Novosti
SOCIJALDEMOKRATI UOČI LOKALNIH IZBORA

Umjesto “nevidljivog” Piližote kandidat za gradonačelnika Osijeka je - Goran Kušec?!
Objavljeno 25. siječnja, 2021.

Ovih dana iz izvora unutar osječkog SDP-a doprla je vijest kako gradska organizacija svojim članovima, biračima i simpatizerima priprema dva iznenađenja vezana uz pripreme za lokalne izbore.

Prvo je da će osječki SDP u svibnju imati svog kandidata za gradonačelnika četvrtog po veličini i značenju grada u Hrvatskoj, što unatrag 15 godina nije bila njihova praksa. Naime, vodstvo SDP-a u tom se razdoblju uglavnom odlučivalo podržati nezavisnog ili nestranačkog kandidata računajući valjda da će na taj način najmanje biti izloženo njihovo stranačko vodstvo. Logika je bila - prođe li njihov kandidat, super, ne prođe li, vodstvo stranke ne snosi nikakvu odgovornost, nego se sve prebacuje na kandidata, loše vođenu kampanju, krivi tajming...

Podsjetimo tako da je SDP na izborima za gradonačelnika Osijeka 2017. i 2013. podržao kandidata grupe građana Ivana Vrkića, a 2009. Josipa Vrbošića. U slučaju Vrbošića to se nije pokazalo uspješnim jer nije prošao ni u drugi krug, no u slučaju Vrkića to je stranci u oba mandata donijelo poziciju prvog zamjenika gradonačelnika i upravljanje najjačim gradskim tvrtkama. To što SDP u osam godina to nije uspio iskoristiti kako bi stvorio jaku gradsku organizaciju i iznjedrio snažne politički angažirane osobe to je već njihov problem.

Sada dolazimo i do drugog iznenađenja, a to je da kandidat za fotelju osječkog gradonačelnika neće biti aktualni zamjenik gradonačelnika i predsjednik gradske organizacije Boris Piližota, što je bilo očekivano s obzirom na pozicije s kojih on već skoro četiri godine nastupa u javnosti. Umjesto njega u ring političke arene u svibnju će biti gurnut osječkoj javnosti politički nepoznat i do sada javnopolitički neaktivan 58-godišnji predavač u redovitom zvanju na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u području nastavnog djelovanja - proizvodi životinjskog podrijetla, meso i mlijeko, prof. dr. sc. Goran Kušec. Profesor Kušec je, bar novinarima, poznat od prije koju godinu kao predsjednik ocjenjivačkog suda na tradicionalnim godišnjim ocjenjivanjima kvalitete kulena u organizaciji HGK.

Tko god da je kum(ovao) ovom odabiru, procijenio je da će prof. Kušec biti bolji kandidat i s više šansi za bar neki rezultat od dogradonačelnika Borisa Piližote. Aktualni predsjednik osječkog SDP-a do sada je sudjelovao u dva izborna ciklusa i ni na jednom stranka pod njegovim vodstvom nije ostvarila dobar rezultat. Na izbore za gradske četvrti i mjesne odbore SDP je išao s golemom koalicijom, a unatoč tome ostvario iznimno loš rezultat. To nije bilo ništa u odnosu prema onom što se dogodilo na parlamentarnim izborima gdje je SDP ostvario valjda najgori rezultat od svog postojanja u Osijeku, a k tome još je ispala i blamaža jer Piližota do objave lista nije znao na kojoj će poziciji biti njegovo ime. Čak ni to što je članstvu "savjetovano" da preferencijalne glasove daju upravo njemu nije donijelo rezultata. To samo dokazuje da nije iskoristio prilike koje su mu se otvarale, profilira se u javnosti i kao stranački vođa i kao gradski čelnik. Puno je promašaja imao u prilično kratkom ali za politiku i relativno dugom razdoblju. Prvo, čim je postao predsjednik osječke organizacije, sudjelovao je na okupljanjima stranačkih kolega koji su planirali rušenje tadašnjeg predsjednika stranke Davora Bernardića i tu je prekinuo sve svoje puteve središnjici. Rezultat toga je da je umjesto drugog ili trećeg mjesta na listi za Sabor, što predsjednička funkcija osječke organizacije svojom težinom nosi, dobio mjesto broj 11. Najveći mu je propust što se nije uspio nametnuti kao lider nakon što je gradonačelnik Vrkić zbog teške bolesti hospitaliziran. On je naprotiv radio gaf za gafom izolirajući se i bježeći od problema. Dotukli su ga na kraju komarci. Od Piližote bi sada bilo očekivano da podnese ostavku na funkciju šefa gradske organizacije. Uostalom, kažu i brojni članovi nezadovoljni njegovim radom, Piližota gotovo ni o čemu nije odlučivao. Čini se da će njegova politička sudbina biti slična onoj njegova prethodnika na funkciji dogradonačelnika Osijeka iz prošlog mandata Denisa Ambruša. Zna li tko gdje je Ambruš, koji, međutim, nije imao ni blizu takve prilike kakve je imao njegov nasljednik? Piližota je brzo lansiran u političke orbite i čini se da će istom brzinom biti i prizemljen. A Kušecu, kakav god rezultat ostvario, bit će sve oprošteno jer sigurno nije znao u što su ga uvalili.

Tomislav Prusina
Piližota je brzo lansiran u političke orbite i čini se da će istom brzinom biti i prizemljen
Možda ste propustili...

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?

STAMBENA POLITIKA PRVI PUT U FOKUSU KAMPANJE

Problem cijena i dostupnosti stana nemoguće je ignorirati

DAMIR ŠKARO

Potvrda presude

Najčitanije iz rubrike