Kultura
TEHNIČKI MUZEJ "NIKOLA TESLA" 27. I 28. SIJEČNJA

Predavanja i radionice o Nikoli Tesli na Facebooku i YouTubeu
Objavljeno 26. siječnja, 2021.

Tehnički muzej "Nikola Tesla" nastavlja s tradicijom obilježavanja života i rada jednog od najvećih izumitelja u povijesti. U nastavku možete naći program predavanja i radionica koji će se održati 27. i 28. siječnja 2021. Predavanja i radionicu moći ćete pratiti isključivo preko Facebook profila i YouTube kanala TMNT-a. Voditelji programa su Katarina Ivanišin Kardum, Renato Filipin i Marijo Zrna. Predavanja će trajati do 45 minuta, a gledatelji će biti u mogućnosti tijekom predavanja postaviti pitanja na Facebook profil TMNT-a. Od 1. veljače 2021. snimke predavanja i radionice bit će dostupne na YouTube kanalu TMNT-a.


U srijedu u 17 sati na programu je predavanje "Ostavština Nikole Tesle" (Renato Filipin). Brojni izumi i patenti iz različitih područja prirodnih znanosti pokazuju široki spektar interesa Nikole Tesle. Neki od izuma nikada nisu patentirani, ali su bili nit vodilja za istraživače koji su nastavili Teslin rad. Tesla je bio inspiracija brojim generacijama znanstvenika i izumitelja da proučavaju neke od problema kojima se i on bavio. Osobito su bili zanimljivi i inspirativni njegovi intervjui novinarima u kojima je često dao naslutiti kakva će biti budućnost. Uz pokuse u Demonstracijskom kabinetu "Nikola Tesla" TMNT-a, na predavanju će biti i riječi o bežičnom prijenosu signala, Teslinom doprinosu na tom području, i tornju na Long Islandu.


U 18 sati slijedi predavanje "Istraživanje svemira pomoću radiovalova" (Vibor Jelić, Institut Ruđera Boškovića). Kako astrofizičari istražuju svemir pomoću radiovalova? Što sve emitira radiovalove u svemiru te kako ih možemo uhvatiti na Zemlji? Kako izgleda Mliječna staza promatrana pomoću radiovalova i što možemo doznati o njezinim magnetskim poljima? Kako astrofizičari pomoću radioteleskopa tragaju za zračenjem iz perioda nastanka prvih zvijezda u svemiru? Odgovore na ova i brojna druga pitanja doznat ćete tijekom predavanja "Istraživanje svemira pomoću radiovalova".


U četvrtak u 17 sati na redu je radionica "Struji struja". Što je struja, što je elektromotor, a što generator, sudionici/gledatelji radionice doznat će kroz prezentaciju i praktičan rad, spoznavajući osnove električne struje, princip magnetskog polja te proces proizvodnje električne energije. Radionica je namijenjena starijima od osam godina. Za one koji žele sudjelovati u praktičnom dijelu radionice potreban je sljedeći materijal: 1 AA baterija, cca. 50 cm vrlo tanke bakrene žice (ø<0,5 mm) i tri okrugla neodimijska magneta, ø15 mm x 2 mm. Autori su: Katarina Ivanišin Kardum, Zvonimir Ambruš i Marijo Zrna, Ana Sušac, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Stručni suradnik je Petar Vrpoljac, student Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.


U 18 sati predavanje "Atmosferska pražnjenja" drži Nina Stipetić (Zavod za visoki napon i energetiku, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Izniman znanstvenik i izuzetan čovjek, Nikola Tesla zbog svojih je istraživanja nerijetko nazivan i Gospodarom munja. Mnogi ga smatraju najvećim genijem svih vremena. Kada se spominje datum njegova rođenja, naglašava se kako je rođen u noći između 9. i 10. srpnja 1856., kada su munje parale nebo - kao da se podmeće slutnja da je nevrijeme te noći već predodredilo Nikolin život. No što su zapravo munje, kako nastaju i što o njima znamo danas, poslušajte na predavanju "Atmosferska pražnjenja". Kako se određuju lokacije udara munja te koje su praktične primjene znanja o munjama, teme su kojima se bave znanstvenici s FER-a. T.K.

Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike