Regija
ĐAKOVAČKI LIPICANCI U KORONAVREMENU

Za Ergelom godina bez grupnih posjeta, bala i drugih konjičkih priredbi
Objavljeno 26. siječnja, 2021.
Dopušteni samo individualni posjeti, do pet osoba. Dresura i obuka konja traje nesmetano, neovisno o epidemiji i mjerama
ĐAKOVO

Nikad specifičnije vrijeme za Državnu ergelu Đakovo u njezinih 515 godina od osnutka i 215 godina organiziranog lipicanskog uzgoja. Epidemija koronavirusa i mjere protiv njezina širenja u 2020. stavile su ju pred brojne izazove i u specifične uvjete rada kada je o posjetima, turističkim aktivnostima i konjičkim priredbama riječ, no lipicanci za koronu ne znaju, oni traže svoje, pa obuka i dresura teku uobičajeno, kako prošle tako i ove godine.

Zbog epidemiološke situacije i važećih mjera dopušteni su samo individualni (obiteljski) posjeti do pet osoba, a grupnih posjeta nema. Potonjih je lani bilo tek nekoliko, ostale su rezervacije bile otkazane.

Individualni posjeti
Dok se đakovačkim grivastim ljepotanima prijašnjih godina divila rijeka od čak 20.000 posjetitelja godišnje, Ergela u koronagodini bilježi oko 1500 individualnih posjeta, što uključuje njezine obje lokacije, Pastuharnu i Ivandvor.

- U cijelosti smo poštovali sve mjere tada, kao što to činimo i sada, pa su lani otkazane i sve priredbe - od Uskrsa na Ergeli, Dana Ergele Đakovo, kada je naša ustanova trebala obilježiti 514 godina od osnutka i 214 godina organiziranog lipicanskog uzgoja, pa sve do Božićnog bala lipicanaca u prosincu, a za što su već bile prodane rezervacije. No nitko ih nije otkazao i prebačene su na bal za ovu godinu, u kojoj se nadamo smirenju epidemiološke situacije i vraćanju uobičajenog rada, aktivnosti i konjičkih programa. Također, nisu održana ni dvodnevna vezovska konjička natjecanja na hipodromu, konjičke priredbe uz glazbu kao ni turniri u zaprežnim i dresurnim natjecanjima - kaže voditeljica turističkih posjeta i poslova odnosa s javnošću Silvija Butković, Odjel turizma i marketinga. Zbog epidemije koronavirusa izostali su i 54. Đakovački vezovi, pa đakovački lipicanci nisu mogli predvoditi ni svečanu povorku centrom grada. Gradom su prošli samo početkom godine - u službenom programu Đakovačkih bušara, pokladne priredbe što je održana prije pojave nultog COVID pacijenta u Hrvatskoj krajem veljače. Izostao je i adventski program kao i jahanje za djecu te vožnja fijakerom po gradu za posjetitelje. Neotkazivanje rezervacija za bal samo potvrđuje svu atraktivnost i traženost tog programa na Ergeli.

- Konji ne znaju što je korona, neovisno o njoj svakodnevno teče rad, treninzi s njima. Konj konstantno mora biti u dresuri, ne smije biti nespreman za programe kada jednom popuštanjem mjera uslijede. U cjelogodišnjem radu s njima, neovisno o vremenskim ne/prilikama, itekako pridonosi suvremena zatvorena jahaonica u krugu Pastuharne - kaže Butković.

Plan za 2021.
Uzgojno-selekcijski rad i u koronavremenu teče bez prekida. Jučer je Ergela osvanula pod snježnim pokrivačem, pružajući idilične prizore, radnici su obavljali redovite poslove, štale su, kao i obično, odisale redom i uredošću, na svakom su koraku obavijesti o COVID mjerama. Za obilazak su obvezni dezinficijensi, maska u zatvorenom prostoru, mjerenje temperature na ulazu, s tim da se posjet Ivandvoru odnosi samo na otvoreni prostor, bez ulazaka u štalu.

Koronagodina donijela je mjere i za vožnju fijakerom na treningu - vozač i suvozač sjede jedan iza drugoga i imaju maske. Umnogome reduciran rad zbog pandemije Ergela je, ističe Butković, iskoristila za još veću vidljivost na društvenim mrežama, što potvrđuje stalna aktivnost pratitelja, za snimanje promofilmova, intenzivnu medijsku aktivnost. Butković ističe kako je za 2021. godinu Državna ergela Đakovo već napravila plan svih manifestacija - od Božićnog bala pa sve do Dana Ergele, želeći biti potpuno spremna kada epidemiološka situacija dopusti njihovo održavanje. Na radost Đakovčana i svih posjetitelja ove svjetski poznate ustanove i uzgoja.

Suzana Župan
Ergele Đakovo i Lipik imaju 240 konja
Državna ergela Đakovo u ovom trenutku ima oko 170 konja, a ukupan je uzgoj ove državne ustanove, zajedno s Ergelom Lipik, oko 240 konja. U svom sjedištu, u Đakovu, ustanova ima suvremenu zatvorenu jahaonicu što veličinom, opremljenošću i mogućnostima prednjači u ovom dijelu Europe. Uz dvoranu za rad i priredbe s konjima, suvremeni ugostiteljski objekt, budući multimedijalni centar koji čeka opremanje, na ulazu u jahaonicu je i suvenirnica. Na toj lokaciji, u jahaonici, suvenirnica je pristupačna, u atraktivanom prostoru te neposrednoj blizini velikog parkirališta. Postoji i mogućnost prijama u njoj.
Lani 15 ždrebadi
Lani je Državna ergela Đakovo, njezin uzgoj, postala brojnija za 15 ždrebadi koja je na svijet došla na lokaciji Ivandvor, gdje su smještene kobile i pomladak. Sada ih je ondje ukupno stotinjak. Ergela ratarsku proizvodnju za svoje potrebe obavlja na tristotinjak hektara.
posjeti Ergeli
LANI IH JE

BILO OKO

1500, PRIJE

I DO 20.000
Možda ste propustili...

GRAĐA O USTANOVI U VUKOVARSKOM ARHIVU NA 46 JE DUŽNIH METARA

Izložba o Brodskoj imovnoj općini, znamenitoj zgradi iz 1873. u središtu Vinkovaca

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

Najčitanije iz rubrike