta

GRAĐA O USTANOVI U VUKOVARSKOM ARHIVU NA 46 JE DUŽNIH METARA

Izložba o Brodskoj imovnoj općini, znamenitoj zgradi iz 1873. u središtu Vinkovaca

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana