Osijek
ODRŽANO SREDIŠNJE BOGOSLUŽJE U SKLOPU MOLITVENE OSMINE

Nadbiskup Hranić pozvao
na kršćansko zajedništvo
Objavljeno 25. siječnja, 2021.

Ni kiša koja je cijelog dana padala ni pandemija koronavirusa nisu mogle spriječiti održavanje središnjeg slavlja Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana u nedjelju u kapucinskoj crkvi sv. Jakova. Posrijedi je molitveni događaj koji se odvija diljem kršćanskog svijeta sa svrhom razmišljanja o crkvenom jedinstvu. U Osijeku se za tu nakanu moli od 1927.

Ove godine zbog opasnosti od zaraze taj molitveni događaj održavao se tijekom cijelog tjedna (18. - 25. siječnja) unutar svake zajednice posebno, bez gostiju sa strane. Iznimka je bilo središnje bogoslužje koje se zbilo u nedjelju navečer. Ono je okupilo predstavnike više kršćanskih crkava i zajednica koje djeluju na području Osijeka i Vukovara, ali ne i sve. Nije tajna da su predstavnici nekih kršćanskih zajednica prilično rezervirani spram ovog ekumenskog susreta i zaobilaze ga već godinama.

Središnje ekumensko molitveno slavlje u kapucinskoj crkvi predvodio je nadbiskup đakovačko-osječki i metropolit mons. Đuro Hranić. On je održao i prigodnu propovijed osvrćući se na riječi iz Evanđelja, ali i govoreći o dubokim kršćanskim korijenima ekumenizma. Ovome događaju nazočili su i katolički pomoćni đakovačko-osječki biskup mons. Ivan Ćurić, srpskopravoslavni jereji Siniša Mićanović i Goran Todorović iz Vukovara i Bijelog Brda, biskup Reformirane kršćanske kalvinske Crkve Peter Szénn i kalvinski pastor vlč. Darko Turšić, prezbiter Samir Vrabec iz Evangeličke crkvene općine Osijek, vlč. Antun Japundžić, predavač na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu i predsjednik Ekumenske koordinacije Osječke regije, župnik mons. Adam Bernatović, osječki katolički dekani preč. Ivan Jurić i preč. Ivan Rebić te njihovi kolege župnici mons. Ivan Bernatović i vlč. Alojz Kovaček. Katoličko vjerničko društvo “Molitva i Riječ” predstavljao je laik Krešmir Pećar, a Kapucinski samostan u Osijeku, koji je i domaćin ovog bogoslužja, gvardijan fra Anto Pervan (OFMCap.). Ekumenskom bogoslužju u kapucinskoj crkvi nazočile su i katoličke redovnice iz Družbe Marijinih sestara, bogoslovi iz Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu te katolički laici i mnogi drugi vjernici.

- Kako možete za sebe govoriti “Ja sam katolik”, “A ja pravoslavac”, “Ja evangelik”, “Ja kalvin”, “A ja pentekostalac”? Zar nismo ponajprije svi loze na istom Trsu - Kristu? Nastupamo tako da najprije istaknemo svoje razlike i podjele, umjesto da smo prije svega svjesni da smo svi Kristovi i da se onda tako i ponašamo. I ako Isus Krist i ljubav među osobama Presvetog Trojstva nije u nama i ako nas njegova ljubav ne povezuje jedne s drugima, onda i dalje ostajemo u nemoći naših razbijenosti i podjela grijehom, blokirani zlom koje smo činili jedni drugima te našim međusobnim podjelama. Na taj način nikada nećemo moći donositi potrebne plodove pomirenja, zajedništva i mira niti biti kvasac solidarnosti, ljubavi i bratstva među zavađenim narodima - rekao je među ostalim nadbiskup Đuro Hranić.
D.Celing
“SVI SMO NA ISTOJ LAĐI”
- I pandemija koronavirusa te potres, koji su nas pogodili protekle godine, također su nam svima pružili snažno iskustvo da smo, kako je rekao papa Franjo, svi na istoj lađi, svi jednako ugroženi i nemoćni, da jedni drugima pripadamo i da jedni druge trebamo te da se nitko ne može sam spasiti, nego samo zajedno - tijesno životno povezani - istaknuo je mons. Hranić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike