Osijek
SRETAN ZAVRŠETAK NAKON TROVANJA PSA

Marfi donirao krv i
spasio otrovanu kujicu
Objavljeno 26. siječnja, 2021.
Na Vijencu Ivana Meštrovića dogodio se slučaj trovanja psa. Posvjedočila nam je o tome umirovljena djelatnica Glasa Slavonije Nada Stanković, inače stanovnica na VIM-u, koja je razgovarala s vlasnicom crne četveromjesečne kujice, koja je bila otrovana.

- Nije imala klasične simptome otrovanja, no bila je bezvoljna. Kad su je doveli veterinaru, uvjerili su se pregledom da je otrovana i da joj je otrov ušao u krv, stoga je, kako mi je rekla vlasnica, bilo nužno napraviti transfuziju - priča Stanković, dodajući da, nakon tog događaja koji je bio prošli tjedan, vlasnici pasa izbjegavaju odlazak na livadu iza zgrade OŠ Vijenac. Iako se ondje, kaže, sumnja na određenu osobu, slučaj nije prijavljen policiji. Snijeg je, nada se Stanković, učinio svoje, no da se takvo što ne bi ponovilo, vlasnici sad šeću pse na drugim mjestima.

A da trovanja pasa itekako ima poznato je i Ivani Crnoji iz udruge "Pobjede", koja kaže da se u slučajevima otrovanja, ali i zbog nekih drugih zdravstvenih problema nerijetko pozivaju psi iz Azila da spase život, odnosno da doniraju krv. To je učinio i Marfi, koji je pomogao da ova priča ipak dobije sretan kraj.

- Zvali su nas i pitali imamo li psa koji može donirati krv. Odveli smo Marfija koji udovoljava standardima, jer je kastiran, cijepljen, mužjak je i ima više od 30 kilograma. Marfijeva krv spasila je kujicu - naglašava Crnoja, dodajući da ovo nije ujedno i jedini slučaj transfuzije krvi, odnosno pomoći pasa iz Azila drugim četveronožnim ljubimcima.

Naglašavajući da se trovanja pasa sporadično pojavljuju u svim dijelovima grada, Crnoja apelira na vlasnike pasa da, posumnjaju li na trovanje, obvezno pozovu policiju i ostanu na mjestu do njezina dolaska. Iako je gotovo nemoguće pronaći počinitelja, iskustveno kaže da prijava policiji ipak može uliti nadu da će se počinitelju stati na kraj.
M. Mihelić
Najčitanije iz rubrike