Mozaik
MIROSLAV RUS OBJAVIO PJESMU KOJA JE NAPISANA JOŠ 2015. GODINE

Pjesma u spomen na roditelje i Baniju
Objavljeno 27. siječnja, 2021.

Napisati pjesmu koja traje tri minute i obuhvaća povijest jednog kraja nije nimalo jednostavno. Miroslav Rus je u spomen na svoje roditelje i Baniju, s koje su oni potekli, pokušao upravo to učiniti. Nije riječ o podilaženju aktualnom trenutku, već nečemu što će ostati za buduće generacije. Pjesma je to s više značenja, jakom i jasnom porukom.

- Pjesmu sam prvi put snimio 2015. i mislio sam da je nikada neću objaviti. Poklonio sam je samo mojim prijateljima iz tog kraja, a upravo oni su me sada nagovorili, potreseni nesretnim događajima, da je pustim u javnost i da ne ostane samo za nas.

Teška je sudbina tog kraja i pokušali smo u spotu skrenuti pažnju na to - kaže Rus.

 Poznat kao autor koji se osim pjesmom voli izraziti i slikom, Rus je i ovoga puta poseban naglasak stavio na videospot. Dovoljno je sjetiti se spotova za njegovu obradu pjesme "Bella Ciao", duet Tonyja Cetinskog i Jure Brkljače "Ovo je istina" te trilogiju ITD banda "Proljeće", "Plesač na žici" i "Zagreb". Tako "Baniju" prati videospot Hit Produkcije, u kojemu je imamo priliku vidjeti od davne 1577. te bitke za utvrdu Gvozdansko u kojemu je u ratu s Turcima hrabro izginulo cijelo stanovništvo tog kraja. Video završava na ulicama Petrinje 2020., svima dobro poznatim teškim slikama posljedica potresa.

Za sam kraj Rus ukazuje na tužan pogled djevojčice iz spota, koji je jedno veliko zašto, a koje prati ciklično rušenje svakog pokušaja da Banija stane na noge. T.K.

Možda ste propustili...

POZNAT JE NOVI DATUM KONCERTA ŠVEDSKIH METALACA U HRVATSKOJ

Opeth u Zagrebu 26. rujna 2022.

IN MEMORIAM NA HRVATSKOJ TELEVIZIJI

Zlatko Kranjčar uz emisiji "100% ja"

PRVA DAMA JAZZ-ROCKA ZDENKA KOVAČIČEK

Album s potpisom glazbene dive

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana