Novosti
NEZAVISNI VIJEĆNIK ŠIMUNIĆ U SREDIŠTU POZORNOSTI

Kaznena prijava zbog snimanja HDZ-ovca koji mu nudi funkcije?
Objavljeno 26. siječnja, 2021.

Nezavisni gradski vijećnik Oroslavja Viktor Šimunić objavio je snimku na kojoj mu predsjednik krapinsko-zagorskog HDZ-a Žarko Tušek nudi tajnu podršku u kampanji i upravljačke funkcije u javnim ustanovama ako on podrži HDZ-ovu platformu.

"Gdje je u svijetu normalno čovjeku koji radi u komunikacijama nuditi da bude ravnatelj Parka prirode Medvednica ili pročelnik gospodarstva? Ja za to nisam kompetentan", kazao je Šimunić o motivima zbog kojih je odlučio snimiti i objaviti razgovor koji se između njega i Tušeka, ujedno i saborskog zastupnika HDZ-a, vodio u Oroslavju 16. siječnja u klijeti gradonačelnika Oroslavja Emila Gredičaka. Šimunić je istaknuo da je slične razgovore vodio i s drugim strankama, ali ih nije snimao. Ovo snimanje, ističe, nije bila klopka, a za to se odlučio jer "je čitao svakakve afere vezane uz Tušeka". Poručio je da bi prihvaćanjem ponuđene pozicije popljuvao sve što je dosad učinio. O motivima objave snimke Šimunić je istaknuo da je to napravio za nećake, svoju zemlju i da "konačno shvatimo da imamo takvu zemlju, more, plodnu Slavoniju, ali da jednostavno nema kraja korupciji".

Tušek je potvrdio da je snimka razgovora autentična, ali dodaje: "Taj sastanak očigledno je imao posve druge motive, kako bi se na neki način mene osobno diskreditiralo ili moju stranku. O tome govori i to da je Šimunić o sastanku izvijestio medije", dodao je. Kaže da je sastanak bio opušten te da je on pokušao otvoriti temu razvoja županije, a Šimunić želio biti kandidat za župana. "Sam je otvarao mogućnosti suradnje i rekao da mu je potrebna podrška i partnerstvo da bi ostvario političke ambicije", kaže Tušek, dodavši da su argumenti koje je sam iznio zapravo bili karikirani, kao i to da je dao do znanja da ne nude političku trgovinu. Potvrđuje kako je rekao da će Šimuniću logistički pomoći. Istrage se ne boji, ničega ga nije sram i jedino mu je žao svoje obitelji, dodaje.

Tušekov odvjetnik Vladimir Terešak najavio je moguće podnošenje kaznene prijave protiv Šimunića i novinara zbog neovlaštenog snimanja razgovora i objavljivanja u javnosti. On kaže da se time ostvaruju "bitni elementi kaznenog djela". Tušeku će predložiti da to prijave DORH-u, no to još nije odlučeno. Na novinarsku napomenu kako u neovlaštenom snimanju nema kaznenog djela ako se radi o javnom interesu, Terešak kaže da to odlučuje sud. Smatra da u snimljenom razgovoru nema ni traga djela trgovanja utjecajem, te da se pogrešno povlači paralela sa slučajem Željka Sabe, bivšeg SDP-ova gradonačelnika Vukovara, gdje je dokaz bila snimka. "Tušek nije član izvršne vlasti, saborski je zastupnik i govorilo se o nečemu što bi bilo kad bi bilo. Niti je HDZ na vlasti u županiji, niti je Tušek u poziciji dijeliti izvršne funkcije", rekao je Terešak, dodajući kako je, pak, Sabo bio gradonačelnik, član izvršne vlasti.

Igor Bošnjak/Hina
Žarko Tušek

predsjednik krapinsko-zagorskog HDZ-a

Objavljena snimka razgovora je autentična. Nažalost, cijelu tu stvar Šimunić je iskoristio za diskreditaciju mene osobno kao čovjeka, izigravši moje političko i ljudsko povjerenje.
GRUBA POGREŠKA
Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ustvrdio je kako je Tušek napravio grubu političku pogrešku. “Ne znam kako mu se to dogodilo, on je preiskusan političar, da ode na sastanak i završi ovako. Ne ulazim u namjere gospodina koji je očito namamio i njega i gradonačelnika Oroslavja”, komentirao je Plenković, dodavši da se Tušek nije informirao s kime se ide naći. Naime, Šimunić je već poznat iz slučaja kada je dobio propusnicu kako bi išao na misu u Zagreb.
Možda ste propustili...