Novosti
PROSLIJEDILI GA DRUGIMA ZA VIŠU CIJENU?

Komisija: Ne želimo zabraniti izvoz cjepiva, nego znati što se izvozi
Objavljeno 27. siječnja, 2021.

Europska komisija objavila je u utorak da mehanizam koji će predložiti do kraja ovoga tjedna treba pridonijeti transparentnosti izvoza cjepiva iz EU-a. "Ne planiramo uvesti zabranu ili ograničavanje izvoza", izjavio je izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.


U ponedjeljak je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides najavila da će Komisija predložiti da se što prije uspostavi mehanizam izvoza cjepiva iz EU-a, nakon što su se pojavile sumnje da je britansko-švedska farmaceutska tvrtka AstraZeneca dio cjepiva koje bi po ugovoru s Komisijom trebala dostaviti zemljama članicama proslijedila negdje drugdje za višu cijenu.


I glasnogovornik Komisije Eric Mamer potvrdio je da tu nije riječ o zabrani izvoza, nego o tome da se želi znati koje se količine cjepiva izvoze i kamo. "Nije riječ o blokiranju izvoza, nego o tome da znamo što će kompanije izvesti", rekao je Mamer. Istodobno, Komisija nije željela odgovoriti što će napraviti s tim informacijama koje će dobiti. U Komisiji kažu da se ideja o uspostavi takvog mehanizma temelji na činjenici da je EU platio "velike iznose za razvoj cjepiva i proizvodnih kapaciteta kako bi osigurao dovoljan broj doza za građane Unije i izvan nje".


Europsku uniju razljutile su farmaceutske kompanije Pfizer i AstraZeneca koje su najavile kašnjenja u isporuci cjepiva. Objave farmaceutskih kompanija zakomplicirale su europske planove o cijepljenju stanovništva.


Očekuje se da će Europska agencija za lijekove u petak dati odobrenje za korištenje cjepiva AstraZenece, no to će malo vrijediti ako tvrtka ostane pri svojoj najavi da će biti znatnog kašnjenja u isporuci. Podsjetimo, AstraZeneca je prošlog petka iznenađujuće izvijestila Bruxelles da neće moći sljedećih tjedana isporučiti količine cjepiva prema ugovoru koji je potpisala s Europskom komisijom. Kompanija AstraZeneca priopćila je i da su netočna izvješća njemačkih medija da njezina cjepiva protiv COVID-19 nisu dovoljna učinkovita kod starijih osoba. Njemački dnevni listovi Handelsblatt i Bild su u ponedjeljak odvojeno izvijestili da cjepivo koje je kompanija AstraZeneca razvila u suradnji s oxfordskim sveučilištem ima učinkovitost manju od 10 posto kod starijih od 65 godina te da se njemačka vlada pribojava da EMA neće odobriti to cjepivo za tu dobnu skupinu. Bild i Handelsblatt izvijestili su da su im to rekli izvori u njemačkoj vladajućoj koaliciji, međutim iz njemačke vlade su te tvrdnje demantirane.


U međuvremenu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila je da se Modernino cjepivo, koje je u manjim količinama stiglo i u Hrvatsku, ubrizgava u dvije doze u razmaku od 28 dana, odnosno najviše 42 dana u izuzetnim okolnostima. Preporuka je i da se Modernino cjepivo ne primjenjuje na trudnice, osim ako su trudnice zdravstvene radnice izložene virusu ili su takvog zdravstvenog stanja da su visokorizične na virus. WHO je također objavio da će preporuke za cjepivo AstraZenece vjerojatno dati 8. veljače. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je i nove kliničke savjete za postupanje s pacijentima oboljelima od COVID-19, uključivo one koji imaju simptome i nakon oporavka. Stručnjaci između ostalog savjetuju korištenje niskih doza antikoagulansa kako bi se spriječili krvni ugrušci. "Druga smjernica za pacijente oboljele od COVID-a jest da u kući imaju oksimetar za mjerenje razine kisika u krvi i pulsa kako bi mogli procijeniti u slučaju pogoršanja da je potrebno bolničko liječenje", dodala je glasnogovornica WHO-a Margaret Harris.
D.Pavlović/H

Europska agencija za lijekove o odobrenju cjepiva AstraZenece trebala bi odlučivati u petak
PRAZNIH RUKU
Ako bogate zemlje osiguraju glavninu cjepiva protiv COVID-19, a zemlje u razvoju ostanu uglavnom praznih ruku, kao što je sada slučaj, to bi globalno gospodarstvo moglo stajati tisuće milijardi dolara, upozorila je Međunarodna trgovinska komora. "Integrirana analiza pokazuje puni razmjer posljedica vakcinacijskog nacionalizma, koje uvelike nadilaze dosadašnje najbolje procjena", istaknuo je ICC.
Možda ste propustili...

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu

Najčitanije iz rubrike