Novosti
U HRVATSKOJ 352 NOVOZARAŽENIH, UMRLO 28 OSOBA

Preminuo dječak, najmlađa žrtva koronavirusa u Hrvatskoj
Objavljeno 24. siječnja, 2021.

ZAGREB - Dječak u dobi od 11 godina preminuo je tijekom noći sa subote na nedjelju u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu od posljedica covida.

Potvrdio je to pročelnik Zavoda za infektivne bolesti Klinike prof. Goran Tešković "Večernjem listu".

Riječ je o najmlađoj žrtvi koronavirusa u Hrvatskoj.

Očitovanje o tome u nedjelju je zatražio ministar zdravstva Vili Beroš.

"Zatražio sam očitovanja od Klinike za dječje bolesti i Klinike za infektivne bolesti kako bismo utvrdili i objedinili sve relevantne informacije iz medicinske dokumentacije i sagledali okolnosti događaja", izvijestio je ministar Beroš.

Roić: Kod preminulog dječaka došlo je do rijetkih i teških komplikacija covida-19


Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić izjavio je u nedjelju kako je kod preminulog dječaka od covida-19 došlo do rijetkih i teških komplikacija.

 

Dječak je primljen u Klaićevu bolnicu 21. siječnja s povremenim bolovima u trbuhu, temperaturom i glavoboljom nakon čega je zbog rijetkih i teških komplikacija prebačen u infektivnu kliniku.

"Zbog sumnje na bolove u trbuhu nepoznatog uzroka primljen je na Odjel dječje kirurgije gdje se pristupilo izradi laboratorijskih i drugih dijagnostičkih nalaza. Zbog laboratorijskih znakova koji su ukazivali na oštećenja bubrega i jetre te sepsu i peritonitis, premješten je istu večer u jedinicu intenzivne skrbi", rekao je Roić.

Dječak, koji nije od prije imao neke bolesti, podvrgnut je operativnom zahvatu tijekom kojega je došlo do zastoja srčanog rada, izvršena je reanimacija i nakon stabilizacije operacija ja završena, no, dijete je u postoperativnom tijeku bilo ovisno o respiratornoj i kardiovaskularnoj potpori.

S obzirom na to da je u međuvremenu stigao i pozitivan nalaz na covid-19, stručnjaci su posumnjali na multiorgansko zatajenje, odnosno sindrom koji je jedan od imunoloških komplikacija covida-19 te je dječak idućega dana, 22. siječnja, prebačen u Kliniku za infektivne bolesti.

Roić kaže kako se u Klaićevoj dosad nisu susreli s pojavom tog sindroma, no, ističe kao su liječnici u Klinici za infektivne bolesti zabilježili na razini Hrvatske 20-ak takvih pacijenata, ali blaže kliničke slike i s dobrim ishodom.

"Sindrom je vrlo rijedak, ali može biti težak i dovesti do tragičnog ishoda. Unatoč poduzetim svim mogućim mjerama i terapije i potpore, jednostavno se tako brzo razvijalo i tako je teška bila komplikacija i imunološka reakcija da nije bilo pomoći", rekao je Roić.

2996 aktivnih slučajeva zaraze

U posljednja 24 sata zabilježena su 352 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a od posljedica bolesti covid-19 umrlo je 28 osoba, izvijestio je u nedjelju Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Trenutačno je u Hrvatskoj 2996 aktivnih slučajeva zaraze, među njima je 1474 pacijenta na bolničkom liječenju, a na respiratoru je 138 pacijenata.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 228.920 osoba zaraženih novim koronavirusom.

Od posljedica bolesti covid-19 do sada je umrlo 4827 osoba, a ukupno se oporavilo 221.097 osoba od toga njih 560 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutačno 15.729 osoba.

Do danas su testirane ukupno milijun i 154.033 osobe, a od toga 4342 u posljednja 24 sata. (Hina)