Novosti
SKRB O OSOBAMA KOJE SU PREBOLJELE COVID-19

I mjesecima nakon zaraze
osjećaju posljedice i tegobe
Objavljeno 27. siječnja, 2021.
Stručnjaci naglašavaju kako je važno da se oboljeli jave liječniku na vrijeme

Od 25. veljače prošle do 25. siječnja ove godine koronavirusom je u Hrvatskoj zaraženo gotovo 230 tisuća osoba, a oporavilo ih se nešto više od 221 tisuće. Međutim, brojni su oni koji prijavljuju da još tjednima i mjesecima nakon negativnog nalaza i ozdravljenja od COVID-19 osjećaju razne simptome, poput umora, zadihanosti, opadanja kose i drugog, zbog kojih im je kvaliteta života znatno narušena. Zbog toga će se u zdravstvenom sustavu vjerojatno morati riješiti skrb za takve osobe.

Poseban odjel
Kako je nedavno istaknula ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić, osobe koje su imale teži oblik COVID-a teže se oporavljaju i u post-COVID razdoblju, što je pokazala i jedna studija objavljena 8. siječnja u časopisu Lancet. Praćene su oko 1733 osobe koje su preboljele COVID tijekom šest mjeseci. Pokazalo se da je 76 posto praćenih bolesnika imalo bar jedan od simptoma koji su utjecali na kvalitetu života i zdravstveno stanje, a simptomi su češći kod žena.

Najčešći je bio izražen umor koji je uočen kod 63 posto osoba koje su preboljele COVID-19, 26 posto ih je imalo probleme sa spavanjem, a 23 posto psihičke tegobe poput depresije i uznemirenosti. Ako se gledala funkcija pluća, kod znatnog postotka ljudi izmjena plinova nije bila adekvatna kao kod zdravih ljudi. Uočeno je da se značajna razina antitijela zadržala i nakon šest mjeseci. Ipak, postoji mogućnost da bi neki od njih mogli biti podložni i reinfekcijama, rekla je Markotić o mogućim kroničnim posljedicama nakon COVID-a. Poručila je kako je zbog toga važno da se ljudi, posebice kronični bolesnici, jave liječniku na vrijeme, u akutnoj fazi bolesti.

Prva zdravstvena ustanova koja je reagirala na sve veći broj osoba koje se teže oporavljaju nakon preboljenja COVID-a je

Klinički bolnički centar Rijeka koji je nedavno otvorio post-COVID odjel. Međutiim, osječki liječnici s kojima smo razgovarali smatraju da takav oblik, odnosno prostor u kojemu bi se liječile osobe koje imaju problema nakon preboljenog koronavirusa, za sada nije potreban. "Trenutno nemamo u planu osnivanje post-COVID ambulante u našoj ustanovi", odgovaraju iz Ravnateljstva KBC-a Osijek. Potražili smo dodatno pojašnjenje i od voditelja Zavoda za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije KBC-a Osijek, prof. dr. sc. Domagoja Drenjančevića, koji podsjeća na to da postoji sustav hitnoga i redovitoga prijema te da nema drugih metoda liječenja na tzv. post-COVID odjelu nego što će ga pacijent dobiti kroz redoviti prijam.

Adekvatna njega
"Zbog rizika koji nosi rad s COVID pozitivnim pacijentima napravljeni su COVID odjeli, a pacijenti pristižu i kroz Respiracijski centar kako bi se izliječili. Međutim, skrb zbog kroničnih tegoba nakon preboljenoga COVID-a pacijenti dobivaju standardnom procedurom i uobičajenim postupcima. Bolnički sustav i dalje postupa prema svim bolesnicima na isti način i nema razloga da situacija zahtijeva poseban pristup, odnosno formiranje odjela za post-COVID simptome", naglašava dr. Drenjančević, dodajući da je svakom građaninu dostupna zdravstvena zaštita koja je primjerena njegovu zdravstvenom stanju. Onaj tko ima indikacija za hospitalizaciju, kaže naš sugovornik, bit će hospitaliziran, a za sve ostale tegobe tu su ambulante, odnosno dnevne bolnice. Isto tako, dodaje, ako pacijent osjeća tegobe nakon preboljenoga COVID-a, njega će liječnik u primarnoj zdravstvenoj zaštiti usmjeriti prema, primjerice, pulmologu u slučaju problema s plućima, kardiologu kod problema sa srcem, odnosno ostalim potrebnim ambulantama, ovisno o zdravstvenom stanju.

"Zdravstvena njega pruža se neovisno o bolesti koju su pacijenti prethodno preboljeli, pa tako i COVID-a. U jeku pandemije bilo je potrebno organizirati odjele zbog epidemiološke situacije, no oni koji su preboljeli COVID i imaju i nadalje tegobe, zbrinjavat će se kroz redovite puteve zdravstvene zaštite i nitko pri tome neće biti zakinut", poručuje dr. Drenjančević.

Kako navode u KBC-u Rijeka, post-COVID sindrom stanje je s kojim se liječnici sve češće susreću kod pacijenata koji su preboljeli COVID-19 i kod kojih je ta bolest ostavila posljedice otvorivši put prema ozbiljnim komplikacijama koje zahtijevaju daljnje praćenje i liječenje. Smatraju kako je moguć intenzivan porast broja takvih bolesnika koji će se u bolnice javljati s naknadnim komplikacijama.

Marija Mihelić
PACIJENTI ĆE SE SLATI SPECIJALISTIMA
Da nema potrebe za post-COVID ambulantama mišljenja je i dr. med. Dunja Ljubičić, spec. obiteljske medicine i voditeljica primarne zdravstvene zaštite u Domu zdravlja Osječko-baranjske županije. Međutim, kaže kako je činjenica da pacijenti imaju posljedice nakon preboljenog virusa. “Prema laboratorijskim nalazima, bilo je oštećenja jetre nakon preboljenoga koronavirusa, neki su imali problema sa srcem, posljedice su i problem s disanjem te umor”, kaže dr. Ljubičić. Smatra da će posljedica nakon preboljenoga COVID-a biti i nadalje te da će simptomi ovisiti o slaboj točki pojedinoga pacijenta. No, ovisno o tome koji je organski sustav zahvaćen, kaže, pacijent će biti upućen specijalistu pa post-COVID odjel doista nije potreban.