Zdravlje
SAVJET U PANDEMIJI KORONAVIRUSA

Ove zime naša koža treba mnogo više njege i pažnje
Objavljeno 25. siječnja, 2021.
Tijekom zime kosa je dodatno podložna isušivanju, stoga zahtijeva poseban tretman

Kada dođu hladni dani, moramo se pobrinuti da zaštitimo kožu od vanjskih utjecaja, a ove godine ta je njega još potrebnija zbog raznih sredstava za dezinfekciju koja stavljamo na ruke i zbog maski koje nosimo na licu.

To je i jedan od razloga zbog kojih je zanimljivo usporediti aktualne navike potrošača s istraživanjem koje je o tome provedeno prije pet godina. Sve tri kategorije zimske njege zabilježile su porast. Najviše se koriste kreme za ruke, koje upotrebljava 78,3 % građana, slijede kreme za lice, koje koristi 61,3 % građana, a najveći rast ostvarila je kategorija balzama za usne, kojima se koristi 55,8 % građana. Kada je riječ o njezi ruku, danas većina ispitanika ističe da upotrebljava kremu za ruke. U učestalosti korištenja krema za ruke bilježimo također određene pomake. I dok je onih koji kreme za ruke upotrebljavaju svakodnevno gotovo podjednako, primjetan je rast broja građana koji kreme za ruke upotrebljavaju nekoliko puta tjedno. Kod kreme za lice nisu zabilježene tako velike oscilacije. Međutim, u učestalosti korištenja primjećuje se razlika, broj građana koji se svakodnevno koriste kremama za lice dosegnuo je 71,5 %. Posljednje pitanje odnosilo se na upotrebu balzama za usne. Upotreba toga preparata zabilježila je najveći rast jer je ove godine ukupno 55,8 % građana izjavilo da nanosi balzam za usne. Većina korisnika balzama za usne taj proizvod rabi svakodnevno, a ostali nekoliko puta tjedno. S obzirom na spol, u sve tri kategorije, posve očekivano, više je žena nego muškaraca. Istraživanje su u studenome 2020. proveli magazin Ja TRGOVAC i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Hrvatske starijih od 16 godina.

Tijekom zime kosa je dodatno podložna isušivanju, stoga zahtijeva poseban tretman. Vjerojatno ste već primijetili kako kosa zimi sporije raste, češće se lomi, suha je i bez sjaja. To je posljedica suhog i hladnog zraka te drugih čimbenika koji doprinose isušivanju kose. Često pranje dodatno isušuje kosu, a uz to, ona će se nakon nekog vremena početi brzo mastiti. Ako je to već slučaj, preporučuje se kosu prati jednom tjedno, a u međuvremenu koristiti šampone za suho pranje kose. Nakon nekog vremena kosa će se priviknuti na novi režim pranja te će biti dovoljno da ju perete jednom do dva puta tjedno. Prije pranja kosu je potrebno dobro iščešljati, što će spriječiti lomljenje kose prilikom šamponiranja. Kosu uvijek perite mlakom vodom jer pretjerano vruća voda dodatno isušuje kosu. Nakon pranja obvezno nanesite regenerator te ga isperite hladnom vodom, što će učiniti vašu kosu blistavo sjajnom. Tijekom zimskih dana trebali biste izbjegavati sušenje kose sušilom te korištenje uređaja za uvijanje ili ravnanje kose. Umjesto toga kosu lagano posušite ručnikom i pustite da se prirodno osuši.

Kako biste zaštitili kosu od vanjskih utjecaja, nastojite kad god je to moguće nositi kapu, ali onu od prirodnih materijala. U suprotnom, nošenje kape može izazvati nedostatak zraka, zbog čega će se kosa brzo mastiti pri tjemenu, a hladan i suh zrak učinit će ju suhom pri vrhovima.

Vruća voda dodatno narušava hidrolipidni sloj kože koji održava prirodnu ravnotežu vlage. Tuširanje ne bi trebalo trajati duže od 10 minuta. Izbjegavajte proizvode koji sadrže alkohol te proizvode na bazi sapuna, a nakon tuširanja na tijelo nanesite biljno ulje koje će spriječiti gubitak vlažnosti. Biljno ulje možete upotrijebiti i za čišćenje lica, a ako dodate nekoliko kapi u toplu kupku, koža će vam biti zahvalna. Zimi je hidratacija kože važnija no ikad. Pojačano isušivanje kože zbog vremenskih uvjeta, ali, još više, i zbog suhog zraka u zagrijanim prostorijama može izazvati perutanje i zatezanje kože. Kako biste to spriječili, svakodnevno koristite hidratantne kreme za lice i tijelo. Osim hidratacije izvana, kožu je potrebno hidratizirati i iznutra, stoga, pijte što više vode ili biljnih čajeva. Suh zrak u zagrijanim prostorima može biti vrlo štetan za kožu, ali i kosu, stoga je ovlaživač zraka vrlo isplativa investicija. Može ga zamijeniti i zdjelica vode na radijatoru.

Jasminka Knežević
Ne zaboravite usne
Premda su sunčane zrake manje intenzivne zimi, snijeg ih snažno reflektira, što može biti iznimno štetno. Obvezno prilikom svakog izlaska izložene dijelove tijela zaštitite kremom za sunčanje. Zimi je osobito važno zaštititi usne kako one ne bi ispucale. Možete upotrijebiti i vazelin ili isprobati neki od recepata iz kućne radinosti. Pokušajte pronaći proizvod s dodatkom vitamina E.
Što više voća i povrća
Jednako kao i njega kože, prehrana ima vrlo važnu ulogu kada je riječ o izgledu i zdravlju kože. Tijekom zimskih mjeseci nastojte u prehranu uvrstiti što više voća i povrća (najbolje onog bogatog antioksidansima), a izbjegavajte namirnice koje sadrže aditive i konzervanse. Omega 3 masne kiseline čine kožu prirodno vlažnom, stoga obogatite vašu prehranu nezasićenim masnim kiselinama.
Prirodna ulja za njegu kose
Kosu je tijekom zime moguće zadržati zdravom, čvrstom i sjajnom. Tijekom zime trebali biste pažljivo odabrati šampon i regenerator koji će zaštititi kosu od vanjskih utjecaja i temeljito ju nahraniti. Jednom tjedno treba nanijeti prirodnu masku za kosu. Preporučuju se prirodna biljna ulja (arganovo, bademovo, maslinovo). Kosu perite najviše dva puta tjedno.
Najčitanije iz rubrike