Kultura
DAR KNJIŽEVNIKOVA PRAUNUKA

Predstavljena rukopisna zbirka Josipa Kozarca
Objavljeno 27. siječnja, 2021.
Ovdje je za Vinkovce neopisivo bogatstvo pisane riječi i kulturne baštine, ali ima i nacionalnu važnost, rekla je Vedrana Lugić

U predvorju vinkovačke Gradske knjižnice i čitaonice predstavljena je i otvorena Nova rukopisna zbirka Josipa Kozarca, koju je Knjižnici i Vinkovcima darovao Velimir Šurina, praunuk Josipa Kozarca. Predstavljena zbirka samo je dio Kozarčeve ostavštine koju je darovao književnikov i šumarov praunuk.

Zbirka se sastoji od 32 pisma, jednog službenog dopisa, sedam dopisnica, 11 kartica pjesama, ispisane posjetnice Josipa Kozarca i dvije druge rukopisne kartice. Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, Vedrana Lugić, kaže kako je riječ o najvećoj zbirci Kozarčevih rukopisa u Hrvatskoj, neprocjenjive vrijednosti za vinkovačku i hrvatsku kulturu.

Iznimna vrijednost
- Ovdje je za Vinkovce neopisivo bogatstvo pisane riječi i kulturne baštine, ali ima i nacionalnu važnost. Naša je knjižnica 1966. otkupila rukopis Josipa Kozarca, kao i njegov radni stol, ali sve to je izgorjelo u vihoru Domovinskog rata, 1991. Danas, 30 godina poslije, zahvaljujući praunuku Velimiru Šurini, dobili smo novu zbirku, koja je od iznimne važnosti i sastoji se od rukopisa, dokumenata te njegove šumarske čuturice. Velimir Šurina ponudio je našoj knjižnici ostavštinu i time je htio sačuvati uspomenu na svoju baku, kćer Josipa Kozarca, i vratiti to tamo gdje i pripada - Vinkovcima i vinkovačkoj knjižnici - rekla je Vedrana Lugić i zahvalila Sandi Ham, koja je doktorirala na jeziku Josipa Kozarca i proučavajući pjesme i pisma utvrdila autentičnost ovih rukopisa. Ovdje su dokumenti neprocjenjive vrijednosti, poput izvornih dokumenata Josipa, Fanike i Terezije Kozarac, mnoštvo fotografija i novinskih članaka s kraja 19. i početka 20. stoljeća, a izložena je i knjiga "Das Fischermaedchen", koju je Kozarac čitao na samrtnoj postelji.

Izložbu Vinkovčani mogu razgledati do 1. ožujka. Ravnateljica se nada da će u novoj zgradi Knjižnice, koja se gradi, Kozarčeva zbirka imati stalni postav. Tihomir Marojević, voditelj zavičajne zbirke Knjižnice, podsjeća kako je predstavljena zbirka izbor onoga što su dobili od Velimira Šurine, pa je tu osam pisama, dopis na njemačkom jeziku i osobna pisma supruzi Faniki ili kćeri Miri. Predstavljene su i dopisnice poslane supruzi i kćeri sa zanimljivim kratkim tekstovima.

- Tu su i njegove pjesme i meni, osobno, najzanimljivije su prve pjesme na tri lista, odnosno pet kartica pjesama, koje su popraćene ilustracijama. Te ilustracije jedan su novi segment o Kozarcu do kojega smo došli u razgovoru s Velimirom Šurinom, koji nam je prenio riječi Mire, svoje bake, koja mu je rekla da su crteži i karikature uz pjesme također Josipove. Dakle, Kozarac je bio i karikaturist i ilustrator, što je nova spoznaja. Mi to ne možemo potvrditi ni pisanim izjavama ni izvorima ili literaturom, pa čak ni poznavatelji Kozarca ne znaju za taj segment. S obzirom na izvore i što sam Vinkovčanin, sklon sam vjerovati da je bio i karikaturist. Kao poseban predmet je Kozarčeva čuturica i uz njegove rukopise, dokumente i pisma, a jer je bio šumar, odlučili smo i nju staviti u novu zbirku - kaže Marojević, dodajući kako je u zbirci i niz dokumenata, poput ugovora o kupnji kuće obitelji Kozarac, ali i ugovor o prodaji kuće na Krnjašu obitelji Gojković, koja je i danas vlasnik te kuće. Marojević ističe kako je rodoslovlje Kozaraca također nova spoznaja, jer oni koji se bave Kozarcima i lokalnim temama do sada su imali rodoslovlje koje završava s Mirom Kozarac.


Analiza sadržaja
U razgovoru s Velimirom Šurinom istraživači iz vinkovačke knjižnice doznali su da Kozarac ima potomke i kako ih većina živi u Australiji te da se prezivaju Šurina, Kozarac i Gavranović.

Voditelj zbirke Marojević kaže kako su do sada obavili samo materijalnu analizu jer im je bilo bitno utvrditi je li to Josip Kozarac, a sadržajna analiza slijedi, čitanje i prijepis pisama, kako bi vidjeli može li se doći do novih spoznaja.

- Izložba je i hommage rukopisima, gdje smo predstavili djela rukopisa koji su izgorjeli i time se prisjećamo da je Knjižnica imala i prije rukopise te zahvaljujući Filozofskom fakultetu u Osijeku i znanstvenici Sandi Ham mi danas posjedujemo fotokopije tih rukopisa, koji možda nemaju toliku materijalnu vrijednost, ali sadržajno imaju identičnu vrijednost i može se analizirati jezik, gramatika te su nam u konačnici oni poslužili kao predložak i dokaz da su izloženi rukopisi Kozarčevi - kaže Tihomir Marojević.

Miroslav Flego
NAJTEŽI TRENUTCI KNJIŽNICE U RATU
Svoje najteže trenutke u povijesti Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci doživljava u noći sa 16. na 17. rujna 1991., kada su je srpske snage granatirale i zapalile. Knjižnica je potpuno izgorjela te se radi o jedinoj knjižnici koja je do temelja uništena u Domovinskom ratu. Uništen je fond od 75.000 knjiga te rukopisi Ivana Kozarca, Josipa Kozarca i Vladimira Kovačića.
Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike