Svijet
DODIKOV ČIN NA UDARU KRITIKA I ISTRAGA

Veleposlanik: Ukrajina nije dopustila izvoz ikone
Objavljeno 27. siječnja, 2021.
Kirilič zahtijeva da ikonu preuzmu mjerodavne institucije i da je prouče eksperti

Veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj, koji pokriva i Bosnu i Hercegovinu, Vasilij Kirilič, u utorak se u Sarajevu sastao s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, a glavna tema njihova susreta bila je pozlaćena ikona koju je u prosincu prošle godine predsjedajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomacije Sergeju Lavrovu, a za koju Ukrajina tvrdi da je njezino nacionalno blago i da je ukradena te je ilegalnim putem došla u Republiku Srpsku.

Zajednički je stav da je važno što prije rasvijetliti slučaj koji se odnosi na ikonu i utvrditi točno što se dogodilo.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH priopćilo je kako je ukrajinski veleposlanik ministricu Turković izvijestio da njegova zemlja nikada nije dala dopuštenje za izvoz ikone, jer taj predmet "predstavlja kulturnu vrijednost od državnog značaja". Kirilič zahtijeva da ikonu preuzmu mjerodavne institucije u BiH i da se omogući dolazak ukrajinskih eksperata, koji bi zajedno s domaćima utvrdili sve okolnosti vezane uz taj predmet. Ministrica Turković izvijestila je ukrajinskog veleposlanika o koracima koji su poduzeti nakon note koju je Veleposlanstvo Ukrajine uputilo Ministarstvu vanjskih poslova BiH te o postupanju bosanskohercegovačkog pravosuđa u ovom slučaju. S obzirom na to da je cijela situacija opteretila odnose dviju zemalja, ministrica Turković izrazila je nadu da će mjerodavne institucije u što kraćem roku riješiti ovaj slučaj.

Još krajem prosinca, nedugo nakon što je Dodik uručio poklon ruskom šefu diplomacije, a on ga vratio u BiH kada je čuo da se ikona našla u Republici Srpskoj nakon što ju je navodno ukrao srpski dragovoljac koji se borio na strani Rusije u sukobu s Ukrajinom, ukrajinsko veleposlanstvo zatražilo je da se ona vrati Ukrajini.

Dodik je više puta ponovio kako će ikonu vratiti Ukrajini ako ona dokaže da je njezino vlasništvo i da su prijavili krađu. Zbog ove afere Dodiku su prigovarali i u Republici Srpskoj, optužujući ga da ih je "osramotio".

Miroslav Flego
MINISTAR VANJSKIH POSLOVA UKRAJINE: DODIK I DALJE LAŽE
Veleposlanik BiH u Moskvi Željko Samardžija osobno je donio u BiH ikonu koju je kao neželjeni Dodikov poklon vratio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. No, kako tvrde pojedini mediji u BiH, ikonu nije predao Ministarstvu vanjskih poslova BiH kako bi se utvrdilo podrijetlo te umjetnine, nego ju je dao Dodikovim suradnicima. Ministar vanjskih poslova Ukrajine na Twitteru je napisao kako “Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje (aludirajući na prisne veze Republike Srpske i Rusije, nap. a.), Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone”. To je bila reakcija na Dodikovo negiranje da je ikona uopće vlasništvo Ukrajine i tvrdnju da je “priča izmišljena u Federaciji BiH” kako bi mu se naštetilo. Dodik uporno tvrdi kako se radi “o obiteljskoj ikoni” te da “Ukrajina nikada nije postavila pitanje nestanka te ikone”.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana