Sport
SVJETSKO RUKOMETNO PRVENSTVO

Potop u Nilu: Červar
blamažom u mirovinu
Objavljeno 25. siječnja, 2021.
Danska nas je osramotila. Lino Červar odlazi s hrvatske klupe potpisujući najgori plasman Hrvatske na svjetskim prvenstvima

Lino Červar preuzeo je Hrvatsku nakon posljednjeg mjesta u Europi. Debitirao je na hrvatskoj klupi s naslovom svjetskih prvaka, a odlazi s najlošijim plasmanom u povijesti na svjetskim prvenstvima.


Pobjeda nad Danskom mogla nam je nakon svega čak donijeti i četvrtfinale. Na kraju smo doživjeli potpuni potop u Nilu. Jednu od najvećih blamaža uopće u povijesti hrvatskog rukometa.

Bez Hansena

Svjetski prvak poslao je Linu Červara u mirovinu, a uz Dansku u četvrtfinale će iz skupine 2 i Katar, koji je pobjedom nad Argentinom ponudio Hrvatskoj "kisik". Danska je već ranije osigurala četvrtfinale, a uoči susreta s Hrvatskom njihovi rukometaši trčali su na WC kao što inače na terenu trče u kontranapad. Zbog crijevne viroze na tribinama je ostao najbolji danski rukometaš Mikkel Hansen. Izbornik Nikolaj Jacobsen odlučio ga je sačuvati za četvrtfinalni obračun s domaćinom Egiptom. Hrvatska je krenula s Mandićem umjesto Štrleka na lijevom krilu. Mandić je kvalitetniji igrač u obrani, zauzeo je svoju poziciju u 6-0 obrani, u koju je ulazio Musa standardno mijenjajući Marića. I bolje je otvorila Hrvatska utakmicu. Do sredine prvog poluvremena držali su vodstvo, ne veće od dva razlike, a samo u jednoj situaciji bila je prilika za odlazak na "plus tri". Načinjene su potom neke promjene, u igru su ušli Jaganjac i Brozović, potom je Karačić zamijenio Duvnjaka. Nekako s promjenama u sastavu i Danci su preuzeli vodstvo. Neugodni Holm i Jakobsen s lijevog krila doveli su im u 20. minuti vodstvo od dva razlike (23.), a s takvom razlikom u korist suparnika se i otišlo na odmor. U obrani više nismo mogli zaustaviti dansku protočnost i ideju. Pokušavali smo s Mandićem na prednjem u 5-1, naravno u završnici prvog poluvremena i s Duvnjakom. Nije pomoglo. Nedostajala je u tim trenutcima i koja obrana Ivana Pešića, kojeg Červar nije skidao s vrata. Primljenih 17 pogodaka u prvom poluvremenu jasno je pokazivalo koji se segment morao poboljšati u nastavku.

Raspad u 10. minuta


Bez obzira na to što smo imali aktivan rezultat nakon prvih 30 minuta, kapitulaciju smo morali "potpisati" već nakon desetak minuta nastavka. Na vrata je početkom drugog poluvremena stao Marin Šego. Nije pomogao. Danska je došla do vodstva 20:15 pa je Lino Červar u 34. minuti zvao time-out. U momčad su ušli Jaganjac i Štrlek. Danska je zabila i šesti pogodak u nizu prije negoli je Karačić zabio prvi pogodak Hrvatske u nastavku. U 42. minuti Danska je imala prvi put deset pogodaka razlike. Bilo je jasno kako će to biti čisti debakl. Lice i naličje svega viđenog u Egiptu.


Krešimir Lacković
potop
NIŠTA OD ČETVRTFINALA
HRVATSKA 26 (15)

DANSKA 38 (17)

KAIRO – Cairo Stadium. Suci: Oscar Raluy i Angel Sabroso (Španjolska).

HRVATSKA: Šego (1+0), Pešić (7+0), Marić 6, Duvnjak 1, Horvat 2, Kević, Karačić 5, Štrlek, Čupić 3(2), Musa, Mamić 2, Šebetić 1, Brozović, Mandić 1, Jaganjac 2 i Martinović 3.

DANSKA: N. Landin (6+0), Moller 1 (8+0), M. Landin, Jakobsen 8(6), Zachariassen 3, Saugstrup 3, Mollgaard, Mensah 3, Olsen, J. Hansen 3, Andersson 2, Oris 6, Holm 6, Gidsel, S.H. Jensen i Christensen 3.

SEDMERCI: Hrvatska 2(2), Danska 6(6); ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta (Mamić 2, Mandić 2, Brozović 2), Danska 6 minuta (Mollgaard 2+2, Andersson 2)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike