Zdravlje
KNJIGA

Bezglutenska kuharica za zdravlje
Objavljeno 25. siječnja, 2021.
Svaki narod ima svoj način na koji priprema hranu i svoje nacionalne prehrambene navike, no hrana je svima nužna za život. Prehrana je danas zasigurno jedna od najeksploatiranijih tema. Broj stanovnika raste munjevitom brzinom i zbog toga se način na koji se hrana uzgaja mijenja. Nekada, ne tako davno kao što nam se čini, sva hrana koju smo konzumirali bila je prirodna. U posljednjih stotinjak godina hrana se promijenila više nego u posljednjih milijun godina.

U knjizi Prirodno bez glutena autorice Jadranke Boban Pejić u izdanju Planetopije, Zagreb stoji da smo hranu počeli prilagođavati više ekonomskoj isplativosti nego stvarnim ljudskim potrebama, a umjesto cjelovite, vitalne hrane prepune mirisa i okusa ostaje nam osiromašeni proizvod. Moglo bi se reći da je gluten dio svakodnevice, a budući da ga sadržava većina namirnica, ponekad se čini gotovo nezamislivo napraviti bezglutenski obrok. Ipak, postoje osobe za koje je on potpuno zabranjen, no to ne znači da njihova jela moraju biti bezukusna i neprivlačna. Naprotiv, u kuharici Prirodno bez glutena možete pronaći mnogo zdravih i ukusnih specijaliteta. Uz pregršt recepata, u glavnom dijelu knjige te u uvodu saznat ćete više o žitaricama koje ne sadržavaju gluten i njihovim brašnima, o vitalnosti hrane i organskom uzgoju, prirodnim zgušnjivačima i uzrocima sve češćih zdravstvenih tegoba koje izaziva gluten. Ova će kuharica pomoći svima koji povremeno ili stalno izbjegavaju gluten da s lakoćom kreiraju ukusne i raznovrsne jelovnike za cijeli dan i kroz sva godišnja doba. J.Kn.
Veganski recepti s cjelovitim namirnicama bez šećera i umjetnih dodataka osmišljeni su tako da daju obilje energije
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike