Novosti
SVJEDOČENJA O SEKSUALNOM UZNEMIRAVANJU

“Svaka žena ima najmanje jedan takav slučaj u životu”
Objavljeno 27. siječnja, 2021.
Sveučilište: S anonimnim prijavama postupa se kao da su potpisane

Osječko sveučilište za mog mandata nije zaprimilo ni jednu prijavu, bilo potpisanu, bilo anonimnu, za seksualno uznemiravanje od bilo kojeg djelatnika, potvrdio je za naš list prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera.

Povjerenstvo
Podsjetimo kako je priča o seksualnom nasilju i uznemiravanju u ustanovama sustava visokog obrazovanja u Hrvatskoj eksplodirala u samo nekoliko dana, a sve je pokrenuo istup glumice Milene Radulović u susjednoj Srbiji, koja je prije desetak dana obznanila da je bila silovana u jednoj beogradskoj školi glume. U kratkom roku pokrenuta je Facebook stranica "Nisam tražila", na koju pristižu ispovijesti o seksualnom nasilju nad ženama kako iz Srbije, tako i Hrvatske i BiH. Stranicu je u nešto manje od tjedan dana počelo pratiti 30 tisuća ljudi, te je pokrenut pravi regionalni #me too pokret. Tako je proteklog tjedna u samo nekoliko dana u medijima progovoreno o desetak slučajeva seksualnog uznemiravanja na zagrebačkim fakultetima, i to na Akademiji dramske umjetnosti, Filozofskom fakultetu, kao i na Akademiji likovnih umjetnosti.

U Osijeku prijava za sada nema, a rektor, prof. dr. sc. Guberac kaže kako svaki fakultet ima svoje etičko povjerenstvo, a isto tijelo ima i samo Sveučilište. "U slučaju da Etičko povjerenstvo Sveučilišta primi takvu prijavu, tražilo bi se očitovanje dekana određenog fakulteta, a Sveučilište se mora očitovati ako prijava ide prema DORH-u ili samom Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Prijave mogu biti i potpisane i anonimne. I ako su anonimne, one se razmatraju jednako kao i one potpisane. To znači da svatko može prijaviti eventualno seksualno nasilje, ako ga je doživio, i njegova će prijava biti u cijelosti razmotrena, te ne mora razmišljati o posljedicama takve prijave. Osobno u 12-godišnjem mandatu na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti i kao dekan tog fakulteta nisam se osvjedočio da je netko prijavio nekoga za seksualno uznemiravanje", kaže rektor.

Jedan od osječkih fakulteta koji broji znatno više studentica od studenata je i osječki Ekonomski fakultet, a dekan, prof. dr. sc. Boris Crnković kaže kako u proteklih deset godina nisu zaprimili ni jednu prijavu za seksualno uznemiravanje. "Imamo etičko povjerenstvo i stegovni sud, ali nikada nismo imali prijave tog tipa. Iskreno, vrlo je malo bilo kakvih prijava uopće, a koje bi se odnosile na neko neetično ponašanje naših djelatnika", priznaje prof. dr. sc. Crnković.

Zanimljivo je kako je najveći broj prijava koje su se pojavile proteklih dana vezan uz umjetničke fakultete, pa smo o njihovu iskustvu pitali i poznate glumice Anitu Schmidt i Nelu Kocsis. "Ne znam je li moja generacija imala sreće ili smo imali ozbiljnije profesore, ali nikada nije bilo ni nekih insinuacija, na koje bih mogla posumnjati kao seksualno uznemiravanje. Strašno je kada netko mora takvo što proživljavati", kaže Anita Schmidt, glumica Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Javno i bez osude
Nela Kocsis glumu je završila na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, a uvjerena je kako su u prvi plan najprije došle studentice glume zbog situacije što je kod glumaca fizički dodir dio posla. “Ponekad sve može biti prikazano kao vježba jer mi moramo učiti glumiti i partnerske i ljubavne scene, a koje imitiraju stvaran život. No na našoj akademiji nikada nije bilo nekih pretjerano agresivnih zahtjeva kod ovih vrsta vježbe. Sjećam se tek da smo jednom imali ekstremnu situaciju s jednim profesorom filmske glume kod scenskih vježbi, gdje je on od mene i moje kolegice tražio da prikažemo specifičnu vježbu, a vidjelo se da to nije vježba, nego neprimjeren zahtjev. No, tada sam imala već 23 godine i bila sam dovoljno zrela da shvatim o čemu se radi te sam odbila takvu vježbu, a profesor se povukao. Ipak sam se poslije pitala je li bilo odmazde i jesam li zbog toga možda godinama poslije ostajala bez nekih uloga. Druga je situacija bila kada se jedna naša profesorica zaljubila u jednu našu kolegicu te je samo njoj davala uloge, a sve nas ostale je šikanirala. Također sam to prva prokazala. Uvjerena sam kako je svaka žena u svom životu bar jednom doživjela neugodnost ovog tipa, samo što žene šute. Sada s ovim valom priznanja žene osjećaju da smiju javno i bez osude reći da su i one isto ili slično doživjele. Vjerujte”, zaključuje ova nagrađivana hrvatska glumica.

Nefreteta Z. Eberhard
34.655

osoba do sada je dalo podršku regionalnom MeToo pokretu preko Facebook stranice “Nisam tražila”
SUMNJA I STRAH
Situaciju nam je prokomentirala i psihologinja, doc. dr. sc. Ana Kurtović: “Svi znamo da žene to doživljavaju na svim razinama, i to ne samo kao studentice nego tijekom cijelog života. Nema političke volje da se daju pravi odgovori na ovu problematiku. Žrtvu se optužuje što nije odmah rekla, a odgađanje izlaženja u javnost tumači se kao govorenje neistina. Kada vam se takvo što dogodi, to je jako ponižavajuća situacija i puno je sumnja i strahova i odgađanje priznanja o nečemu takvom ne znači laganje.”
Možda ste propustili...

IZBORNA ŠUTNJA SRIJEDE U 19 SATI

GONG prijavio DIP-u kršenje izborne šutnje

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti