Ekonomija
U OČEKIVANJU NOVIH POTICAJNIH MJERA

Snažan skok dionica Facebooka i Applea
Objavljeno 25. siječnja, 2021.

Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica porasle jer ulagači očekuju nove poticajne mjere, a na europskim se burzama trgovalo oprezno zbog zaoštravanja restriktivnih mjera protiv koronavirusa i slabih gospodarskih pokazatelja.


Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao za 0,6 posto, na 30.996 bodova, S&P 500 skočio je za 1,9 posto, na 3841 bod, a indeks Nasdaq za 4,2 posto, na 13.543 boda. Sredinom tjedna ti su indeksi dosegnuli rekordne razine, nakon što je Joe Biden prisegnuo za 46. predsjednika SAD-a. Usto, ulagači se nadaju da bi Bidenova vlada mogla u Kongresu brzo progurati novi paket poticajnih gospodarskih mjera. I dok dio analitičara ne očekuje gladak prolaz novih poticaja u Kongresu, Kay Van-Petersen, strateg u tvrtki Saxo Capital Markets, kaže da će kontrola demokrata u Senatu "povećati ne samo mogućnost novih fiskalnih poticaja nego i magnitudu". Od kada je na predsjedničkim izborima u studenome pobijedio Joe Biden, indeks Dow Jones skočio je za oko 13 posto jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama, ubrzanju oporavka... A da su poticaji gospodarstvu potrebni, pokazuje slabost tržišta rada, jer milijun ljudi je za koronakrize ostao bez posla te je stoga oslabjela i potrošnja.

Najviše su prošloga tjedna porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima Netflixa. Ulagači se nadaju da će i ostale tehnološke kompanije uskoro izvijestiti o snažnom rastu prihoda. Zahvaljujući tome, snažno su skočile cijene dionica Facebooka, Amazon.coma, Alphabeta i Applea. No na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer je ulagače zabrinulo zaoštravanje restriktivnih mjera u vezi s putovanjima u nekim europskim zemljama, s obzirom na to da širenje koronavirusa ne popušta. To bi, pak, moglo usporiti oporavak gospodarstava. Usto, ulagače zabrinjavaju najave usporavanja cijepljenja protiv COVID-19 jer proizvođači ne mogu dovoljno brzo proizvesti sve cjepivo. Podršku tržištima pružila je Europska središnja banka, koja je zadržala kamatne stope nepromijenjenima i poručila da je spremna dodatno podržati gospodarstvo. U takvom okruženju, londonski indeks FTSE skliznuo je za 0,6 posto, na 6695 bodova, a pariški CAC za 0,9 posto, na 5559 bodova. No frankfurtski DAX ojačao je za 0,6 posto, na 13.873 boda. H

Možda ste propustili...

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike