Novosti
LIJEČNICI I LJEKARNICI UPOZORAVAJU

Tržište lažnih lijekova:
Opasni i krivotvoreni
proizvodi na internetu
Objavljeno 25. siječnja, 2021.
Na internetu vlada poplava neistinitih oglasa i krađe identiteta liječnika

Lažni pripravci i lijekovi koji se prodaju putem interneta "iskaču" s gotovo svake stranice na webu. Hrvatska liječnička komora i Hrvatska ljekarnička komora upozorili su građane da se u takvim oglasima i tekstovima često pojavljuju izmišljene izjave ili intervjui stvarnih ili lažnih liječnika i ljekarnika. Stanje je zadnjih mjeseci eskaliralo te su oglasi s izmišljenim preporukama i savjetima uglednih hrvatskih liječnika i ljekarnika rezultirali velikim interesom naših građana za tzv. ljekovitim proizvodima.

Upitna vrijednost
"Upozoravamo građane da se ovdje ne radi samo o neistinitom oglašavanju te eklatantnoj krađi identiteta uglednih stručnjaka, nego i opasnosti da proizvodi koji se tako oglašavaju sadržavaju toksične tvari koje mogu ozbiljno narušiti zdravlje, pa i prouzročiti smrt", istaknuo je nedavno dr.sc. Krešimir Luetić, predsjednik HLK-a.

"Internetsko ljekarništvo, s jedne strane, ima svoje prednosti, no s druge strane ono ima velike nedostatke. Nedostatak je mogućnost pojave krivotvorenih lijekova koji mogu biti nabavljeni iz ilegalnih lanaca opskrbe te su upitne kvalitete i djelotvornosti. Krivotvoreni lijekovi mogu sadržavati opasne aditive i nepoznate sastojke koji mogu izazvati ozbiljne posljedice za zdravlje pacijenta, srčani zastoj, anafilaktički šok, a na koncu i smrt. Upitna je i terapijska vrijednost takvih lijekova. Koriste se bez stručnog savjeta magistra farmacije te je pacijentu uskraćena korisna informacija o mogućim nuspojavama ovih lijekova. Fenomen krivotvorenja lijekova je u porastu te je veliki problem u cijelom svijetu. Premda Europska unija ima uređen regulatoran sustav, i dalje je prisutna prijetnja da se krivotvoreni lijekovi nađu na tržištu", kaže Marika Ćebo, mag.pharm., zamjenica ravnatelja Ljekarne srce, ljekarne Osječko-baranjske županije.

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) upozorava građane da lijekove, iz sigurnosnih razloga, kupuju isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima, jer se tamo nalaze provjereni i odobreni lijekovi. "Prije stavljanja na tržište svaki lijek mora proći opsežne provjere pri HALMED-u te zadovoljiti postavljene stroge zahtjeve kakvoće, sigurnosti i djelotvornosti. Odobravanjem lijekova nadzor nad njima ne prestaje, nego se oni i nakon stavljanja na tržište neprekidno prate kroz niz mehanizama poput, primjerice, provjere kakvoće iz prometa te prikupljanja i analize prijavljenih sumnji na nuspojave i drugo. Na taj način hrvatskim pacijentima neprekidno se osiguravaju jednako kvalitetni i sigurni lijekovi u zakonitim prodajnim mjestima", upozoravaju iz agencije.

Rizik za zdravlje
Informacije o lijekovima i medicinski savjeti dostupni na internetu, kao i široka lepeza lijekova koji se prodaju tim putem, područja su koja sa sobom nose brojne rizike. "Iako se internet u određenoj mjeri može pokazati korisnim, nipošto ne može nadomjestiti posjet kvalificiranom stručnjaku medicinske i farmaceutske struke. Potrebno je o informacijama pronađenima na internetu razgovarati sa stručnjacima iz zdravstvene ustanove, ljekarne ili specijalizirane prodavaonice za promet lijekovima. Mnogi od lijekova koji se prodaju internetom nedostatne su kakvoće, prate ih netočni podaci, ili su krivotvoreni. Pribavljanje takvih pripravaka predstavlja stoga rizik za zdravlje. To se osobito odnosi na lijekove koji se često zlorabe, primjerice ilegalni narkotici, ili sredstva za smirenje. U svrhu borbe protiv krivotvorenih lijekova, u Hrvatskoj je uspostavljena suradnja između carine, policije, Ministarstva zdravstva i HALMED-a, u kojoj su definirane kontakt-osobe te se provodi intenzivna razmjena informacija u skladu s nadležnostima", navode iz HALMED-a.

Nadzor nad prometom lijekova obavlja farmaceutska inspekcija Ministarstva zdravstva. U slučaju pronalaska sumnjivog proizvoda u prometu počinje postupak, a u istragu se prema potrebi uključuje i policija. Zakonom o lijekovima i odgovarajućim pravilnicima jasno se naglašava da sve pravne i fizičke osobe koje obavljaju promet na veliko i malo lijekovima, kao i proizvođači lijekova, moraju odmah obavijestiti HALMED o krivotvorenom lijeku koji zaprime ili im je ponuđen, ili je riječ o sumnji na krivotvoreni lijek.

Sandra Lacić
700 LAŽNIH PRIČA O KORONAVIRUSU
Osim lažnih lijekova, znanstveni svijet vodi bitku i s lažnim vijestima o pandemiji koronavirusa. Na stranici www.EUvsDisinfo.eu dosad je otkriveno, objavljeno i ažurirano 700 neistinitih priča o koronavirusu. Na toj stranici Europske komisije posvećenoj borbi protiv dezinformacija o koronavirusu, nalaze se i materijali za razotkrivanje neistinitih informacija i provjeru činjenica. Komisija i Europska služba za vanjsko djelovanje surađuju s drugim institucijama EU-a i državama članicama, između ostaloga i preko sustava brzog uzbunjivanja te s međunarodnim partnerima iz skupine G7 i NATO-a. Komisija je i u bliskom kontaktu s platformama društvenih medija u pogledu mjera za promicanje vjerodostojnog sadržaja, poboljšanje osviještenosti korisnika i ograničenje dezinformiranja i oglašavanja u vezi s koronavirusom, navodi EK.