Novosti
PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE PUTOVANJA KOJA NISU NUŽNA

EU: Uspostavljene tamnocrvene zone
Objavljeno 26. siječnja, 2021.
Europska komisija predložila je uvođenje nove kategorije u označavanju epidemiološke karte Europe, “tamnocrvenih zona”, u kojima je stopa zaraženosti koronavirusom vrlo visoka te preporučila izbjegavanje svih putovanja koja nisu nužna.


Ovisno o stopi zaraženih, trenutačno se na epidemiološkoj karti regije obilježavaju crvenom, narančastom i zelenom bojom, a za ona područja za koja nema podataka sivom. Nove “tamnocrvene zone” bila bi područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih više od 500 na 100.000 stanovnika.


"Zajednička karta i pristup razmjernim, nediskriminacijskim ograničenjima i dalje moraju usmjeravati naše napore. S obzirom na nove varijante virusa potrebna nam je još veća koordinacija i zajednički europski napor kako bi se obeshrabrila nebitna putovanja. Zatvaranje granica neće pomoći, ali zajedničke mjere hoće", rekao je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders. Sada je cijeli EU na karti označen crvenom bojom. Oni koji budu putovali iz tamnocrvenih zona trebat će prije polaska obaviti testiranje na COVID-19, a nakon dolaska otići u karantenu. Komisija preporučuje i više testiranja za putovanja iz područja koja su sada označena narančastom, crvenom i sivom bojom. Osobama koje se vraćaju u državu članicu u kojoj imaju prebivalište trebalo bi dopustiti da se testiraju nakon dolaska.

Pri putovanju iz trećih zemalja u EU, Komisija predlaže dodatne mjere za nužna putovanja, dok su sva ona koja nisu nužna već zabranjena. Građani EU-a, oni koji imaju prebivalište u EU-u i članovi njihovih obitelji, testiranje bi mogli obaviti i nakon ulaska u EU. Za one koji dolaze iz zemalja s visokom stopom zaraženih novom varijantom virusa članice trebaju uvesti samoizolaciju, karantenu i praćenje kontakata tijekom 14 dana. H
Oni čija su putovanja nužna morali bi obaviti PCR testiranja najranije 72 sata prije polaska
Možda ste propustili...