Svijet
SVJETSKI GOSPODARSKI FORUM OVE GODINE VIRTUALAN

Kako smanjiti nejednakosti i obnoviti gospodarski rast
Objavljeno 26. siječnja, 2021.
Svjetski gospodarski forum (WEF) započeo je u ponedjeljak virtualno, govorom kineskog predsjednika Xi Jinpinga, čelnika zemlje koja je bar na ekonomskom planu zatvorila stranicu koronavirusa i obnovila rast.

Kineski predsjednik pozvao je svijet da ojača makroekonomsku koordinaciju i osnaži ulogu skupine G20 u globalnom ekonomskom upravljanju, ocijenivši da je oporavak od pandemije koronavirusa "prilično nesiguran". Xi je kazao da je globalna ekonomska perspektiva i dalje neizvjesna te upozorio da bi se javnozdravstvene krize mogle ponoviti u budućnosti.

Xi zagovara multilateralizam kao izlaz iz sadašnjih izazova. "Trebali bismo izgraditi otvoreno svjetsko gospodarstvo... odbaciti diskriminatorne i isključive standarde, pravila i sustave te srušiti barijere trgovini, ulaganjima i razmjenama tehnologije", kazao je.

Kako obnoviti gospodarski rast, uz pandemiju ključno je pitanje za dužnosnike, poslovne ljude i znanstvenike koji ovog tjedna sudjeluju na 51. WEF-u koji se prvi put održava potpuno virtualno.

Optimizam koji je zavladao u studenome kada su nova cjepiva postala stvarnost splasnuo je početkom godine zbog novih ograničenja i mutacije virusa u zaraznije varijante. Na WEF-u prije godinu dana u Kini se tek pojavila misteriozna upala pluća i nije izazivala veliku zabrinutost. Ekonomska elita u skijalištu u Švicarskoj više se tada zanimala za polemiku između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Grete Thunberg, mlade aktivistice za klimu, nego za zatvaranje Wuhana, u kojemu se pojavio koronavirus.

Europu predstavljaju njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Novi stanar Bijele kuće Joe Biden, koji je nizom uredbi vratio SAD u multilateralne sporazume, delegira za rad na forumu imunologa Anthonyja Faucija, svog savjetnika za pandemiju.

Sudionici okruglih stolova i panel-diskusija razgovarat će o rastu nejednakosti i opasnosti te pojave za društvenu koheziju, što je otklon od tradicionalnih razgovora foruma koji je, prema riječima kritičara, sinonim za moć novca. Nevladina organizacija Oxfam poziva na veće oporezivanje bogatih kako bi se svijet borio "protiv virusa nejednakosti". Dok su milijuni ljudi u 2020. potonuli u siromaštvo zbog pandemije, milijarderi mogu zadovoljno trljati ruke jer je njihovo bogatstvo naraslo za 3.900 milijarda dolara od 18. ožujka do 31. prosinca 2020,. navodi Oxfam.
H/D.Pav.
Možda ste propustili...

POVIJESNO SUĐENJE BIVŠEM PREDSJEDNIKU

Trump cijeli mjesec na sudu zbog podmićivanja

O NAPADU OBJE STRANE SUZDRŽANO

I Izrael i Iran smanjuju značenje napada

Najčitanije iz rubrike