Novosti
OSTVARILA PODUZETNIČKI SAN U SLAVONIJI

Mala škola stranih jezika koja već radi velike stvari
Objavljeno 25. siječnja, 2021.
Eva iz Bistrinaca pokrenula je projekt za polaznike iz cijeloga svijeta

U nizu priča o mladim uspješnim poduzetnicima koji su unatoč preprekama odlučili ostati u Slavoniji i tu ostvariti svoje snove, posebno mjesto pripada mladoj Bistrinčanki Evi Bošković koja je još prije pet godina među prvima u Hrvatskoj pokrenula vlastitu online školu stranih jezika ERYIA.

Ideja u Aziji
Ova simpatična 31-godišnjakinja, koja s ponosom ističe svoje podrijetlo iz malog slavonskog sela Bistrinaca, priča nam da je ERYIA počela kao projekt kojim je željela osigurati egzistenciju kada je s nepunih 27 godina krenula u poduzetništvo. "U tom trenutku to je bila stvar koja me zadržala u Hrvatskoj, jer sam nekoliko godina prije toga provela putujući po svijetu, i u više od 30 zemalja na četiri kontinenta tražeći to nešto što bi me na neki način ‘natjeralo‘ da nađem svoju svrhu. Diplomirala sam 2013. na Filozofskom fakultetu u Osijeku i stekla zvanje magistre edukacije engleskog i njemačkog jezika i vrlo brzo nakon toga dobila sam posao u jednoj osnovnoj školi. Iako su svi tada mislili da sam prava sretnica, ja sam tu godinu bila užasno nesretna i vrlo brzo shvatila da posao školi nije bio za mene. Zato sam nakon mjeseci propitkivanja dala otkaz i preselila se u Australiju", otkriva Eva.

Tamo je provela godinu dana radeći u frizerskom salonu na mjestu koordinatora poslovanja, brzo napredovala i naučila koliko je bitan odnos s kupcima, i kako se postaviti u kriznim situacijama. No, iako ju za Australiju vežu prelijepe uspomene, kaže da su obiteljske veze presudile i vratile ju u Hrvatsku. Nakon toga krenula je na putovanje kroz dio jugoistočne Azije, na kojem je sama posjetila Vijetnam, Tajland i Maleziju, i tu došla na ideju držanja instrukcija engleskog i njemačkog preko Skypea.

"S obzirom na to da sam tamo provela duže vrijeme, bilo mi je bitno da ono što radim bude fleksibilno i mobilno i da mi osigura ostanak na putovanju, no ubrzo sam uvidjela da u tome leži velika prilika. Tako se rodila ideja za online školu stranih jezika i ERYIA je stvorena u travnju 2016. Tada je ERYIA bila među prvim takvim školama u Hrvatskoj, ako ne i prva, koja je tečajeve radila isključivo online i bilo je zaista teško predvidjeti da će online nastava za pet godina postati glavni ‘buzzword‘ u cijeloj zemlji. Prošla 2020. bila je godina golemih promjena za sve nas, pogotovo za sustav obrazovanja, ali mi u ERYIJI zaista nismo previše osjetili te promjene. Mnogi nam sada kažu da smo bili ispred svoga vremena, s čime se slažem", priča mlada poduzetnica, ne skrivajući da je na početku bilo mnogo skeptika vezano uz njezin poslovni izbor kojima je bilo teško pojmiti da ima tvrtku koja radi profitabilno, da ima radno vrijeme (jer je radila od kuće), da si isplaćuje plaću, izdaje račune i gradi ime online škole stranih jezika kroz koju je dosad prošlo više od 200 polaznika. Imali su polaznike iz gradova i zemalja dalekih Bistrincima – od Pule, preko Omiša, do Irske i Bahreina.

Nagrade
Uz veliku podršku obitelji i prijatelja ERYIA je rasla, i iako je službeno još uvijek mala tvrtka i mala škola stranih jezika, Eva Bošković sigurna je da radi velike stvari. Prve četiri godine radila je sama i izgradila način poslovanja i odnosa prema polaznicima na temelju uzajamne podrške, opuštenog pristupa učenju, fleksibilnosti termina i individualiziranog pristupa. S obzirom na to da su tečajevi koje održavaju individualnoga tipa, svakom polazniku prilagođava se i programom, i pristupom, i terminima.

"Kod nas su sati puni interakcije, različitih tipova zadataka, metodički razrađenih igara i konstantne dvosmjerne komunikacije između predavača i polaznika. Uvijek volim spomenuti uspješne priče u kojima su neki od polaznika kod nas krenuli učiti strani jezik od nule, a onda su u, primjerice Njemačkoj, položili svjetski priznate testove na visokim razinama. Na Facebook recenzijama ocjenjuju nas čistim peticama, kvalitetu pratimo i kroz anketiranje polaznika, redovito slušanje njihovih sugestija i praćenje najnovijih znanstvenih spoznaja vezanih uz podučavanje i učenje stranih jezika", ponosna je vlasnica Eryije, još zadovoljnija što su ERYIJIN potencijal prepoznali i Grad Belišće, kao i Osječko-baranjska županija, koji su je 2018. godine nagradili priznanjima Plaketa "S. H. Gutmann" za izuzetna ostvarenja i doprinos gospodarskom životu grada Belišća i Nagradom za najbolju poduzetničku ideju.

Danas su u ERYIJI zaposlena još dva profesora engleskog i njemačkog jezika, a Eva se prebacila u upravljačku i mentorsku ulogu.

Lidija Aničić
NAJBOLJA ODLUKA
“Kad sada pogledam na proteklih pet godina moram reći da mi je pokretanje vlastitog biznisa bila najbolja odluka u životu. Iako sam tada ušla u sve to u potpunom neznanju o tome što sve poduzetništvo nosi sa sobom, sve te godine i mjeseci borbe, i grebanja, i traženja svojeg mjesta na tržištu, kao i rješenja za probleme za koje nisam niti znala da bih mogla imati, izgradili su me u osobu koja sada prilično dobro razumije što to znači biti poduzetnik i kako se marljivost i naporan rad uvijek isplate“, poručuje Eva.
Možda ste propustili...

SUPRUGA GA PRIJAVILA ZA PRIJETNJU I NASILJE U OBITELJI

Priveden čelnik gospićkog HDZ-a

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika

Najčitanije iz rubrike